Lucia med dingeling

En del skoldebatter dyker upp med säsongsmässig regelbundenhet och vid den här tiden på året brukar vi kunna läsa om skolor som stoppar killar från att vara Lucia. (DN) I år glädjer det mig dock att kunna läsa att en av killarna som vunnit skolans omröstning faktiskt får tillstånd att bära ljuskronan. (DN)

Ingen hade protesterat om en tjej hade spelat Jesus i ett julspel.

Länkar till andra bloggar om: , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, genus, Skolvardag och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Lucia med dingeling

 1. Anna Blixt skriver:

  Nej, men om en negress hade spelat Åskguden Tor så hade det varit svårt att ta skådespelet på allvar.

 2. Göran Tullberg skriver:

  En fråga om tycke och smak. Av hävd har Lucian här ofta varit en ung ljuslockig flicka lång och smal, men på Chalmers K var lucian en kortvuxen tjock yngling i labbrock med cigar i mun och en upp och nedvänd trefot på huvudet. På var och en av trefotsbenen var brinnande ljus bundna litet slarvigt på sniskan med vanligt garn. Hans uppenbarelse möttes med jubel.

  Lucia kan vara traditionellt och vackert eller en travestering och skämt. Ombyte förnöjer.

  Christer! Vi skämtade med något så heligt som Lucia. Får man skoja så?

  • ChristerMagister skriver:

   Det tycker jag absolut att man får. Den springande punkten i det här är väl att traditionerna är till för människorna som deltar i dem. Om skolans elever tycker att den bredare traditionen kan modifieras något, så varför skulle de inte få testa det? Är de inte nöjda så röstar de väl fram en mer traditionell Lucia nästa år.

   Själv tycker jag att det är roligt att testa nya maträtter på julbordet, en del blir bra och andra inte (gravad lax och mangosallad är numera en tradition för mig), och det hoppas jag att jag har rätt till…

 3. andersbwestin skriver:

  Själv slutar jag som Jultomte.
  Från och med nu vill jag flyga till Blåkulla på kvast i en OddMolly-klänning.
  Allting flyter.

 4. Pingback: Tankar kring Lucia « Trollan's Tankar om stort och smått

 5. Olle skriver:

  Tycker att det hela känns som storm i ett vattenglas. Det är väl både bra och viktigt att vi har traditioner i vårt land och även då i våra skolor. Känns märkligt med den debatt som finns att vi inte ska få fira våra högtider. Detta oavsett var de är sprungna ur. Att vi inte skulle acceptera andra kulturer och dra paralleller mellan detta är för mig tokeri. Det är väl självklart att ett lands traditioner är formade av de som bor där och förändras med dessa. Detta borde innebära att vi i vårt lilla land också kommer med tiden kommer att förändra våra traditioner som tex jul, lucia mm. Men att förbjuda utövandet av dessa i samband med skolavslutningar idag känns just lite tokigt. Min erfarenhet är att de som bär en annan kultur med sig inte är de som önskar en förändring av traditioner i skolan. Nej, det är en helt annan grupp.
  Min uppfattning att julen är en högtid som mest för med sig jobb och ett dåligt samvete. Hade önskat något annat,men den är väl vad man gör den till.Skulle nya kulturer ge oss högtider som inte är präglade av den hysteri som råder så välkomna jag detta. För övrigt tycker jag herr blogg redaktör gör sig bra som lucia och hoppas att han kandidera för uppdraget även nästa år. Du har min röst.
  God jul

 6. Monika Ringborg skriver:

  År 1970 utsåg vi i elevrådet och stöd av eleverna på Tallkrogsskolan en kille till Lucia. Det blev ingen sensation, däremot en kille som var skräckfyllt förtjust över det. Han fick nog ett minne för livet, tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s