Läget är nu så låst i avtalsrörelsen att medlare tar över på tisdag. Om förhandlingarna strandar utesluter inte lärarfacken strejk, (DN, AB) men en strejk leder inte till högre löner. – En strejk skulle vara en nödvändig missnöjesaktion. Det skulle handla om att visa den ilska och frustration som finns hos lärarna, säger Eva-Lis Sirén. (LN)
Tomma gester för att visa ilska och frustration känns inte värdigt, snarare omoget. Jag skulle föredra att vi fokuserade på behovet av att öka yrkets attraktionskraft för att garantera tillgången på utbildade lärare.
.
Länkar till andra bloggar om:
skola, skolan, skolpolitik, skoldebatt, utbildning, utbildningspolitik, lärare
De som strejkade fem veckor 1989 vet att en lärarstrejk är ett lappri för politikerna.
1989 brydde de sig inte om elevernas rättmätiga anspråk på undervisning.
Vi fick låtsas att elevern gått ett helt skolår och sätta betyg utan hänsyn till att de
fått mindre kunskaper än andra årgångar. Det enda som biter är att lärare lämnar
yrket, alt. att det blir omöjligt att rekrytera. Det senare tillståndet är redan uppnått
i fråga om lärare i teknik och naturvetenskap. Såvida inte AG nöjer sig med ”vem
som helst” på ett läsårsförordnande. Allt lärare skulle vinna något på att visa sig
duktiga är en illusion. Kommunernas företrädare är förhärdade lärarfiender.
Vad är en strejk om inte ett sätt att fokusera på behovet av att öka yrkets attraktionskraft ? Vad skulle man rimligen kunna göra istället, konkret, jag tycker att alla vägar har prövats.
Man kanske kunde bötfälla kommuner och ”hänga ut” ansvariga politiker i kommuner som anställer obehöriga lärare?
Kul svar! Och kul kommentar! :=) Dock så vet jag inte vem som kan ”bötfälla” en kommun (staten), det är ju för övrigt (tyvärr) lagligt att anställa obehöriga.. Hänga ut politiker, jag är själv fritidspolitiker och det finns alldeles för många politiker som inte förtjänar allmänhetens förtroende och som fattar idiotiska beslut utan att någon utanför politikerskrået märker någonting eller reagerar. Så ja!
Det finns en annan anledning till strejk också: Lärarförbundets nästa kongress. Men också Riksförbundets. Ledningarna inom facken har själva hejat på diverse dåliga lösningar som nu jagar bort potentiella lärare. Dessutom har man nu haft en så högt tonläge, att om man inte väljer strejk, då blir man av med sin fina lön från sitt respektive förbund. Helt internt alltså. Eva-Lis måste ha en strejk för sin egen skull.
Strejk hjälper nog inte, så byt taktik:
Jag tycker att facken aktivt ska hjälpa lärare att byta yrke eller land att jobba i.
Varje lyckat karriärbyte kan utannonseras väl synligt för allmänheten i de största dagstidningarna med dyra annonspengar från förbunden.
Får vi viss volym på denna aktion påskyndar det den kommande lärarbristen.
På någon nivå av lärarbrist kommer nog lönehöjningen till slut att påbörjas.
Avbryt aktionen då strejkkassorna har tömts på denna aktivitet eller medelinkomsten för lärarna har höjts med 10 000 kr.
Man borde rimligen ha fått rätt mycket uppmärksamhet i pressen innan strejkkassorna är tömda.
Kanske en strejk kunde krossa dessa odugliga fackförbund? En förhoppning i alla fall.
Men jisses, det är inte en naturlag att strejk inte kan leda till högre lön.
I Norge fick lärarna nyligen upp sin lön tack vare strejk.
http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2012/08/22/strejk-hojde-lonen-norge
Chefen för medlingsinstitutet säger att det är svårt att få upp lönen genom strejk, men under vissa omständigheter kan det ske. Från Lärarnas Nyheter:
”— Det är jättesvårt på svensk arbetsmarknad att vid ett och samma tillfälle lyfta så stora grupper som lärarna. Det finns inget exempel under 2000-talet på att någon yrkesgrupp har gjort ett stort klipp genom en konflikt, säger Kurt Eriksson, chefjurist på Medlingsinstitutet.
För att det ska vara möjligt att höja en viss grupps löner över industrinormen krävs det att fack och arbetsgivare har en gemensam uppfattning om att yrkesgruppen behöver uppvärderas.
— Dessutom måste det finnas stöd i omvärlden för en sådan satsning. Annars är risken stor att andra yrkesgrupper kräver kompensation. ”
http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2012/08/22/jattesvart-fa-mer-andra
Jag skulle säga att skälen för att lärarna bör få högre lön aldrig varit starkare än nu. Undersökningar visar tydligt att svenska lärarlöner är väldigt låga i internationella jämförelser. Statistiska data ger vid handen att lärarna för ett par decennier sedan lönemässigt låg i paritet med andra yrken som kräver lång akademisk utbildning, t ex läkare, jurist, ekonom och civilingenjör. Numera ligger vi minst 10000 kr bakom dessa yrkesgrupper, och det krävs inte en Einsten för att inse att lärarnas lönenivå är en negativ faktor när begåvade ungdomar står i valet och kvalet att välja högre utbildning. Forskningen har också tydligt slagit fast att kvalitén på lärarna är avgörande för hur eleverna lyckas. Med ett så svagt söktryck som 1.2 per plats så det uppbart att kvalitén på lärarkåren blir lägre än om söktrycket varit 8-10 sökande per plats som i t ex Finland. Kvalitén på lärarkåren har betydelse för vilken kunskapsnivå eleverna uppnår, vilket i förlängningen påverkar vår konkurrenskraft och därmed vårt välstånd.
