Det kändes både lite konstigt och upplyftande att stå och förklara och försvara nyheten med att elevernas ogiltiga frånvaro ska skrivas in i terminsbetygen på föräldramötet. Föräldrarna ställde samma frågor och kommentarer som jag själv gjort tidigare:
– Men… Ska vi behöva vänta tills terminsbetyget kommer för att se om eleven haft ogiltig frånvaro?! Ni slår väl i alla fall larm tidigare om frånvaron är hög?
– Ja, självklart! Precis som tidigare kommer vi att meddela er omedelbart om en elev är frånvarande utan giltigt skäl. Om frånvaron skulle bli hög så kommer vi också att kalla er till ett speciellt möte för att diskutera hur vi kan vända på den utvecklingen. Noteringen i betygen kan ni se som en sammanfattning av terminens frånvaro.
– Men varför ska sammanfattningen stå i betyget? Frånvaron har väl ingenting med betyget att göra?
Nej, det stämmer. Hög frånvaro kan förstås påverka måluppfyllelsen på flera olika sätt, eleven missar genomgångar och även tillfällen att visa vad h*n kan, men när vi sätter ett betyg bedömer vi elevens kunskapsnivå utan hänsyn till eventuell frånvaro.
Länkar till andra bloggar om: skola, skolan, skolpolitik, skoldebatt, utbildning, utbildningspolitik, betyg, skolk, ogiltig frånvaro
Christer! Stämmer det att en viktig anledning till folkskolans införande var att hålla ungdomar borta från gatorna?
Det är väl antagligen en del av historiebeskrivningen, liksom att det var ett sätt att möjliggöra industrialiseringen genom att utbilda folket till annat än bönder och ett sätt att minska kyrkans makt.
http://www.popularhistoria.se/artiklar/skolstart-%E2%80%93-den-svenska-folkskolans-historia/
Vad vill du säga med detta?
På min sons gymnasieskola kunde man via webben ha koll på närvaron, vecka för vecka, lektion för lektion. När lärarna hann skriva in den. Sedan var det en annan sak att jag inte loggade in varje vecka för att ha koll på den detaljen.
Det kan man på min skola också, liksom på de flesta skolor nuförtiden skulle jag tro.
Christer! Jag vill säga hjärtligt tack! Din berättelse om skolans utveckling var mycket intressant.
Det är väl inte konstigare att frånvaron ska anges i betyget än för att visa att det är viktigt att vara i skolan. Förstå inte reaktionen över detta. Självklart ska skola. föräldrar och elev föra en dialog kontinuerligt om frånvaron och varför den har uppkommit. Vi bedömer våra elever hela tiden i skolan, vilket kan diskuteras.Syftet med detta bör rimligtvis vara att ge eleven och föräldrar en god bild av studierna. Närvaron är en viktig del i.nöjligheten att nå skolans mål, inte att förväxlas med att närvaron i sig själv skulle vara ett mål vilket det inte är. Det finns så många elever som skolkar i skolan idag, att ange närvaro/frånvaro i betyget löser självklart inte detta problem. Men det ger om inte en markering att det inte är ok att skolka. Måste än en gång uttrycka min förvåning över reaktioner om detta. När vi som vuxna hanterar vår arbetstid på ett motsvarande sätt får vi sparken. Bör inte vi förmedla detta tydligt för eleven som inte sköter sin skolplikt. Våga man säga att det är en rättvisa mot alla de som sköter sin närvaro i skolan. Ungefär som för oss i vuxenvärlden, vi blir förb…. om någon på vår arbetsplats missköter sig men inte får någon reaktion från sin chef.
Det är inget fel på ordningsbetyg.
Men enligt den nya läroplanen har vi kunskapsmål och inte duktighetsmål. Så länge det gäller förstår jag inte ens allas reaktioner här. Betygen ska ju vara en bedömning av elevens kunskap. Punkt.
Allt annat. Sociala regler, närvaro, fusk, tjafs, sena ankomster, mobbning, glömda läxor och skolk. Det är sånt vi håller på med under terminen. Det ska gudarna veta… : )
Jag håller med Malin C med fléra. Det blir lite förvillande om betyg fyller flera funktioner – inte minst med tanke på att vi idag har ett mål och kunskapsresulterat betygsystem.
Frånvaron och närvaron kan skötas via andra kanaler än i betyget. Med tanke på vad som hände vid Skårskolan i Göteborg så kanske det är viktigare att få bra och snabba rutiner på detta. Då kan föräldrar eller skolan inte vänta tills termins- eller läsårsslut med att via betyg informera om frånvaro.
MalinC: Om läroplanen säger att du ska hoppa utför ett stup gör du det också? Läroplanerna och skollagen förändras hela tiden och varje version har alltid sina fördelar och nackdelar. Hur man än vänder och vrider på det så har jag nog aldrig upplevt att frånvaro gynnat en elevs kunskapsnivå så det finns ju onekligen en stark koppling mellan kunskapsnivån och närvaron i skolan. Bara för att det KAN finnas NÅGON elev som SKULLE KUNNA nå en hög kunskapsnivå utan någon vidare närvaro betyder inte det att det är vettigt att bygga ett system på detsamma. Vilket man gjort sedan 1994. Hade närvaron varit en faktor i betygen (inte indirekt, utan direkt) är jag övertygad om att den genomsnittliga kunskapsnivån bland Sveriges elever hade varit högre, även om betygen kanske varit lägre. Oavsett om detta är felaktigt enligt idén om kunskapsmål eller inte.
En bekant till mig har studerat i Tyskland. Där blir man automatiskt underkänd (måste läsa om) en kurs om man missat några tillfällen (kommer inte ihåg exakt hur mycket det rörde sig om men vi pratar storlektsordningen mindre än 10% frånvaro, giltig eller ogiltig). Anledningen till att man inte kunde bli godkänd i kursen hade inte att göra med huruvida man klarade en eventuell examination eller inte. Anledningen var istället att man ansåg att studenten i fråga hade missat sidoinformation och helhetsresonemang och därmed inte fått tillräcklig bredd på den delen av kunskapen som tentan inte examinerade att man ansåg att (allmän)bildningsnivån blivit lidande. Detta är något vi skulle behöva fundera mycket över i Svreige. Betygen från gymnasiet har gått upp upp upp senaste 15 åren medan resultaten på till exempel högskoleprovet gått ner ner ner. Vi kan inte fortsätta ”hjälpa” eleverna att precis sikta in sig på just det som enligt betygsdokument kan tolkas precis räcka till ett visst betyg. Eleverna måste ta in ett bredare spectrum av information än det som minimalt krävs för att nå ett visst betyg för att nå en högre bildningsnivå. Det bästa sättet att göra detta är att lägga ner mer tid och enklaste sättet att göra detta är att vara i skolan, punkt.
Kortfattat: Om en närvarande elev över lag klarar sig bättre än en icke närvarande elev, vad är då vinsten med att ”tillåta” frånvaro utan att det får några konsekvenser där och då? Ideologisk smörja ska bort och rationellt tänkande in vad gäller skolans upplägg.