”Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom
språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår
hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att
kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och
språk möts.” (Grundskolans kursplan i svenska)
Språk, kommunikation och samverkan är vida begrepp. Det handlar inte bara om att lära sig att koppla ihop bokstäver med olika ljud och att sedan sammanfoga dessa till betydelsebärande ord. Det handlar också bl a om att lära sig att ”läsa mellan raderna” och om att tolka olika signaler och symboler.
I kväll tänker jag på att dagens samhälle ställer stora krav på varierad kommunikations-förståelse, men texten blir inte längre än så här. Regelbundna läsare av bloggen har säkert redan listat ut hur de första arbetsveckorna har påverkat mig (kanske genom att ”läsa mellan raderna” på de oregelbundna inläggen), men här kommer ett förtydligande:
En cyber-laddare med extra krafter från mig till dig!
Tack! 🙂
http://www.netonnet.se/art/telefon/mobiltelefonitillbehor/laddare/ovriga-varumarken/netonnet-uni-12/135706.4519/
I helgen såg jag en hel rad program på Kunskapskanalen. Bl a ett med en professor i pedaogik/education från Harvard. Han hävdade att vi är bra på att lära barn läsa, men sämre på att få barnen att lära genom att läsa. Kommunikation utan förståelse?
Är det kommunikation om budskapet inte går fram?
Bra fråga. Jag skulle säga ja, men meningslös och mycket utvecklingsbar…
Eller eventuellt läsundervisning utan förståelse?
Skulle varit ett ”svar” till Maths.. hamna lite fel. Sorry. Kommunikation på fel plats är också tokigt…
Intressant ämne. Kommunikation är svårt. Språk är svårt.Inte bara från elev/läsare/mottagare/målgruppsperspektiv dvs att de ska kunna kunna tolka, läsa mellan raderna och förstå.
Det är lika, eller ännu svårare, för avsändaren att tänka sig in i sin elev/läsare/mottagares behov. Eller till och med särskilda behov. I allt från hur man lägger upp lektionen, veckobrevet, schemat till hur man talar med föräldrar med olika bakgrund. Att inte bara få ut informationen, utan att den även kan förstås och användas av mottagaren…
Tur att det finns annat än det skrivna ordet att kommunicera med. En bild på ett batteri till exempel.Hoppas du finner laddning.
Att väcka tankar är vad jag är ute efter. Hade min farmor förstått vad jag ville säga med symbolen? Kanske, men det är inte säkert…
Men hade du velat nå Farmor hade du förhoppningsvis valt en annan bild? Och ett annat språk? Och andra referenser… I alla fall om du (kommit ihåg att du) vill att Farmor ska hänga med.
Ja, att anpassa sitt språk efter mottagaren är en viktig kunskap!