Ett bakslag

Bildlänk till LN

Det har haglat nyheter om satsningar på lärare den senaste tiden, men här kommer ett rejält bakslag!

Lönekostnaderna för anställda lärare som vidareutbildar sig inom ”Lärarlyftet 2” för att få behörighet och legitimation kommer inte ens delvis att finansieras av staten. Den förlorade inkomsten blir en fråga för skolhuvudmännen och de enskilda lärarna.

Jag som vet hur svårt det har varit att få kommuner och skolor att ställa upp på att betala sin del av kakan redan tidigare undrar hur det här ska sluta!

Är verkligen tillgången på erfarna och behöriga lärare en kommunal fråga?
Lärare arbetar inte alltid i samma kommun under hela sin karriär, och att framtidens arbetskraft behöver vara rörlig är väl alla överens om?

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Läraryrket, skolpolitik och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ett bakslag

 1. Mycket intressant fråga…kan man tänka sig att kommunerna ”tvingas” avsätta en del av sin budget (som i dagsläget inte ens är 1 promille) till forskning och kompetensutveckling? Vilka kommer det här att gälla? Gäller det samma sak för övrigt lärarlyft? Jag menar lärarlyft som inte i förstone syftar till att ge legitimation utan att vara ren kompetensutveckling?

  • ChristerMagister skriver:

   Man har ju inte lyckats ”tvinga” kommunerna till någonting annat, så det undrar jag…

   Om jag förstått saken rätt så avslutas Lärarlyftet (1) i år och ersätts av Lärarlyftet 2, vilket enbart riktar sig till fast anställda lärare som inte är behöriga i det ämne som de undervisar i. Om inte kommunen betalar och den enskilda läraren själv inte har råd är det bara för dessa lärare att ändra inriktning eller att säga upp sig innan 2015 som gäller alltså.

 2. Göran Tullberg skriver:

  Är vi överens om att skolans debackel är ett resultat av att den är dåligt skött av SKL och staten?

 3. Linda O skriver:

  Jaha, då kan man glömma den fortbildningen alltså. Suckade hon bittert.

 4. janlenander skriver:

  Å ena sidan kan man tycka att lärarlyftet behövs för att kommunerna under lång tid sänkt yrkets status och kraven på kunskap. Det är deras fel att det behövs och då borde de betala.

  Å andra sidan säger förstås pragmatikern att kommunerna har sett det som sin uppgift att spara på skolan och de är ganska stolta över att ha lyckats hålla ner skatterna istället för att satsa på skolan. Kommunerna är mycket skickliga på att undvika att lägga pengar på skolan, vem tror att de inte kan använda den skickligheten för att göra lärarlyftet till en tummetott?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s