Advent i en icke-konfessionell grundskola

Antagligen är det snart dags för den årliga debatten om julfirandet i skolan och för alla som känner sig osäkra har Skolverket publicerat juridiska råd kring adventsfirandet. Jag antar att dessa råd lika väl kan appliceras på resten av julfirandet.

Skolverkets juridiska vägledning

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, religion, skolpolitik, Skolvardag och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Advent i en icke-konfessionell grundskola

 1. Plura skriver:

  Vad är det som är så svårt?

  • ChristerMagister skriver:

   Nej, det borde inte vara svårt, men problemet är att flera skolor, rektorer och lärare har samma syn på saken som kristdemokraterna:

   ”I Sverige spelar de kristna högtiderna en odiskutabelt viktig roll för vårt kulturarv och vårt sätt att leva idag. Jag tror att det är ytterst få elever som upplever det kränkande att ta del av julens budskap i en kyrka. Tvärtom tycker nog de allra flesta att detta är en mysig och vacker tradition. Om en präst någon gång skulle uppmana barnen att knäppa sina händer för att be en bön om rättvisa och fred på jorden kanske barnen kan stå ut även med det.”

   http://camillagrepe.blogspot.com/2011/11/kristdemokraterna-har-tagit-del-men-ej.html

 2. Petter skriver:

  Vad vill du att man ska göra istället för julfirandet? Multikultigegga i en svettig gymnastiksal? Varför inte byta namn när du verkar vara så emot kristendomen och traditioner som funnits i tusen år i landet.

  • ChristerMagister skriver:

   Att ”fira jul” är inga problem så länge man inte inkluderar ”religiösa inslag som bön, välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse”; se den juridiska vägledningen som jag länkar till.

   Om jag (av någon outgrundlig anledning) skulle vilja byta namn på högtiden så skulle det väl inte bero på (en av dig inbillad) aversion mot just kristendomen eftersom namnet vad jag förstår inte har med kristendomen att göra.

   http://www.firajul.nu/julenstraditioner/ordet-jul

 3. tråkmagistern skriver:

  Det underliga i skolverkets text är att prästen inte bör komma med ett religiöst budskap. Ska inte eleverna kunna höra andra än legitimerade lärare? Annars är det rimligt att det är föräldrarna som bestämmer om barnens religiösa liv.

 4. Vidi skriver:

  Är det inte utbildningen, hela kursen, som skall vara icke-konfessionell?
  Om så, hur kan övervarandet av en enstaka gudstjänst göra hela utbildningen,
  kursen, konfessionell? På 70-talet ansågs inte undervisningen i samhälls-
  kunskap politiserad när LO-ombudsmän tilltvingade sig lektionstid för
  ”information.”

  • ChristerMagister skriver:

   Jo, så kan man se på det. Det är alltså inga problem att besöka en religiös lokal i studiesyfte så länge eleverna inte ”tvingas eller uppmuntras att delta i inslag av bekännelsekaraktär” och lektionen ”för- och efterarbetas av läraren och behandlas så att undervisningen lever upp till kravet på saklighet och allsidighet och att den vilar på vetenskaplig grund.”

   Men det är skillnad på att besöka en religiös lokal i studiesyfte och på att använda den som lokal när man firar något, t ex en skolavslutning. I det ena fallet handlar det om ett studiebesök och undervisning, och i det andra om att ”lyfta upp” lokalen och verksamheten till något mer än ett studieobjekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s