Jag heter alltså Christer, och är magister… 🙂
Namnet ”Christermagister” fick jag mig tilldelat av flera olika grupper av låg- och mellanstadieelever i början av 90-talet när jag vikarierade; att rimma faller sig ju naturligt för elever i den åldern!
Jag är född och uppvuxen i Södertälje, men har bott i Malmö de senaste tre åren. Jag är intresserad av vad som händer i världen runtomkring mig och min hobby är att fota och därför försöker jag att balansera inlägg om skolan, kommentarer till olika aktuella händelser och foton i bloggen. I mina två andra bloggar finns mer privata inlägg. →
Jag tycker att läsarnas kommentarer är det som gör bloggen intressant och levande, så lämna gärna en kommentar i anslutning till inläggen! Har du några önskemål/förslag på vad jag ska skriva om så vore det också roligt!
(Se: Frågor, förslag och kontakt)
Min pedagogiska historia ser i korthet ut så här: När gymnasiestudierna var avklarade arbetade jag som lärarvikarie och fritidsledare i ungefär tre år innan jag började på lärarhögskolan i Stockholm. Jag läste till grundskollärare för år 1-7 med inriktningen Sv/SO och valde engelska under min valbara termin. Jag tog examen i januari 1997.
….Efter några år som bl a klasslärare i år 4-6, ämneslärare i svenska och engelska i år 7-9 och fritidspedagog började jag som speciallärare för år 7-9. Tjänsten som speciallärare var väldigt inspirerande och efter sex år valde jag att flytta till Malmö för att studera till specialpedagog. Jag tog min examen från specialpedagogutbildningen i januari 2010, men kände att jag behövde fördjupa mina kunskaper inom matematikundervisningen och läste därför matematik på heltid under våren 2010.
….Hösten 2010 började jag arbeta som specialpedagog för år 4-6 i centrala Malmö.
Det som driver mig att skriva är att bloggandet ger mig samma positiva effekt som mitt fotograferande gör. Sedan jag började fotografera mer aktivt ”ser jag världen med nya ögon”. Jag upptäcker ständigt nya, vackra, detaljer i min omgivning! På samma sätt får bloggandet mig att tänka efter och reflektera över tillvaron; att fundera över händelser och personer på ett mer aktivt sätt. Jag upptäcker ytterligare vackra detaljer i min omgivning, och kanske lyckas jag bearbeta några av de mindre vackra… Att blogga är lärorikt!
Jag hoppas att du hittar något intressant inlägg, eller någon inspirerande bild, här på sidan; annars är det bara att beklaga att du slösat bort din tid! 😉
Mina äldre inlägg finns på christermagister.blogg.se
Ja offentligheten i en blogg är både en tillgång och ett gissel. Har väl ungefär samma principer som du verkar ha, men det fungerar bättre och mindre bra i omgångar.
Glädjande nog har det hittills (ta i trä!) inte inneburit några negativa kommentarer eller mystiska människor som smyger i buskarna.
Kul med en man till i bloggvärlden.
Ibland ställer jag mig frågan varför så få män verkar blogga.
Kvinnorna är klart fler.
Männen hålls kanske till i sportchatrum, där skrivandet är blott en bråkdel så krävande och ordvalet mer grovt och gutturalt.
Sport kan vara skoj, men att bara hålla samtalet kring sprit, sex och sport blir gärna torftigt.
Kör på Christer, vi träffas kanske då och då i cyberspace…
Inte bara likadant motiv utan även samma yrkesbana. Kanske något att problematisera.
*L*
Hej Christer!
Det stämmer det, med fotograferandet, att man ”ser världen med nya ögon”.
Jag återkommer, när jag har lite mer tid, och kollar igenom din blogg, den verkar intressant.
Jag lägger en länk till dej, inne hos mej, hoppas att det är okej?
Solvarma hälsningar från Irene
Min blogg var meningen som enbart fotoblogg när jag började.
MEN det har blivit en blandning av både foto,grafik,lite lagom privat……………
Gillade din blogg och tänkte lägga en länk hos mig om det är ok. Annars får du säga ifrån
ha det bra 😀
Tack! Länka på bara! 🙂
Jag ska försöka leva upp till förväntningarna…
MVH
Christer
Hej! Tack för titten i min blogg och kommentaren, det är alltid roligt när någon skriver en liten truddilutt.