Argumenten är starka och en rationell omgivning borde inse att det ligger i allas intresse att lärarnas löner och arbetsvillkor förbättras. En strejk skulle bringa i ljuset hur vi faktiskt värderar lärare i vårt land: om vi faktiskt inser att det är en extremt betydelsefull yrkesgrupp som det är rationellt att betala väl eftersom det till syvende och sist gynnar oss alla, eller om den stupida egoismen fått ett alltför starkt grepp om svensken.
Sedan kan man ju strejka för att annat än löner ChristerMagister, till exempel bättre arbetsvillkor, något du själv brukar framhålla som viktigt.
Som du skriver är argumenten för högre löner och bättre arbetsvillkor starka, inget snack om den saken, men jag tror inte att en strejk helt plötsligt får kommunpolitikerna att inse detta. Jag tror som sagt att det är de faktiska argumenten vi ska fortsätta arbeta med i stället. Det och att ”hänga ut” de politiker som är ansvariga för att det är svårt att rekrytera behöriga lärare och för att kvaliteten sjunker i stället för att ”hänga ut” de enskilda skolorna.
Jag är rädd att en strejk enbart kommunicerar budskapet ”vi vill ha högre löner för vår egen skull” och att budskapet ”vi behöver högre lärarlöner för vårt samhälles skull” försvinner.
Det är nog bara att acceptera – vi har delade meningar och en strejks möjlighet att uppnå något gott. Jag är helt enkelt mer positivt inställd till strejk. LR och LF har i åtskilliga artiklar, debatter, etc. fört fram de starka argument jag hänvisade till i mitt tidigare inlägg. Om SKL väljer att helt slå dövörat till och inte erbjuder en löneförhöjning som är nämnvärt högre än verkstadsnormen, då blir det i mina ögon problematiskt och bara säga jaha, vika sig och acceptera budet även om man gör det under protester. Det sänder nämligen signalen att vilka argument fackförbunden än framlägger så kan vi ignorera dem, de går ändå aldrig ut i strejk – mesiga som de är. Jag anser att strejk kan vara påkallat då man har starka skäl och de helt ignoreras av arbetsgivarsidan, ty strejken rätt utförd och kommunicerad handlar om att påkalla omgivningens uppmärksamhet och få dess stöd, för att därmed sätta tryck på arbetsgivarsidan och tvinga dem bekänna färg varför de inte är lyhörda för argumenten och är beredda att satsa mer på lärarna.
Fackförbunden är givetvis medvetna om att det är viktigt att kommunicera strejken på ett sätt så att den inte framstår som egoistisk, utan välbefogad ur ett större perspektiv. Om man lyckas med kommunikationen går givetvis inte att veta på förhand, men om man inte prövar får man aldrig veta och inte heller får man några erfarenheter man kan lära sig av för framtiden.
En anledning till att lärarnas löner och arbetsvillkor försämrats sista 15-20 åren är just att att man från fackförbundens sida varit alldeles för mesiga och inte riktigt visat att man trott på sitt eget budskap, ty det är det en mer konfrontatorisk inställning ibland visar: att man faktiskt djup bryr sig om sitt budskap och de förbättringar man vill uppnå.
Men visst är det även för vår egen skull, vår framtid hänger på dessa människor, de som ska föra samhället vidare med ansvar, politik, infrastruktur, vård och allt vad det innebär. Vi har ett ansvar att se till att de människorna får en god utbildning och om inte lönen höjs kommer lärarjobben inte vara speciellt attraktiva, inte heller lärarutbildningarna kommer att fyllas. Vi sliter hund och agerar; förälder, polis, socialarbeare, pedagog, psykolog och en massa mer, i vilken annan yrkesgrupp är man så mångfacetterad? Som ex Art Director, nä, läkare, nä, kassabiträde, nä. De som jobbar på Ica Kvantum får ut mer i lön än mig varje månad, är inte min utbildning värd något???
Om inte strejk hjälper, vad ska vi ta oss till i så fall? Det har ju varit en het kaka under så många år och eleverna behöver undervisning av legitimerade lärare och legitimationen skall hjälpa till att skapa den status som yrket kräver. Jag älskar mitt jobb, men jag vill inte idka välgörenhet på arbetstid.
Strejk och hotet om en är vårt kraftfullaste sätt att få fokus på yrkets villkor. Ifall yrkets villkor är för dåliga gentemot alternativen har vi allt att vinna på få mer fokus på dem. Det är förstås viktigt med ett dagsaktuellt positivt budskap för at locka fler duktiga lärare till ett viktigt uppdrag. Alla eftertänksamma unga i valet och kvalet lyssnar dock på vad arbetsgivaren säger. Det är så de tar reda på vad de kommer att möta själva. Att vi lärare pratar gott om vårt yrke riskerar däremot att framstå som lite patetiskt.
Sen ska en strejk vinna långsiktigt. Den svenska storstrejken innebar oerhörda umbärande på gränsen till ren svält och resultatet blev magert till att börja med. Dock hade arbetsgivaren blivit rejält imponerad av uthålligheten och ville inte ha en upprepning så lönerna fick långsiktigt en skjuts uppåt. Denna långsiktighet måste vi också ha, vi måste veta att det märks på elevernas kunskap att vi är borta och visa det på ett tydligt sätt.