Lex Sarah införs i skolan och förskolan

I budgetpropositionen aviseras att en skyldighet för lärare och andra som arbetar i skolan och förskolan att anmäla missförhållanden kommer att införas. ”Det kan handla om att ett barn inte får stöd och hjälp i sin utveckling eller för att nå målen. Eller att en lärare inte sätter betyg enligt de regler som finns. […] Enligt utredningen ska personalen anmäla missförhållandena till sin rektor eller förskolechef. Denna får ansvar för att missförhållandet utreds och åtgärdas. Allvarliga missförhållanden ska anmälas till Skolinspektionen eller till den egna kommunen.” (Lärarnas Nyheter)

Det ska verkligen bli spännande att se hur det här utvecklar sig!
Kommer man att våga anmäla missförhållanden på ett formellt sätt?
Kommer lärare att våga gå förbi rektor och anmäla till kommunen och Skolinspektionen?
Och hur kommer det i så fall att påverka karriären?

————————–
Uppdatering: Helen Törnqvist skriver i dag om saken i SvD:

Kritiska röster menar att administrationen skulle öka med en anmälningsplikt. Men ett sådant påstående är att bekräfta farhågan att många brister förekommer. Målet måste vara att kvaliteten är så god att inte en enda lex Sarah görs i vårt avlånga land.”

Metta Fjelkner poängterar i Skolvärlden att lärare som anmäler brister i skolan inte får utsättas för repressalier.
Rättssäkerheten för lärarna måste garanteras, det är mycket viktigt.

Länkar till andra bloggar om:
, , , , , ,

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Läraryrket, skolpolitik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Lex Sarah införs i skolan och förskolan

 1. Janne skriver:

  Jag har länge efterlyst något sådant här. Det är vi som verkar i skola/förskola som både ser missförhållandena och förstår konsekvenserna av att ett barn inte får det stöd som behövs och det är inte mer än rätt att vi också blir skyldiga att anmäla detta.

 2. Morrica skriver:

  Törnquists kommentar är väldigt viktig, så skönt att någon sa det rent ut!

 3. Innuendo skriver:

  ”Kritiska röster menar att administrationen skulle öka med en anmälningsplikt. Men ett sådant påstående är att bekräfta farhågan att många brister förekommer.”

  Hur illa kan en persons förmåga till logiska slutsatser vara för att säga något sådant? Att man tror att anmälningsplikt leder till ökad administration har ingen nödvändig korrelation med att bekräfta farhågan att brister förekommer. Man kan precis lika gärna hävda att i Sverige – de lättkränktas land, kommer en sådan rättighet/skyldighet att överutnyttjas för struntsaker som egentligen inte är missförhållanden och därmed leder det till inte bara ökad administration utan ökad, onödig adminsitration.
  Det är samma sak som med diskussionen kring elevers rätt till överklagan. Den kommer leda till ökad administration, det behöver inte alls betyda att det förekommer stora felaktigheter i betygsättning utan kan lika gärna, för att inte säga troligen, bero på de lättkränktas, eleverna och föräldrarna, oförmåga att inse sin egen roll i situationen. Dessutom kommer en del överklaganden att göras bara för att man kan, och går den igenom tjänar man på det. Går den inte igenom har man som elev inte förlorat något på det.

  ”Målet måste vara att kvaliteten är så god att inte en enda lex Sarah görs i vårt avlånga land.”

  Självklart. Himlen är blå, vatten är vått. En helt meningslös sak att säga.

  Törnquist börjar med att dra en rövare och hoppas att folk är blinda och avslutar med något som alla redan tycker. Inte så spännande.

 4. Innuendo skriver:

  Därmed har jag inget sagt något om huruvida jag tycker att Lex Sarah för skolan är en bra eller dålig idé. Om nu någon blev sugen att fortsätta på den usla logikens väg, alternativt gillar att lägga orden i mun på andra.
  Ökad administration kommer det dock att bli, säkert en hel del onödig, orsakad av trams eller missuppfattningar.

 5. ChristerMagister skriver:

  @Innuendo, att det handlar om att personalen kommer att ha skyldighet att anmäla brister i sin egen verksamhet, som de förhoppningsvis är väl insatta i och antagligen drar sig in i det längsta för att anmäla, gör att det inte är riktigt jämförbart med att elever överklagar betyg.

  Däremot har du troligen rätt i att administrationen kommer att öka i alla fall eftersom det inte enbart är i fall av anmälningar som den extra dokumentationen blir aktuell; det är ju något som kommer att behöva göras mer noggrant som förberedelse för en eventuell anmälan. Men kan inte det även vara positivt?

  • Innuendo skriver:

   Jo, absolut. En anställd bör alltid ha både rättighet och skyldighet att anmäla missförhållanden. Det som oroar mig, som vanligt, är att när man beslutar sig för att införa något så testar/funderar/frågar man inte tillräckligt innan man implementerar systemet. En förändring blir aldrig bättre än sättet det implemeteras på, tyvärr.

   Sedan använder du en fras, och bakom den frasen döljer sig en hel del oklarheter som vi inte vet något om förrän i efterhand. ”…antagligen drar sig in i det längsta för att anmäla.” Huruvida detta kommer att vara sant avgör på något sätt om det är en bra idé eller inte, varför jag alltid manar till försiktighet vid implementerandet av dylika system.

   Införs allt på ett vettigt sätt, och efter stor eftertanke, där alla faktorer som man kan överväga har övervägts, så kan det kanske bli bra. Ursäkta en måttligt optimistiskt intälld person när offentliga sektorn inför förändringar… 😉

  • Innuendo skriver:

   Kan hålla med om att jämförelsen med elevers rätt att överklaga är något haltande då våra lärar förhoppningsvis är något mer professionella och har en större förmåga att se på situationen utifrån. Men situationen med elevernas rätt till överklagan är ett så tydligt exempel på en välmenande tanke som kommer skapa mer jobb än nytta att jag inte kunde låta bli att dra parallellerna för att förtydliga min poäng.

 6. Pingback: Lex Sarah införs i skolan och förskolan — Barnverket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s