Regeringen vill spara på gymnasiet

Lärarnas Nyheter uppmärksammar samma sak som Dagens samhälle gjorde förra veckan:

I budgetpropositionen drar regeringen ner på statsbidragen till kommunerna. Anledningen är att regeringen hävdar att den nya gymnasieskolan som infördes denna höst blir billigare. 2012 minskar statsbidragen med 675 miljoner kronor, 2013 med 895 miljoner kronor, 2014 med 1,4 miljarder kronor och 2015 med 1,9 miljarder kronor.”

Enligt SKL motsvarar neddragningen cirka 4 000 lärare 2015 och varken de eller Lärarförbundet tror att det är möjligt att spara så mycket med hjälp av den nya organisationen.

Det är en väldigt stor osäkerhet i regeringens beräkningar. Vi ser inte att det är möjligt att klara av de här besparingarna”, säger Maria Stockhaus på SKL och Eva-Lis Sirén säger att de planerade neddragningarna ”hotar att slå mot alla andra reformer inom skolan”.

Själv tänker jag att hela systemet verkar vara bakvänt; man drar väl inte ner på medlen innan man vet hur stor kostnaden blir?! Är det inte bara att vänta och se hur reformerna påverkar kostnaden för gymnasieskolan?

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, skolpolitik och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Regeringen vill spara på gymnasiet

  1. Göran Tullberg skriver:

    Vi har diskuterat SKL tidigare. Det bästa vore om staten tar över. Min uppfattning är att SKL suger ut skolan. De pengar som borde gå till undervisning går till ökade löner åt bypolitiker och till ökad kontroll och ledning av lärare.

    Bestäm att staten helt tar över. Den bestämmer hur mycket pengar som skall gå till utbildningen. Stat och kommun betalar, men alla pengar går till skolans styrelse där lärare, föräldrar och elever helt bestämmer hur pengarna skall användas.

    Jag har hört lärare berätta hur SKL sänkte deras löner undan för undan, samtidigt som de ökade sina med ibland 10% på ett enda år. Jag tror numera 70% av pengarna eller mer går till byråkrati och högst 30% till undervisningen. SKL suger ut skolan, De måste förlora all makt hur pengarna används, annars kommer vi aldrig ur träsket!

    Sverige får mest pengar till skolan, men nästan allt går till byråkrati. Därför får Sverige mindre pengar till utbildningen än andra länder. Lärare och elever här har sämre än motsvarande länder, men politiker och byråkrater lever högt på indragna lärarlöner. De pengar du talar om, som skall dras in, skall inte tas från undervisningen utan från byråkratin. Men om SKL får bestämma, så suger de fortsatt ut lärarna och stoppar allt mer i egna fickor!

  2. Vidi skriver:

    I Sverige går drygt 50% av skolans budget till undervisning (lärarlöner),
    i andra länder är 2/3 den vanliga andelen. Stockholm håller sig på
    europeisk nivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s