Läs

Min kärlek till bönen fick så småningom konkurrens av min kärlek till boken. Jag kunde sitta vid mors fötter och se på när hon med en bok i knäet satt och drack kaffe och rökte cigaretter. Hon var så uppslukad av den att det väckte mitt intresse. Trots att jag ännu inte hade börjat förskolan tyckte jag om att bläddra i hennes böcker, känna på sidorna och lyfta silkespappret från försättsbladen. Jag ville veta vad som fanns i böckerna, vad det var som i så hög grad fångade hennes intresse. När mor upptäckte att jag hade gömt hennes blodröda exemplar av Book of Martyrs av John Foxe under min huvudkudde, eftersom jag trodde att jag då skulle kunna suga i mig dess innebörd, satte hon sig ner med mig och började den mödosamma processen att försöka lära mig att läsa.”

Patti Smiths ord i boken Just kids ger en jordnära förklaring till hur elevernas hemsituation kan påverka resultaten i skolan.

Ungefär hur många böcker har du hemma? Svara mig på det, och jag ska tala om för dig hur bra dina barn kommer att klara sig i skolan.
– Böcker ger en knivskarp urskiljning på socioekonomisk status”, säger Anita Wester, undervisningsråd på Skolverket i artikeln Bakgrunden spelar roll i Sydsvenskan.

Jag har skrivit många gånger tidigare att det krävs en bredare satsning från samhället än skolreformer för att skapa ett kunskapssamhälle med någotsånär likvärdiga möjligheter att lyckas; kanske en nationell läskampanj?
—————————————-
Patti Smith kallas ofta Punk-poet vilket jag tycker är riktigt passande; oavsett om hon skriver musik eller böcker pendlar hon mellan det enkla och jordnära och det riktigt svårtolkade. Det gemensamma draget är att det är vackert och fullt av energi och känsla. En recension av Just kids finns här och om du inte redan är sugen på att plocka upp boken kanske en musikvideo kan väcka ditt intresse?

Länkar till andra bloggar om:
, , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Pedagogik, skolpolitik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Läs

 1. Trofinios skriver:

  ”Jag har skrivit många gånger tidigare att det krävs en bredare satsning från samhället än skolreformer för att skapa ett kunskapssamhälle med någotsånär likvärdiga möjligheter att lyckas; kanske en nationell läskampanj?”

  Läsningens status i Finland är en viktig orsak till varför finska elever presterar så bra. Det finns en kultur som stödjer läsandet. Jag citerar tre punkter ur den angivna artikeln nedan som behandlar läsfärdighet i Finland:

  •läsande uppskattas i finländsk kultur (man beställer hem tidningar och läser högt för barn i hemmen) och det finns en bred förståelse för läsfärdighetens betydelse för elevernas lärande: medierna har fört fram betydelsen av goda läsfärdigheter och läsning på ett positivt sätt

  •kommunerna har ett heltäckande biblioteksnätverk och biblioteken är välförsedda, också familjer är flitiga biblioteksbesökare (tidningar, böcker, nätförbindelser), personalen på allmänna bibliotek arbetar för läsfärdigheten bland annat genom att ha kontakt med skolan (boktips)

  •moderns sociala ställning har visat sig utgöra en viktig modell för flickorna: finländska kvinnor är högt utbildade, arbetar utanför hemmet och läser mer än männen

  http://www.oph.fi/utvardering_och_statistik/internationell_utbildningsinfo/finland_och_pisa/lasfardigheten_i_finland

 2. Vilket härligt citat, Christer. Verkar som om det där vore en bra bok att handla in just till skolbiblioteket. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s