Lärare ska tåla lite misshandel

Bildlänk till DN

Skadeståndsfrågan är förstås inte det viktiga i det här ärendet, utan formuleringen ”lärare måste ha beredskap för att visst hot och våld kan förekomma vid ett ingripande mot en elev, på samma sätt som exempelvis en ordningsvakt eller polis”.

Om vi inte har absolut nolltolerans mot hot och våld mot lärare (precis som mot elever förstås) så riskerar vi en farlig utveckling.

Har tingsrätten i Gällivare precis nödvändiggjort en ny typ av lärare; den ordningsvaktsutbildade läraren? För inte kan vi ställa upp på att vara ”tillsynspliktiga” under dessa förutsättningar utan utbildning och risktillägg?

Det kommer att bli svårt att hitta rastvakter de kommande…
50 åren?

Uppdatering, Björklund uttalar sig i frågan:
Poliser är ju beväpnade och har särskild utbildning för att hantera våldssituationer. Jag tar mig för pannan. (SvD)
Det är väl inte säkert att sista ordet är sagt rättsligt, det kan hända att det överklagas. Men skulle det här bli normerande, då kommer lagen behöva ses över. (DN)
Jag kan som utbildningsminister inte acceptera att Sverige skulle ha inställningen att lärare får ta stryk och finna sig i det. Det skulle helt urgröpa läraryrkets auktoritet. (SR)

Uppdatering 2: Domaren Ingemar Taavola kommenterar saken i ett pressmeddelande (DN) och visst är det ursprungliga yttrandet taget ur sin mening och går till viss del att förstå när man enbart ser det som en fråga om ersättning för kränkning eller inte, men saken är den att vi måste upprätthålla ett absolut tabu mot att bruka våld mot lärare. Detta tabu är det enda som kan göra att en äldre dam eller herre på 48 kg även i fortsättningen ska kunna vara tillsynsansvariga för hormonstinna tonåringar på den dubbla vikten. Detta är redan ett problem, men ruckar vi på gränserna ytterligare genom liknande uttalanden så kan situationen bli ohållbar.

Länkar till andra bloggar om:
, , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Läraryrket, skolpolitik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Lärare ska tåla lite misshandel

 1. Emma skriver:

  Om jag ville bli polis så skulle jag utbilda mig till det…

 2. norah4you skriver:

  Det är synd att rättens ledamöter förmodligen aldrig hade chansen att ha ämnes- och stadiebehöriga lärare i ämnet samhällskunskap. För om de hade det, så hade de förmodligen lärt sig våra grundlagar.

 3. Mr. Husselmeyer skriver:

  Det är arbetsgivaren som skall betala skadestånd. Sedan kan arbetsgivaren kräva eleven på de kostnader som eleven orsakat arbetsgivaren.

 4. Maths skriver:

  Pratar vi om att höja läraryrkets status här?

 5. andersbwestin skriver:

  Gränslöst korkad dom.
  Polisen har ju våldsmonopol. Konsekvensen blir då motstånd.
  En lärare får ju inte ens hålla en elev hårt i armen utan att riskera att bli dömd för misshandel.
  I logikens raka linje skall läraren inte behöva tåla en enda oönskad fysisk kontakt.

  • trkmgstr skriver:

   Trams! Polisen skyddar oss alla.Visserligen kan man ha synpunkter hur effektiva de är, men att de ska tåla våld är minst sagt idiotiskt. Hoppas att jag missförstår dig.

 6. Pingback: Lärare eller ordningsvakt? | PlusEtt Bloggen

 7. Pelle skriver:

  Ghandi var en unik människa. Sverige ska nu försöka få fram tusentals lärare som har hans vilja, ödmjukhet, och lugn.

  lycka till.

 8. klalin skriver:

  En klen tröst är väl att det samtidigt anländer preudikat i svenska domstolar där det är OK för lärare att slå elever. Allvarligt talat, vad sysslar dom med?

  • norah4you skriver:

   Det domstolarnas ledamöter sysslar med är att visa vikten av att alla får ämnes- och stadiebehöriga lärare i Samhällskunskapsundervisningen. Själva verkar de inte ha haft det

   • klalin skriver:

    Nåja, bara resultaten på de nationella proven stämmer överens med slutbetygen får man väl vara nöjd. Det kanske måste ske med hugg och slag? Historien upprepar sig…

    • norah4you skriver:

     Icke sa Nicke. Nationella proven i all ära, men de elever som inte fått lära sig Regeringsformens 1 kap 2§ och lära sig förstå vad det som står där får för effekter, de är inte värda godkänt. Exempel – ”2 § Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.” tillsammans med 1 kap: ”9 § Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.
     betyder i klartext att ALLA människor har lika värde – där föll Tingsrättens beslut eftersom ingen svensk lag eller beslut från Offentlig myndighet får strida mot Grundlagarna….
     Just den biten är den viktigaste biten för en elev att lära in, inte bara för läraren att lära ut. Alla människors lika värde står får något betydligt mer än bara vackra ord på ett papper.

 9. Göran Tullberg skriver:

  På en annan diskussionssida här: ”Bo Malmberg, Eva Andersson, John Östh: Skolval för vem?”
  diskuteras om elever och lärare skall ha rätt att flytta från skolor där de blir slagna och mobbade. De som skriver här anser inte att någon skall ha den rätten eftersom andra inte har förstånd att fly.

 10. pissenisse1 skriver:

  Om lärare ska tolerera att bli utsatta för våld, så borde de också få utöva våld, samt få utbildning i våldsutövning, på samma sätt som poliser. Då kanske vi får lite ordning i skolorna. Tänk bara 70/80 talets Norrmalms-piket som lärare. Ungarna kommer hem med knäckta näsor, brutna armar och spruckna mjältar, var och varannan dag. Skulle gissa att de inte skulle va så kaxiga då.

 11. Pingback: Jan Björklund och Gällivare-målet | Mina Betraktelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s