De är politiker, inte experter

I Aftonbladet påminner man idag om en sanning som är aktuell inom fler områden än den ekonomiska politiken; politiker är inte oberoende experter och det finns en risk att deras uttalanden om specifika frågor som är delar av komplexa processer tillmäts ett större värde än vad som motiveras av deras kunskap och erfarenhet.

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, skolpolitik. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till De är politiker, inte experter

 1. Maths skriver:

  Jag läste nyss den där ledaren också, men drog inte tanken lika långt som du. Men du har naturligtvis helt rätt, det här gäller även inom den sfär som är skola och barnomsorg. Och kanske blir det så när man på ett politisk plan försöker styra något, vare sig det är ekonomi eller utbildning. För vad är vetenskapligt förankrat? Och alltid kan man ana en viss syn på vad människan är och hur hon bör organisera sitt samhälle. Synd bara att de idéer som styrt i Sverige under drygt 20 års tiden har haft en så tokig människosyn.

  • ChristerMagister skriver:

   Själv är jag tillräckligt partipolitiskt ointresserad för att kunna se ett bra (eller dåligt) förslag för vad det är oavsett från vilket håll det kommer. Tyvärr är det ju så att debattörer som ”låser sig” till ett parti tappar lite i trovärdighet… I alla fall när det gäller detaljfrågor… Men vi kan ju inte rensa bort den politiska dimensionen helt och hållet; de övergripande målen med skolan måste styras av politiska ställningstaganden.

 2. Göran Tullberg skriver:

  Politiker har politiska intressen. Det gäller klimat och koldioxidutsläppen, men även skolan.

  (1) Politiker använder ”klimatpåverkan” i politiska syften. Järnladyn var först ute för att krossa gruvarbetarfacket. ”Bryta kol leder till miljökatastrof. Kol måste ersättas med kärnkraft”.
  Sedan har politiker tagit ut miljöskatter som folk i gemen inte protesterar emot. ”Du vill väl inte att dina barn och barnbarn skall dö för att du hindrade vårt miljöarbete!”
  (2) Våra koldioxidutslåpp är 5% av de naturliga – de påverkar bara obetydligt totalutsläppen.
  (3) Vi behöver mer koldioxid nu. Den behövs för att öka skördarna och hindra missväxt och svält.
  (4) Halten CO2 är i dag en sjundedel av vad varit normalt.
  (5) Vi behöver 2 grader högre temperatur. Kulturer blomstrar vid högre temperatur, men faller samman när temperaturen sjunker.
  (6) Koldioxiden påverkar inte temperaturen märkbart. Det är tvärtom temperaturen som påverkar koldioxidhalten via lösligheten i vatten.

  När det gäller skolan, så har politiker kopplat strypgrepp. Elever, lärare och föräldrar är förtryckta, ledda och kontrollerade. Pengarna går till byråkrater och kommunpolitiker.

 3. Jan Lenander skriver:

  Jag anser att politiker ofta är experter på att koka ihop något från andra experter. Det har också en hyfsad möjlighet att påverka så det som de tror är sant har en förmåga att bli sant. Sen är det väl i och för sig också någon placebo-liknande effekt som ytterligare bidrar till att det är värt besväret att lyssna på deras framtidsförutsägelser.

  Detta är trots allt bättre än en del andra experter. Min vän Hans har utarbetat teorin om att göra tvärtemot banktjänstemannens råd. När banktjänstemannen säljer livförsäkringar då är det en dålig investering, när h*n säger sälj så köp, …….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s