Kristen friskola brister i värdegrundsarbetet

Den kristna friskolan Andreasgymnasiet i Solna har prickats av Skolinspektionen efter en anmälan om att rektor och flera lärare på skolan vid återkommande tillfällen framhållit att homosexualitet är en synd. (DN)

Jag fegar lite och låter ett par citat från andra bloggar föra min talan:
.

Dagens Nyheter rapporterar att en kristen skola har prickats för att ha uttryckt kristna värderingar om homosexualitet. Det är väl knappast förvånande att en kristen skola framhåller Bibelns syn på sex och samlevnad.” (rupeba-bloggen, ”en kristen sajt”.)

Skolverket har tydligen redan, för några år sedan, vart på samma skola om att dom har ”brister” i sitt ”värdegrundsarbete”. Så vem gör fel här? Egentligen? Andreasgymnasiet är en kristen friskola. Dom måste följa samma regler som alla andra men att dom lär ut sin tro som grund till det mesta tja, det förvånar väl inte?
….Och det är här jag blir sur.
Va fan skolverket. Vad tror ni händer när ni låter små grupper med extrema åsikter starta friskolor? Att dom inte ska lära ut sina egna åsikter och trosuppfattningar? […] Hur kan ni fortsätta bli förvånade, upprörda eller oförstående när detta upprepas?
(Verklighetens tolk)

Vid en första anblick kan kanske min rubrik te sig förvånande, men i Lärarnas Nyheter läser jag att Andreasgymnasiets likabehandlingsplan utgår från Bibelns syn på människors lika värde och nej, om man använder gamla testamentet som grund så är det inte så förvånande. Då kan de lika gärna lära ut att massmord på oliktänkande är OK.

Är det någon på Aftonbladets skolgranskning som fokuserar på de religiösa friskolorna?
Jag har (förstås 😉 ) skrivit om det här tidigare och min åsikt är att religiösa friskolor inte borde tillåtas överhuvudtaget.

Länkar till andra bloggar om:, , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, religion, skolpolitik och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Kristen friskola brister i värdegrundsarbetet

 1. AntonX skriver:

  Jag tar upp facklan. Var tar Gamla testamentet upp massmord som fenomen och propagerar för det?

 2. Kristian Grönqvist skriver:

  Läs bibeln Anton X

 3. AntonX skriver:

  Jag läser ofta bibeln så därför undrade jag varifrån christers prat om massmord kom ifrån.

 4. ChristerMagister skriver:

  Det finns flera passager där hela städer, byar eller folkslag utrotas, antingen av gud direkt eller genom hans order. Bara ett exempel:

  ”Och HERREN talade till Mose och sade: För ut hädaren utanför lägret; sedan må alla som hörde det lägga sina händer på hans huvud, och må så hela menigheten stena honom. Och till Israels barn skall du tala och säga: Om någon hädar sin Gud, kommer han att bära på synd. Och den som smädar HERRENS namn skall straffas med döden; hela menigheten skall stena honom. Evad det är en främling eller en inföding som smädar Namnet, skall han dödas. (3 Mos 24:11-16)”

  P.S. 4 Mos kap 31 är ganska talande också; dräp alla män, gossebarn och kvinnor som inte är oskulder, för oskulderna kan ni behålla för egen del…

 5. AntonX skriver:

  Du tycker inte att det gör någon skillnad att det är Universums Herre som beordrar dödandet? Tänk lite innan du svarar.

  • ChristerMagister skriver:

   ? Du frågade var i GT det skrevs om massmord och fick svar…

   Att det är gud som säger det gör väl saken än värre? Om det ”bara” hade varit någon galen människa som sa det och ändå sågs som en förebild så skulle det ju i alla fall finnas någon förmildrande omständighet…

 6. AntonX skriver:

  Gud är inte en förebild, han är inte en människa utan Gud allsmäktig. Har det slagit dig att Gud låter alla dö? Alla 100 miljarder människor som funnits och det okända antal som ännu inte fötts. De bud som Gud har gett människor kan inte gälla honom själv. Jag citerar en vis man:

  ””Många som lever förtjänar att dö. Och en del, som dör, hade förtjänat att leva. Kan du ge livet tillbaka till dem? Kan du inte det, skall du inte vara så ivrig att utdela dödsdomar av fruktan för din egen säkerhet. Inte ens den visaste känner livets alla gåtor.”

  Men Gud KAN ge dem livet åter. Där ligger poängen.

  • ChristerMagister skriver:

   Du kan väl inte förneka att gud är en förebild för massor av människor? Det han säger och gör i bibeln och framförallt vad han säger åt människor i bibeln påverkar folks syn på verkligheten och på hur man bör handla.

   Det låter som att din poäng är att det är OK att döda människor eftersom gud ändå kan ge dem livet åter, men så kan du väl inte mena?

 7. AntonX skriver:

  Tydligen svårt att förklara. Det är inte rätt för människor att döda andra människor. Det är rätt för Gud att döda människor. Eftersom Han kan väcka upp dem igen.

  Nej, Gud är inte en förebild. Jesus är det. Men Gud Fadern är det inte. Hur skulle han kunna vara en förebild när han är så långt över oss?

  • ChristerMagister skriver:

   OK, då säger vi att gud inte är någon förebild och att det inte finns någon risk att någon tänker att det som gud gör måste vara OK även för mig (trots att det är i mindre skala). Även om vi bortser från det, hur är det med det gud uttryckligen säger åt människor att göra i bibeln då? T ex ”den som smädar HERRENS namn skall straffas med döden; hela menigheten skall stena honom.”

 8. Kristian Grönqvist skriver:

  Anton X

  Nu har Du helt tappat förståndet. Det är inte rätt att döda andra människor, säger Du.
  Men Gud beordrar ju människor att döda alla han inte tycker om. Och inte är det tal om att väcka dem senare heller.
  Om Han vill döda människor, får Han i alla fall lov att göra det själv. Tycker Du inte det? Det är inte mycket begärt, eller hur?

 9. Kristian Grönqvist skriver:

  Anton X

  När det gäller uppväckningen. Har Du sett en sådan människa? Jag har inte gjort det och ingen jag känner har gjort det heller. Ingen historiker i människans historia har heller sett det. För min del, får Du gärna tro att det går, men att argumentera om det, som det vore dagsens sanning, är magstarkt i mesta laget, eftersom Du inte kan påvisa att det går. Så håll Du Dig till Din uppfattning så håller jag mig till en som i alla fall är plausibel.
  Skulle Du vara lärare och tuta i barnen dylika fantasier, så skulle Du vara diskvalificerad som pedagog.

 10. Kristian Grönqvist skriver:

  PS.
  Och vad beträffar Universums Herre, som Du så underfundigt hotar med, så kan Du skicka Honom till mig. Jag är inte rädd för en sagofigur.

 11. Göran Tullberg skriver:

  Gud är en idé – ingen reell verklighet. Anton X! Han har rätt att döda bara i dina tankar. Går du ut och dödar på din guds befallning, så kommer du att hamna på hispan. Gud finns i ditt huvud, andra gudar finns i andras föeställningar, men du kan inte skaka hand med gud – han är inte reell! Det är bara en idé du och andra har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s