Jag gillar oxå din blogg och tänkte länka jag mé… så jag lär väl skriva en truddilutt hos dig fler ggr.
Ha en bra dag !
Mvh Kim Marie
Hej!
Den tecknade pingvinen du har på sidan, vet du vem som har ritat den, vilket program han använde och vad den egentligen symboliserar?
Nej, Per, det vet jag inte…men jag har en känsla av att du vet, och att jag kommer att känna mig tvungen att byta symbol för att du berättar något hemskt…men, kört hårt! Hit me! 😉
Särskilt hemskt är det inte, tvärtom… Pingvinen är ritad av Larry Ewing och han gjorde det i det fria programmet GIMP. Pingvinen är symbol för den fria operativsystemskärnan Linux.
För att få använda pingvinen skall man kunna uppge upphovsmannen och programmet om någon frågar. Vad den är symbol för är inte nödvändigt men lämpligt.
”Permission to use and/or modify this image is granted provided you acknowledge me lewing@isc.tamu.edu and The GIMP if someone asks.”
http://www.isc.tamu.edu/~lewing/linux/
http://sv.wikipedia.org/wiki/GIMP
http://sv.wikipedia.org/wiki/Linux
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fri_programvara
Tack Per, då hänvisar jag till din kommentar om någon frågar. 🙂
Så här tänker jag om att skriva personliga ting som man kanske ångrar/borde ångra 😉 på sin blogg;
1. Till hela världens oartiga farstulösa puckon som hakar fast på sån skit för att höja er själva på min bekostnad istället för att ta det med mig personligen:
– Dra åt pipsvängen!
Typ.
Hej Majjen !
Jag tittat in hos dig förr och vi har nog rätt likartade åsikter i många frågor, jag hoppas du skall hitta mer matnyttigt bland mina länkar.
/PeO
Hej!
Jag heter Anna Tornberg och jag jobbar som webbredaktör åt ett program på UR som heter Skolfront. (ur.se/skolfront) Vi har följt din blogg en tid och skulle nu vilja tipsa våra besökare på webben att också läsa den. Hoppas du tycker att det är okej!
Hör gärna av dig om det är nåt speciellt du vill att jag ska skriva för att beskriva din blogg eller om du har nåt foto som du vill att jag ska använda!
Mvh,
Anna
A N N A T O R N B E R G
W E B B R E D A K T Ö R S K O L F R O N T
ur.se/skolfront
Hej Anna!
Nu blir jag lite generad, men glad! 🙂
Det blir nog bäst, och mest rättvist, om ni beskriver bloggen. Använd vilken bild du vill, men kanske helst den med flumpedagogtröjan… Den finns bl a i inlägget ”Dagens outfit”:
https://christermagister.wordpress.com/2008/11/25/dagens-outfit/
Meddela gärna var ni skriver om min blogg med en länk här, tack!
MVH
Christer
Hej Christermagister! Jag är nybörjare i bloggandet trots eller pga hög ålder. Ramlade in på din blogg av en slump och tilltalas av både innehåll och tilltal. Hoppas det är OK att jag lägger in din blogg hos mig under ”bloggar jag gillar”?
Och tack för ditt ”motto”/klokord om ålder – det satt väl mitt i 50års-krisen.
Hejsan TinTin, självklart är det OK! 🙂
Roligt att du hittade något som du tycker om, och kanske något som får dig att tänka efter. Kommentera gärna inläggen med dina synpunkter, bloggandet blir så mycket mer givande då!
Tack och vi hörs!
Hej,
Jag är redaktör på programmet Skolfront i SVT. Vill gärna komma i kontakt med dig Christer. Vill höra om du skulle kunna debattera om vi ska ha mindre praktiska och estetiska ämnen i grundskolan. Ring gärna på 08-784 40 00 och fråga efter mig på mobilen eller maila på adressen du fick. ´Mvh /Hans Tengland
Hej ChristerMagister! 🙂
Vi är ett gäng på än så länge hundratalet pers som, för att citera texten på gruppen:
”vill att alla elever har ett ämne i skolan som genom övningar och teori ger personlig utveckling och förståelse för sig själv och andra på djup nivå.
