Flygvapnets nya lyxklockor…

Flygvapnets nya klockor håller inte måttet rapporterar DN.

Bara månader efter att försvaret köpte in tusen klockor för tio miljoner kronor har flera av dem gått sönder och felanmälts. […] Klockorna skulle klara de stora g-krafter som kan uppstå när Jas Gripen svänger i hög hastighet, stora temperaturskillnader och tryckförändringar.

Jag kan inte sluta fundera på varför man överhuvudtaget tycker att det är rimligt att spendera 10 000 Kr av skattebetalarnas pengar på ett armbandsur till piloterna!? Har de inte klockor i planen? De ska väl för sjutton inte koordinera sina militära operationer med armbandsuren?!

Kan någon vara snäll och förklara för mig varför armbandsur till piloterna är så viktigt.

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Privat och foto och märktes . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Flygvapnets nya lyxklockor…

  1. Göran Tullberg skriver:

    Christer! Jag vet inte varför piloter måste ha armbandsur, men jag kan förstå att de måste ha rätt tid vid samordnade aktioner. Måste klockan tåla slag, så kunde piloten ha ett solur, men det duger inte som armbandsur och har lätt att hamna i styrspaken.

  2. Andreas skriver:

    En sak som kan vara svårt att förstå för alla skrivbordsmänniskor är behovet av redundans och att prylarna ska klara de förhållanden de utsätts för. En klocka i planet skulle kunna störas eller komma ur synk och vad händer om planet blir skadat, allting har kanske inte backupfunktioner även om det fortfarande går att flyga planet. Vad händer om piloten behöver skjuta ut sig, speciellt om det inte är på eget territorium. Hur ska de kunna veta när de kan få radiokontakt eller när de ska bli upphämtade, solur fungerar inte så bra på natten o.s.v..
    Det är lätt att kritisera om man inte funderar igenom problemet. Det är inte heller något speciellt unikt för just försvarets piloter, det finns många områden även i det civila samhället där man behöver redundans och, om vi ska hålla oss till klockor, inte kan förlita sig på t.ex. klockan i datorn, mobilen, eller ett biligt armbandsur från närmaste mack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s