På Skolgranskning riktar man nu in sig på läxorna. Spännande! Som jag skrivit tidigare är läxor i grundskolan är ett laddat ämne; det är nog bara kepsar som väcker hetare känslor (och möjligtvis landskap, vilket jag på senare tid fått erfara).
Jag har redovisat min syn på läxor i ett tidigare inlägg och min inställning kan sammanfattas med citaten: ”Jag tror att vi pedagoger i första hand måste tänka så här; obligatoriska läxor får inte bestå av okända moment och genomförandet av dem får inte vara ett krav för att eleven ska kunna fortsätta med arbetet i skolan. De eventuella läxorna ska alltså bestå av repetition av redan kända moment eller (om eleverna ber om det) fördjupningsuppgifter som breddar det vi går igenom i skolan”. ”Bedömer vi att eleven behöver, och klarar av, extra arbetstid utanför det ordinarie schemat för att nå skolans mål är det bättre att öka den schemalagda tiden så att vi kan garantera den pedagogiska kvaliteten och inte lämnar de som mest behöver stöd i sticket.”
I dagens inlägg fokuserar jag alltså på Skolgransknings inledande mening: ”Att göra läxan efter skolan ingår i skolarbetet.” Gör det verkligen det i grundskolan? När man söker högre utbildning vet jag att det under ”arbetsformer” i kursplanen brukar stå ”självstudier”, men var i de aktuella eller kommande styrdokumenten för grundskolan finns detta angivet?
Länkar till andra bloggar om: skola, skolan, skolpolitik, skoldebatt, utbildning, utbildningspolitik, läxor, skolgranskning,
Tänkte bara tipsa om Tomas Kroksmarks utmärkta bemötande av Zaremba https://blogs.hj.se/krto/2011/05/05/skolan-svept-i-sepiabrunt/
Läxhjälpen är inte speciellt inriktad på just de läxor som eleven får av lärarna utan det handlar mycket oftare om att plugga extra för att klara ett högre betyg, få bra på ett prov etc. Det är nog så att allt fler föräldrar inser att svenska skolan ger deras barn för lite kunskaper och att de vill förbereda dem för verkligheten som kommer efteråt.
Pingback: Läxor | Christermagister