Ämnet ska vara minst lika viktigt som matte, engelska och svenska.
Konfliktlösning, livscoaching, ”framgångshjälp” och mycket annat ska ingå och det ska se till att folk lättare lyckas med sitt liv och sina relationer och då inte mår så dåligt att de utsätter andra för våld, mobbing eller manipulation som många tyvärr gör idag (för att de själva egentligen mår dåligt).”
Jag undrar dels hur du ser på detta Christer och dels om du kan tänka dig att sprida ordet?
Självklart kommer jag berätta på gruppens sida om de som hjälper oss på vägen att få det här känt.
Klicka mitt namn ovanför för att komma till gruppen och läsa om projektet.
Om du vill skriva nåot om det kan du citera hur mycket du vill så länge länken finns med.
Tack på förhand för eventuell hjälp. Mina kontaktuppgifter finns i gruppen om du eller någon annan vill kontakta mig.
Mvh David
Jag läser ofta din blogg… är dock tyvärr totalt värdelös på att kommentera. Nu har jag lagt in en länk till dig på min blogg. Hoppas det är ok.
//Maria ”Lairama”
Hej. Vi verkar ha mycket gemensamt – 1-7 lärare, fotografiskt intresse, specialpedagogintresse och så bloggandet förstås. Jag återkommer =)
Kul att hitta en vettig skolbloggare. Världens flumpedagoger: förena er! (Imperativ!)
Tack för alla uppmuntrande kommentarer! 🙂
Du kan köpa flumpedagog-merch här
Digitala skrivtavlor – rätt eller fel i skolan? Vi fick våldsamt skilda åsikter (nedan) illustrerade när vi frågade IT-experter om framtidens Internet – http://blogg.binero.se och det vore intressant att höra ett inlägg från en lärare i frågan. Vad tycker du?
Mvh/Erik Arnberg/Binero
Pär Ström instämmer och nämner användandet av Smartboard som ett exempel på att det inte bara är på universitetsnivå som den nya tekniken implementeras i utbildningen, utan att även grundskolan har börjat ta steg i den riktningen. ”Dessa, i kombination med Internet, kommer säkert att komma till stor användning.”
Bo Dahlbom är dock av annan åsikt och anser att dessa digitala skrivtavlor är något som skolan inte bör satsa på. ”Skolan skall använda den IT som används i arbetsliv och samhälle, inte investera i särskilda, dyra pedagogiska hjälpmedel, som inte näringslivet självt anser sig ha råd med och som sedan står och samlar damm.”
IT i skolan är ett komplext område och det finns de som är klart mer engagerade i frågan än jag, t ex IT-mamman (http://itmamman.se/wordpress/). Jag tycker att det är självklart att eleverna ska ha en naturlig tillgång till datorer och internet som arbetsredskap och informationskanal, men i vilken utsträckning är jag inte säker på. Problemet i skolan är att stora satsningar på IT-resurser ofta går ut över de mänskliga resurserna, och man kan väl säga att jag prioriterar de mänskliga resurserna…
Jag har sett flera IT-satsningar i skolor som blir dyra floppar pga okunskap (lärarna vet inte hur de ska använda tekniken), bristande budget till reparationer eller förstörelse och inbrott.
I grunden håller jag väl med om vad Bo Dahlbom tycks säga ovan, skolan ska hålla sig på en grundläggande nivå i sina IT satsningar, men samtidigt är ju en smartboard eller en projektor kopplad till en dator bara en hjälp för läraren att nå ut till klassen; ett sätt att effektivisera undervisningen. Har man råd med det så är det ju bara positivt. Jag välkomnar all teknik som kan hjälpa till i skolan, men anser att satsningarna inte får gå ut över de mänskliga resurserna och att man måste börja med att utbilda lärarna och se till att det finns en budget för att driva arbetet i framtiden.
Hej Christer
Önskar komma i kontakt med dig för att skicka ett förslag. Skulle du kunna maila mig din adress?
