Musikfoto som berör

Veckans tema i Musikfoto är en text, eller låt, som berör.

Jag blir ofta berörd av musik. Det kan vara texten eller melodin som berör. Det kan vara rösten eller en viss stämning i låten. Det kan vara artisten (just nu allt med Thåström efter en fantastisk konsert) eller helt enkelt ett minne som väcks.

Jag har ett komplicerat förhållande till Lars Winnerbäcks musik. Jag hörde honom för första gången på Hultsfredsfestivalen någon gång i början av 90-talet, på ett raspigt demokassettband innan han hade släppt någon platta. Jag älskade hans första skivor, de berörde mig djupt, och som vanligt när det handlar om ”kärlek” blir besvikelsen stor när någon inte lever upp till de högt ställda förväntningarna… Det räcker med att säga att jag inte längre räknar mig som ett Winnerbäck-fan, men låten ”Med bussen från stan” berör mig fortfarande.

Mina känslor inför att åldras och tvingas in i en fålla har jag skrivit om i inlägget ”Ålder”, och det är väl det som berör mig i den här låten. Jag börjar inte längre gråta eller får ångestattacker (omgivningens grepp om tyglarna är inte längre lika fast) men det fanns en tid när det var så.
”Skynda på, bussen går, klockan går. Skynda på om du också vill hinna med bussen till ett underbart liv och ett glas samarin och ett konto för säkerhets skull och en kräftpremiär och ett dammsuget golv…”


Bussen från stan

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i foto, Musik, Privat och foto, reflektioner och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Musikfoto som berör

 1. Morrica skriver:

  Det var en sorgelig sång du valt, jag har inte hört den tidigare. Tillsammans med bilden blev den ännu tydligare, jag blir rent sorgesam av vad den säger.

 2. Solvarma Irene skriver:

  Hej!

  Ja den mannen i sången, kan inte ha det särskilt roligt.

  Må fint önskar Irene

  • christermagister skriver:

   Det verkar som att Lars Winnerbäck hade mer att säga mig i början av sin karriär. Jag fastnade för kontrasterna mellan yttersta misär och oansvarig gädje. Nu när musiken är mer slätstruken och radioanpassad kan man ju i alla fall hoppas på att det beror på att han mår bättre och är stabilare, trots att det går ut över hans konst (enligt mig).

 3. tallrotsmarie skriver:

  lyssnar inte så mycket på honom…men jag vet några som är helt såld på winnerbäck.

 4. Kurator Pia skriver:

  Känner igen mig i åldersnojjan!! Är ingen fan av Winnerbäck men denna låten rörde om i mig!! Fin illustration till detta!!
  Tack kommentaren idag hos mig!!

 5. Rajson skriver:

  Var tvungen att läsa ditt inlägg ”Ålder”. Spännande reflektion som berör de flesta.
  Själv hade jag ordentlig noja när jag fyllde 30. Nybliven morsa men hela världens måsten på mina axlar!
  Sen upptäcker man att de där 4″V” går att leva me(OK jycken skippade vi).
  Nu har jag inte längre tid att ha åldersnoja. Visserligen är det trist att kroppen inte är 20. Men det är lika kul att upptäcka att den fortvarande duger till att kasta sig ner i en opistad svart backe. Visserligen får det räcka mett ett åk idag och vila med en öl därefter.
  Nu äntligen har jag tillräckligt mycket skinn på näsan och göra som jag vill. Ger katten i vad omgivningen tycker.
  Allt har sin tid!

 6. Anette skriver:

  Åldersnoja har jag ännu inte drabbats av och jag är närmare 50 än 40……….så kanske hoppar jag över nojan!
  Winnerbäck har jag aldrig lyssnat på. Men en speciell röst och en tänkvärd och ibland tror jag människor tänker för mycket i stället för att bara leva, om du förstår hur jag menar! /Anette

 7. christermagister skriver:

  Jo, åldersojja kan man ha, men det är inte själva åldrandet som är det största problemet, utan att släpas in i en fålla skapad av förväntningar på hur livet ska se ut i en viss ålder. Hur man upplever det är väl väldigt individuellt.

  Att ge ”katten i vad omgivningen tycker” och att bara leva i stället för att tänka för mycket på det är bra råd, tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s