Påtvingad valfrihet

Oskar Öholm (M), riksdagsledamot i utbildningsutskottet, inser problemen med dagens ”fria skolval” och anser att lösningen är att ”göra valfriheten obligatorisk”. (AB)

Det är ett märkligt uttalande som jag nog måste fundera mer på…

Exakt hur ett sådant system ska utformas kan vi diskutera”, skriver Oskar Öholm och jag funderar på om man ska tvinga alla kommuner att anordna utbildningar med olika (men samma…) inriktningar på exakt samma avstånd från alla invånare i kommunen. Det är ju inte bara lathet som gör att alla föräldrar inte väljer skola, det handlar också om olika möjligheter att rent fysiskt förflytta barnen till en annan skola. För att inte tala om att förstå vad valet står emellan. Och syftet med skolvalet är väl i alla fall att kunna erbjuda olika inriktningar på utbildningen i kommunen, inte olika kvalitet? Verkar det inte både lättare och rimligare att staten säkerställer att alla skolor håller en god kvalitet i ett första steg? Det här känns väldigt mycket som ett sätt att lägga ansvaret för en misslyckad skolgång på föräldrarna…

Länkar till andra bloggar om:
, , , , ,

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, skolpolitik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Påtvingad valfrihet

 1. Göran Tullberg skriver:

  HINC ROBUR ET SECURITAS. (Häri styrka och säkerhet)

  Du skriver: ”Verkar det inte både lättare och rimligare att staten säkerställer att alla skolor håller en god kvalitet i ett första steg?” Så är det självklart! BRA Christer.

  Det är inte fel med valfrihet, men det måste leda fram till något positivt för eleven. Skolan är till för eleven, den skall både lämna valfrihet OCH garantera hög kvalitet – däri ligger en begränsning. Valfriheten får inte göra skolan till en lekstuga.

 2. Anna skriver:

  I min kommun försökte man ”tvinga” fram val genom att alla skolor MÅSTE ha en ”profil”. Om du som förälder inte gillade den närmsta skolans profil blev du alltså tvungen att välja en annan. I teorin. I praktiken var det väl samma föräldrar som valde som på alla andra platser, de andra accepterade profilen – om de ens var fullt medvetna om att det var ett val de gjort?

 3. Helena skriver:

  Instämmer i dina frågor Christer! Märkligt resonemang när problemet tycks vara att vissa föräldrar, av olika anledningar, låter sina barn gå på den närmsta skolan. Frågan om val av skola och motiven till varför/hur man väljer är komplex. Problemet som ska lösas bör rimligen vara det Öholm mycket riktigt uttrycker: ”Så länge inte alla skolor är bra skolor innebär det tyvärr en sämre utbildning”. Fundera över hur hur vi får en likvärdig utbildning på alla skolor istället!

 4. Plura skriver:

  Christer, i ett debattinlägg i SvD i helgen som var gick det ny tillträdde ordförande i Förskolorna riksförbund Gunvor Engström ut i ett debatt inlägg där hom pratade bl a om fullt fritt skolval. Dessutom med en papegojas envishet om detta med nationella kvalitetsregister.

 5. Plura skriver:

  Útöver det med total valfrihet madame Engström skrev har jag kommentart debattinlägget på följande vis här http://pluraword.blogspot.com/2011/06/favorit-i-repris.html#comments

 6. Trofinios skriver:

  När valfriheten åt upp sig själv: du får inte längre välja att inte välja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s