Tack på förhand.
Andreas
Njaa, du får nog förklara dig lite noggrannare i så fall. Vem är du och vad rör det sig om?
MVH
Christer
Hej Christer, här kommer ett tips på en rolig miljötävling för skolungdomar!
Pantresan, en tävling med fokus på miljöfrågor och återvinning, arrangeras av Returpack och riktar sig till förskole- och lågstadieklasser, hittills har hela 25 000 elever deltagit!
Pantresan har blivit en riktig succé och mängder av spännande bidrag har kommit in från elever som lärt sig mer om pantning, återvinning och miljö. Första priset i tävlingen är en klassresa till Kolmården, men priser delas ut till över hundra klasser!
Det går att anmäla klasser på http://www.pantamera.nu. Där kan ni även spana in förra årets bidrag! (Just nu går det dessutom att vinna biobiljetter genom att tipsa andra om pantresan)
Hoppas du tycker att det är ett intressant och bra initiativ!
MVH
Malin på Returpack
Hej Christer!
Vi har läst din uppsats om skolk och skulle gärna vilja anlita dig som föreläsare för en kompetensutveckling för några gymnasielärare. Om du tar kontakt med Kristian Lutz eller mig får du alla detaljer.
Snälla, hör av dig snarast.
Vänlig hälsning
Lisbeth Möller
Finnvedens Gymnasium
Värnamo
Är bilden pedagogik för fårskallar upphovsrättsskyddad eller kan man använda den utan krav på ekonomisk ersättning?
Det är en fråga jag helst hade varit utan! 😉
Jag minns faktiskt inte var jag hittade den bilden, men den är inte märkt på något sätt. Däremot är den signerad ”Lindström”, och han har en hemsida. Det är bäst att kolla med honom om du ska vara på den säkra sidan.
DET VORE INTRESSANT att få veta hur man pedagogiskt, redovisar hur socialdemokraten Ilmar Reepalu lurar, bedrar oss svenska folk till nazismen. Ni vet med att benämna Malmö kommun för Malmö ”stad”. Ni vet som den tyska kunskapen under 1900-talets början, ju misslyckades.
Jag ska till att födjupa mig i din blogg som verkar vara mycket intressant, men först ett tips om en tävling med skoltema i min blogg:
http://21.appelklyftig.com/#post117
Hittat hit efter min insunation och frågeställning häromdagen som handlade mer om det du länkade till än om dig och din blogg.
En fö. mycket bra förklaring till ditt engagemang och skrivande/bloggande.
Pelle
Hejsan Christermagister!
Jag blev upplivad och skitglad när jag läste intervjun med dig i Skolfront! Jag är verkligen också trött på pratet om flumskolan. Jag har en bildlärarkollega som har räknat antalet ”återgå” i Jan Björklunds reformarbeten och det var en massa, massa, massa gånger som det upprepades. Jag kan återkomma med bättre siffror och källor. Jag har precis börjat leta rätt på kollegiebloggar. Själv är jag bild och medielärare och bloggar under mammamedia.blogg.se
Jag letar efter andra medielärarkollegor. Kram från en flummig medielärare. Cecilia Holm Midgårdsskolan i Umeå.
Hejsan! Så roligt att höra! 🙂
Återkom gärna med siffrorna!
Hej! Här kommer ett tips på en rolig miljötävling för barn!
Nu ska Pantresan precis dra igång, en tävling som arrangeras av Returpack med syftet att lära barn mer om återvinning och hållbar utveckling. Pantresan riktar sig till förskole- och lågstadieklasser och hittills har 30 000 elever deltagit! Tidigare års Pantresor har varit riktiga succéer och mängder av spännande tävlingsbidrag har kommit in från elever som lärt sig mer om pantning, återvinning och miljö. Förstapris i tävlingen är ett bidrag på upp till 20 000 kronor till en klassresa, men priser delas ut till över hundra klasser.
Mer information om Pantresan finns på http://www.pantamera.nu. Där kan man även spana in förra årets vinnarbidrag. Just nu går det dessutom att vinna biobiljetter genom att tipsa andra om pantresan!
MVH
Malin Sundberg, Returpack