Laborativ matematik

Skollyftet skriver Barbara Pelicano Soeiro om hur hon som matteinspiratör i skolan väcker elevernas intresse, glädje och kreativitet genom att använda laborativa läromedel och problemlösning. ”För första gången i mitt liv tyckte jag att matte var lite roligt!” säger en elev i år 5.

Vi lärare diskuterar ofta hur vi ska hantera det faktum att eleverna i klasserna ligger på en så vitt spridd kunskapsnivå. Jag tror att det här arbetssättet är den enda rätta vägen; det går att använda samma material och uppgifter på så många olika nivåer. Börja med ett enkelt problem och låt elevernas nyfikenhet och beredskap för mer avancerade uppgifter och formaliserade beräkningar eller redovisningar leda vägen.

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Läraryrket, Pedagogik, Skolvardag, specialpedagogik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Laborativ matematik

 1. anna skriver:

  hej christer! material till laborativ matte,finns på montessorisidor på internet.vissa saker är svindyra och förvånansvärt mycket är gratis.det finns inspirerande material för både barn och vuxna. mvh anna

 2. Göran Tullberg skriver:

  Självklart Christer! Så skall det vara i matte. Och så skall det vara i naturkunskap och i fysik, kemi och biologi! De är i grunden experimentella. Den kunskap vi fått i de ämnena kommer ifrån iakttagelser och experiment. Elever får EGEN kunskap genom att själva kunna se hur det är i verkligheten.

  Så det är bra! Åter till grunderna! Åter till det experimentella!

 3. Barbara skriver:

  Hej Christer! Så kul att du återkoppla till min artikel. Det jag gör är bara en liten droppe i hela havet, men jag ser hur mycket barnens attityd till matte lektioner kan förändras, hur mycket engagemang de visar. Och också hur de lär sig och upptäcker nya saker och att de faktiskt kan! Tack!
  Barbara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s