Vilken smäll!

Den första dagen på ett nytt läsår är alltid en bitterljuv historia för mig – semestern är över och jag måste gå upp tidigt på morgonen igen, men jag får också återse alla mina trevliga kollegor och börja planera arbetet med eleverna som jag trivs så bra med.

I år blev dock starten tyngre än jag hade räknat med. Mitt i nyllet!Under morgonens möte delades en riktig käftsmäll ut!
….Rektor berättar att han kallades in för ett krismöte under semestern tillsammans med rektorerna för de övriga tre skolorna i stadsdelen. Han får reda på att skolorna plötsligt ligger 10 miljoner över kalenderårets budget och att varje skola således måste spara 2,5 miljoner under hösten. De fyra rektorerna får några timmar på sig att presentera en handlingsplan och resultatet för min skola lyder i huvudsak:

Skolans kurator och skolpsykolog får båda gå ner till halvtid och två lärartjänster skärs ner – dessutom halveras summan pengar till pedagogiskt material.

Under förra läsårets ekonomiska redovisningar sa man varje gång att vi låg bra till, enligt budget eller t o m strax under, och ingen förklaring till att 10 miljoner nu saknas kan ges…

Behöver jag säga att stämningen under dagen var lite tryckt?

Länkar till andra bloggar om:
, , , , ,

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Läraryrket, skolpolitik, Skolvardag och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Vilken smäll!

 1. Göran Tullberg skriver:

  Det vore bättre om vi fick sköta det själva. Göra oss av med bypolitiker och rektorer som vi ändå inte behöver. Vi hade liknande problem – för litet pengar. Vi skaffade forskningsanslag och gick ut tillsamman med våra elever och rekryterade fler nya elever. Vi startade nya kurser – en miljökurs för min del (45 elever) – och efter det fick vi massor av pengar.

  Politiker och rektorer är en black om foten. Ni lärare hade klarat av ekonomin lätt, men lärarna är slavar som köps och säljs. Så länge vi har bypolitiker och rektorer, så kommer skolan aldrig att fungera! Att bygga en superskola där elever står på kö och där ekonomin blomstrar är ingen svårighet för lärare, men totalt omöjligt för politiker och byråkrater.

 2. anna skriver:

  hej christer! jag beklagar att ni på din skola,har fått en sådan käftsmäll. hur går det för elever med dyslexi,som är i behov av hjälpmedel och för alla de andra som har någon form av funktionshinder? hur blir deras skolgång?

  • ChristerMagister skriver:

   Ja du, Anna, det återstår att se…

   Man har inte skurit någonting på spec.ped eller spec.lärare och materialet inför nästa läsår är redan inköpt, så det är positivt. Däremot så kommer det förstås att innebära längre väntetider på psykologiska utredningar och det finns en risk att den sämre grundbemanningen kommer att drabba de elever som är i störst behov av stöd.

 3. Jan Lenander skriver:

  Den här höstterminsstarten verkar full av käftsmällar, jag hör rapporter om två veckors bortovaro för 3/4 av ämneslärarna för en gymnasietta utan några vikareier, en förberedelseklass där inget verkar förberett och på plats, kaos när det gäller läromedel, ……….

  Kommunerna verkar inte ha tagit till sig budskapet om att skolan behöver prioriteras.

 4. Något som förvånar och upprör mig är att kommunerna har börjat avslå ansökningar om stöd till behövande elever (assistenter), stöd som tidigare beviljats. Kraven på skolan ökar, men resurserna minskar. Jag är ingen matematiker, men så mycket förstår jag att det är något fel med den här ekvationen.

 5. Göran Tullberg skriver:

  Christer, Jan, Anna och Gertie!

  Vet ni om några inskränkningar gjorts bland kommunens byråkrater, bland rektorer, vice rektorer. områdeschefer och andra byråkrater? Hur stora löneökningar får de medan de sparkar undan fötterna för de elever som har det svårast i skolan? Vad säger de själva om sina åtgärder?

 6. Janne skriver:

  Lärarlönerna är på tok för höga! Därtill har ni alla lov. Ska vi skattebetalare betala för lata lärare? Så visa solidaritet med övriga samhället och sänk era löner. 😉

  • Morrica skriver:

   Ah, Janne, kom igen nu, var lite radikal – läraryrket är ju ett kall, måste det verkligen finnas lön med i bilden överhuvudtaget? (NB Glimt i ögat, skruvad ton, snett flin, alla tecken på att detta är skrivet som ett sarkastiskt skämt finns på plats!)

 7. Plura skriver:

  Christer, nej det behöver du inte. Jag förstår fuller väl. Det hela indikera två saker.

  Huvudmannen har noll koll. Tyvärr ser jag det allt för ofta när det gäller Malmö.

  För det andra börjar man från starten att brytga mot skollagen. Ska bli intressant att se hur Skolinspektionen nyper Malmö i örat med de nya påtryckningmedel man numera har. Hur mycket kostar det att bryta mot skollagen. Vänter med spänning på resultatet av den juridiska process jag tror kommer.

 8. Göran Tullberg skriver:

  Hörde i morse om helikopteraffären. Den skulle kostat 6 miljarder och varit avslutad för några år sedan. Ingripande från ministern höjde priset med 4,6 miljarder och försenade leveransen 10 år.

  Hur mycket har politiseringen av skolan kostat? År det 460 miljarder eller mer totalt? Hur mycket per år?

  Janne! Sluta bekymra dig! Vi har snart inga lärare åtminstone inte i fysik och kemi. Sverige har snart inga ingenjörer längre. Det finns inga lärare så det utbildas inte fler. Nu förbereder industrin flytt till Kina och Indien. Sen behöver vi inte bekymra oss om arbetartlöner heller. Det finns inga arbetare kvar om åtta-tio år.

  Janne! Du får tänka över sambanden. Lärare skapar jobb och välstånd. En dålig skola gör att Sverige sackar efter i välståndsligan. Det finns en förskjutning på 10-12 år, men den är ofrånkomlig. Ingen utbildning – inga jobb – inga pengar. Har du tänkt efter?

  • Janne skriver:

   Göran!

   Så här går det när man öppnar gränserna på vid gavel. In strömmar billig arbetskraft och tar arbetstillfällena från oss. Snart har vi väl burmesiska jordbrukare i Sverige också. Vi får väl dra till Norge och bli vita slavar.

   Upp till kamp trälar!

 9. Pingback: Förbättringar för skolan ;-) « Jans Syrliga KaramelLer

 10. Pingback: När det tar emot | Skollyftet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s