Mobbar-Weise

En liten artikel i Aftonbladet får mig att tänka två saker:
1) F*n vad omoget att fortfarande skylla på andra:
Vissa uppfattade det som att jag var elak, för att de inte förstod bättre.”
2) Det är oerhört viktigt att vi tar tag i mobbare och förklarar för dem hur deras beteende påverkar andra. ”Själv menar Andreas Weise att avsikten med skämten och busen aldrig var att såra någon.”

Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Läraryrket, Skolvardag och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Mobbar-Weise

 1. Anders B Westin skriver:

  Mobbare har med stor säkerhet en genetisk defekt . Brist på spegelneuroner.
  Dom är evolutionära offer på samma sätt som andra individer.

  I grunden kan jag inte se någon större skillnad på mobbare och moderater.

  Den ena sorten mobbar i närfältet och den andra sorten mobbar på distans – så att det inte blir så lätt att se kopplingen.

  Själv vart jag mobbad i hela grundskolan. men jag tyckte hela tiden väldigt synd om mina mobbare.

  Ingen av dom hade en snäll närvarande pappa. Och då är det inte lätt att vara en ung man.

 2. Anders B Westin skriver:

  Vart var mobbar Weises pappa.

  Svar: I TV-rutan.

  För oss andra att vara mystomte.

 3. Morrica skriver:

  Anders börjar på rätt spår.

  Någon borde sätta sig ner med unge hr Weise, nu, och förklara för honom att det gör fullständigt detsamma vilken hans avsikt var, om någon mår dåligt av hans skämt var det inte roligt. Även om polarna skrattade. Även om offret skrattade. Eftersom han inte förefaller besitta förmågan att se detta själv får han helt enkelt lära sig det mekaniskt. Det är inte lätt, men det går.

  • Christermagister skriver:

   Har han inte förstått det ännu så undrar man ju… men kanske kan man i alla fall förmå honom att säga något liknande i framtida intervjuer om han nu ska bli någon slags förebild…

   • Anders B Westin skriver:

    Man måste göra hembesök hos familjen – för tjugo år sedan.

    [audio src="http://static.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_nya_tendens_101019110024.mp3" /]

   • Morrica skriver:

    Hur skulle han kunna förstå det om ingen förklarat det för honom? Om han fått medhåll i att det var omgivningen som skulle anpassa sig efter honom, lära sig förstå hans humor och ‘ta honom med en nypa salt’ för att han hade rätt att fortsätta på samma linje är det en rimlig följd att han fortfarande ligger efter i utvecklingen.

 4. Pingback: Tweets that mention Mobbar-Weise | Christermagister -- Topsy.com

 5. När man pratar om mobbning, vilka konsekvenser den får och hur vi ska motarbeta den är det så viktigt att diskutera just det Morrica sätter fingret på nämligen att mobbarens avsikt inte spelar någon roll även om offret själv skrattar. Hur kommer vi åt det? Vem definierar vilken handling som anses som mobbning och därför inte är ok när ”offret” mobbas? Var går gränsen och hur kommer man åt ”offrets” upplevelse om han eller hon inte vill prata om den?

  • Morrica skriver:

   Det är en bra fråga – perspektivförskjutningen från ‘jag är centrum’ till ‘den andre är lika mycket centrum, minst’ är en avancerad manöver, och den är skrämmande. När man gör den upptäcker man plötsligt sidor hos sig själv man inte alls ville veta att de fanns, och när man väl gjort det kommer man alltid att tvingas vara medveten om dessa sidor.

 6. Robban skriver:

  Amen herregud! För det första så bör ni kanske tänka om när det gäller att plocka information från Aftonbladet!! De vrider och vänder på allt som sägs.
  Andreas går ut och säger att han var en idiot och ber om ursäkt för detta!
  Det här skedde för 8 år sedan men Andreas är fortfarande ärlig med vad som har hänt!
  Han är väl inte så dum i huvudet så han menar på att ”de fick väl skylla sig själv” om det inte fattade att han skämtade!! Andreas är en skärpt grabb som har tillräckligt mycket annat att kämpa emot! Även om han tyckte så skulle han aldrig säga det till pressen! Antingen är det ni som är puckade eller så vill ni bara dumförklara Andreas Weise!!!

  • Christermagister skriver:

   Du har förstås rätt i att man ska vara försiktig med att tolka info i Aftonbladet och om Andreas är mer mogen än det verkar så är det ju bra för honom och hans omgivning, men jag är faktiskt mer intresserad av den generella diskussionen än av Andreas specifikt. Att människor tycker att andra får skylla sig själva om de inte förstår sig på deras skämt (”man måste ta mig med en nypa salt”) är tyvärr inte alltför ovanligt, och inte heller att de faktiskt inte förstår att de sårar personer i sin omgivning.

   Är det någon som vill dumförklara Andreas så är det Aftonbladet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s