Friedrich ställer en högst relevant fråga på Twitter, för nu börjar det brinna i knutarna!
Skolverket skriver:
Lärare och förskollärare som har en examen daterad den 1 juli 2011 eller senare och som inte har arbetat som lärare eller förskollärare sammanlagt minst ett läsår eller motsvarande före den 31 mars 2012 ska göra en introduktionsperiod om minst ett läsår på heltid eller motsvarande innan de kan ansöka om legitimation. Under introduktionsperioden ska den nyutbildade ha stöd i arbetet av en mentor. Rektorn respektive förskole-chefen är ansvarig för planering av introduktionsperioden.
Ska man lyckas anställa några nyexaminerade lärare eller förskollärare inför nästa läsår så gäller det nog att se till att man har en välplanerad introduktionsperiod förberedd och några lärare som är redo att ta på sig uppdraget. Det framgår av Skolverkets föreskrifter och kommentarer att det inte är ett uppdrag att ta lätt på för vare sig rektor eller mentor; här handlar det ju faktiskt om att kvalitetssäkra en yrkesexamen och att göra en bedömning som i högsta grad påverkar en människas hela framtida yrkeskarriär.
Mentorn ska enligt föreskrifterna ge individuellt stöd till läraren och regelbundet följa dennes arbete. Mentorn ska även uppmärksamma rektor på lärarens utvecklingsbehov och dokumentera observationer och samtal. Hur många arbetstimmar per vecka kan vara rimligt att vika till detta, fyra-fem? Kommer mentorsuppdraget att leda till högre lön?
Hur går diskussionerna på din skola/förskola?
(P.S. I mitt förra inlägg ställde jag frågan om någon har fått lärarlegitimationen utfärdad ännu, vilket jag misstänker att ingen har, och det påverkar även den här frågan eftersom mentorerna ska vara legitimerade enligt föreskrifterna.)
Länkar till andra bloggar om: skola, skolan, skolpolitik, skoldebatt, utbildning, utbildningspolitik, Skolverket, introduktionsplatser, lärarlegitimation
Numera skrattar jag varje gång jag läser nåt om legitimationen.