Biträdande rektor

Den här annonsen fick mig att fundera på bestämmelserna för skolans ledning i den nya skollagen; har jag missförstått något?

Jag vände mig till Skolverkets avdelning för frågor och svar, och det tror jag att många huvudmän och skolledningar borde göra…

Kan det vara flera rektorer på stora skolor eller får man bara ha en?

Svar: Av den nya skollagen och propositionen om den nya skollagen framgår att en skolenhet ska ha en rektor. […] Det finns inget förbud i skollagen för huvudmannen att inom en skolbyggnad organisera flera skolenheter, med en ansvarig rektor för varje skolenhet. Varje enskild rektor måste dock ha det ansvar och de befogenheter som enligt skolförfattningarna ska samlas hos rektorn. För en enskild huvudman betyder detta att varje skolenhet måste ha ett eget godkännande från Skolinspektionen.

[…] Den som innehar rektors eller förskolechefs uppdrag ska också benämnas rektor respektive förskolechef och får t.ex. inte benämnas gymnasiechef.

Tillåter den nya skollagen att man har biträdande rektorer?

Svar: En skolenhet kan bara ha en rektor och en elev kan bara kan ha en rektor. Den som fullgör rektors uppgifter ska benämnas rektor och benämningen rektor ska förbehållas den som har en anställning som rektor. Skolförfattningarna reglerar inte någon annan ledningsfunktion inom en skolenhet än rektorn. Om det lokalt inrättas biträdande ledningsfunktioner får dessa inte benämnas på ett sådant sätt att det uppkommer någon tvekan om vem som innehar befattningen rektor.

Nej, det är nog inte jag som missförstått. Ett vanligt sätt att organisera skolor på har tidigare varit att skolan har en rektor med huvudansvar som till sin hjälp har biträdande rektorer som ansvarar för ett åldersspann inom skolan, t ex år F-3, 4-6 och 7-9; det är alltså inte längre möjligt. Ska man behålla denna organisation måste de tidigare biträdande rektorerna numera benämnas rektor och styra sina enheter i stort sett självständigt. (Personen som tidigare kallades rektor blir därmed av med många av sina ansvarsområden; vad som blir kvar och vad h*n ska kallas har jag inte riktigt klart för mig…). Benämningen biträdande rektor tycks inte längre vara OK eftersom det kan uppstå tveksamheter i ansvarsfrågor. En biträdande rektor borde väl med nuvarande skollag snarast vara det man brukar kalla arbetslagsledare?

Jag har inte en aning om hur man organiserar ledningen på John Bauergymnasiet eller vad de egentligen söker (kanske har man helt fristående enheter med separata godkännanden från Skolinspektionen och bara har missat att söka en rektor i stället för biträdande rektor, eller så är det egentligen en arbetslagsledare de är ute efter och har benämnt denna tjänst tokigt) och det spelar mig ingen roll. Jag är inte ute efter att påpeka fel hos en enskild skola. Jag tror som sagt att många huvudmän och skolledningar behöver se över hur de organiserar arbetet och hur de benämner tjänsterna.

Länkar till andra bloggar om:
, , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Lgr 11, skolpolitik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Biträdande rektor

  1. Inte tolkar jag Skolverkets svar riktigt så. En biträdande rektor kan det finnas, däremot kan två rektorer inte längre dela på ansvaret – så tror jag att det är. 🙂

    • ChristerMagister skriver:

      Men om en biträdande rektor finns så får h*n inte ha något av det ansvar som rektor ska ha enligt skollagen och då är h*n ju snarast arbetslagsledare. Dessutom kan det väl bli tveksamheter i ansvarsfördelningen? Det finns ju en risk att man tror att en biträdande rektor kan ta rektorsbeslut…

  2. Katarina skriver:

    Man kan ha biträdande rektorer. Många beslut får delegeras. Finns fortfarande en stor skillnad mot att tex vara arbetslagsledare. Och ja, biträdande rektor kan ta vissa rektorsbeslut! Delegation är möjlig utom i de specifika fall där det är uttryckligen förbjudet.

    Klicka för att komma åt informationsblad-rektor-och-skolors-organisation.pdf

  3. Kim Nilsson skriver:

    Vad skönt att äntligen få ett rakt svar från skolinspektionen/skolverket!
    Vad som dock måste till och som säkert saknas i nio fall av tio, eller oftare, är en tydlig dokumentation kring vilka beslut som delegerats till dessa nu namnsäkrade biträdande rektorer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s