För fet för en frukt

fet-av-fruktDagens larmrapport handlar (något otippat) om frukt!

Fruktos, ”som det finns massor av i frukt, skapar bukfetma.” ”Frukt som mellanmål är förmodligen direkt skadligt” och de ”tusentals fruktkorgar som står framme på så många svenska arbetsplatser som en fri löneförmån är förmodligen direkt sjukdoms- och fetmaskapande.”

DN, AB, SvD, Expressen

För en massa år sedan hörde jag att fettet i en påse chips motsvarade fettet i flera hundra äpplen, och alltså försöker jag ersätta den där chipspåsen framför TV:n med några goda frukter så ofta jag kan… Ska jag återgå till en strikt chipsdiet nu?!

Nu är jag inte riktigt naiv,  jag förstår att exemplet kan stämma när det gäller fettmängden men uppvägas av sockerintaget i frukten, men att frukten trots det är att föredra framför chips… men ändå… Vad gör alla dessa larmrapporter med oss? Och vad ska man göra när man sitter där i soffan, framför TV:n eller i fikarummet på jobbet, och är lite småsugen på något? Är det enda alternativet att låta bli att äta något alls? Finns det inte någonting som är både gott och nyttigt?!

Uppdatering: Motreaktioner i SvD, DN, Expressen,

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Privat och foto, reflektioner och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till För fet för en frukt

 1. Gunnar skriver:

  Frukt är helt OK, och nyttigt för de flesta. För mig som är diabetiker är läget annorlunda. Att bananer inte är så bra har jag vetat i många år. Lika lite som alla dessa mjölkprodukter som finns i butikerna. Fullt med socker. Naturligt socker är också socker. Rapporten ifrån läkaren är inga nyheter för oss som är diabetiker.
  Ett av de bästa råden för er som vill gå ned i vikt, är att sluta äta bröd. Det är fullt med kolhydrater. Vitt eller mörkt bröd spelar ingen roll. Det kan t.o.m. vara nyttigare ätt äta vitt bröd än många nyckelmärkta brödsorter. Bara att komplettera med lite fiber…

 2. Jonas skriver:

  Det här är knappast en larmrapport… Men att vi kommer bort från den religiösa tron att frukt och grönt per automatik är supernyttigt vore nog sunt.

  I mina ögon är frukt bra godis. Lägre energikoncentration och mer vitaminer. Så det är helt ok för att det är ”svårt att överdosera”. Däremot är det lätt att överdosera koncentrerad frukt – nämligen juice.

  För övrigt anser jag att chips är onyttigt för att de är friterade och innehåller mycket kolhydrater, inte för att de innehåller fett. Fett i sig är inte onyttigt.

 3. cattis skriver:

  Ta dig en skiva ost med smör och en koppa kaffe med riktig grädde – det båda gör gott och smakar bra 😉

  Fast, är du normalviktig och mått bra av en frukt tidigare kan du säkert fortsätta käka det nu också…

 4. Nicko skriver:

  Lätt!!! Grönsaker är nyttigt. Kött är nyttigt. Ost är nyttigt. Bär är nyttigt.

  Inte så svårt, när man tänker efter 🙂 Istället för chips och godis gå loss på parmaskinka, parmesanost, marinerade grönsaker och inte minst ägg.

  Däremot bör man väl undvika att äta sådant som plockats som kart och mognats på kemisk väg i lastfartyg. Ex bananer, tomater etc.
  Och den som har råd ska väl undvika att äta av alltför stressade och plågade djur och satsa på de mest natluriga alternativen.

 5. christermagister skriver:

  Underbart! Det blir ostrullar med smör, parmaskinka och marinerad vitlök i kväll! 🙂

  Jag känner redan hur bukfettet trillar av…men antagligen får jag väl cancer i stället…Det är inte lätt att vara människa!

 6. Mattias Axelsson skriver:

  Bra skrivet. Tar också upp medias felaktig vinkling av studien: http://tinyurl.com/cy2vjm

 7. Kristian Grönqvist skriver:

  Om någon någonsin skulle publicera ett fungerande bantningsrecept, så skulle de aldrig få sälja fler lösnummer av tidningen…. Något att fundera på…?
  Allt är i princip rätt när det gäller födoämnen, det handlar mer om att förbruka dem. Vi har varit omnivorer länge, utom när det gäller vissa marginaliserade bestånd….

 8. Marcus Wallberg skriver:

  Det är sådant här som gör en förbannad. Okunskap! Vet du hur många som kommer läsa din artikel i DN och faktiskt tro på det du skriver!? FRUKT ÄR ABSOLUT INTE FARLIGT! Även om du äter 2 kg frukt som dom tar upp i undersöktingen så är det inte alls lika illa som att äta rent fruktsocker.

  Vill du veta hur det egentligen fungerar bör du kolla in Paulún som är näringsfysiolog som vet vad han håller på med. Han svarade din artikel med ett blogginlägg på: http://blogg.paulun.se/

  Snälla, ha huvudet med dig nästa gång du skriver artiklar.

 9. christermagister skriver:

  ? Marcus, du har inte läst vad jag skriver va? Jag kritiserar larmrapporten (visserligen med lite ironi) och har absolut inte skrivit någon artikel, varken i DN eller någon annanstans. Jag har onekligen samma förnamn som mannen som stod bakom artikeln, men Christer är faktiskt ett ganska vanligt namn…

 10. Pingback: Gå inte på myten om fruktfetman | Opinionsbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s