Finska skolors resultat

Eftersom de finska skolornas resultat ständigt är aktuella i den svenska skoldebatten är det intressant att notera att inte heller de lyckas speciellt bra med att undervisa flerspråkiga elever. I en artikel i HBL kan vi läsa:

De finlandssvenska resultaten ligger på en mycket lägre nivå än de finska. Eftersom skolorna borde ha likadana resurser och samma utbildningsplan är det faktiskt oroväckande. Så här borde det inte se ut, säger pedagogie doktor Heidi Harju-Luukkainen som analyserat Pisa-resultaten från de finlandssvenska skolorna.

Hon tror att skillnaderna delvis beror på att så många elever använder mest finska hemma. Drygt nitton procent av eleverna i de svenska skolorna har ett annat hemspråk än svenska, medan bara fyra procent i finskspråkiga skolor har en annan språklig bakgrund.

Läsåret 2010/11 hade vi i den svenska grundskolan 20,5% elever med ett annat modersmål än svenska. (Länk, se tabell 8A)

Det här inlägget kan ses som en fortsättning på inlägget Datoranvändning försämrar läsförmågan; varken det ena eller det andra ska ses som ensamma förklaringar till de försämrade resultaten, men att ytterligare utforska både effekterna av den minskade läsningen och den ökande andelen elever med ett annat modersmål än svenska är en del i att analysera hela samhällets utveckling för att finna lösningar.

Länkar till andra bloggar om:
, , , , , ,

Annonser

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Det här inlägget postades i Debatt och politik, skolpolitik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Finska skolors resultat

 1. Jan Lenander skriver:

  Det finns en alternativ förklaring kring att den svenska varianten av finska skolor liknar den svenska skolan mer när det gäller lärare etc. och det är därför den är sämre.

 2. tråkmagistern skriver:

  Det finns knappt några invandrare i de svensktalande skolorna i Finland. De är nästan alla i de finsktalande. ÄNDÅ är de finsktalande skolorna bättre. Förklaringen ligger delvis i ett skadligt inflytande från Sverige.

  • ChristerMagister skriver:

   Men det är ju de elever som går i svensktalande skolor och talar finska hemma som är de tvåspråkiga eleverna man misslyckas med. Om man har invandrat eller inte spelar ingen roll i det här fallet.

   Eller, hur menar du?

   • FredrikN skriver:

    Invandrare med annat språk än svenska eller finska. De finns nästan bara i finsktalande skolor. Ändå är dessa skolor bättre.

    Du har rätt att det finns en andel tvåspråkiga elever i svensktalande skolor, särskilt påfallande är det i huvudstadsregionen. Det torde också finnas motsatsen. Jag tror inte att PISA redogör för dessa grupper särskilt?

    • ChristerMagister skriver:

     Har du läst artikeln jag länkar till? Det är den enda informationen jag har. Det är ju lite otydligt om man bara redovisar de finlandssvenska skolorna separat eller om man även har tittat på elevgrupper inom dessa. Vad som däremot framgår tydligt är ju att andelen elever med ett annat modersmål än undervisningsspråket är 4% i de finskspråkiga skolorna och 19% i de svenskspråkiga. Jag tar för givet att det inkluderar även elever med ett annat språk än finska eller svenska som modersmål.

     • tråkmagistern skriver:

      De som har ett registrerat modersmål finska men går i svensktalande skola kan lika gärna vara tvåspråkiga. Och är det ofta. Men i Finland registreras enbart ett språk (svenska, finska, annat). Det går alltså inte att dra slutsatser ur den statistik du nämner.

 3. ChristerMagister skriver:

  Jag tror säkert att det finns faktorer i klassrummen, och kanske framförallt i synen på lärarna, som påverkar. Jag försöker inte förneka det, bara bredda analysen en smula.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s