Dagens citat

1) En rad politiska återställare står på Håkan Juholts önskelista. Skolan först.
Håkan Juholt vänder sig mot ”sorteringsskolan” och mot ”kateder-undervisningen”. Han vill ha en skola som inte bara fokuserar på kunskapskrav utan också förbereder unga på ”morgondagens arbetsliv”,
Det förutsätter ett problemorienterat, kreativt och uppsökande förhållningssätt och fantasi. (SvD)

Hur morgondagens arbetsliv kan tänkas se ut och hur framtidens skola därmed bör utformas tycker jag bör vara skolpolitikens främsta fokus, men de senaste åren har jag sett väldigt få sådana visioner. Det har varit mer sneglande bakåt än framåt.

2) Timo Lankinen, generaldirektör på Utbildningsstyrelsen i Finland, får frågan om hur receptet för Finlands skolframgångar ser ut. (Sydsvenskan)

De bästa utbildningssystemen, säger han, ger lärare bra utbildning, fortbildning och låter dem koncentrera sig på sitt arbete – att undervisa.
Våra lärare är speciellt bra utbildade, och våra skolor är nästan samma slags. Det finns inte dåliga skolor.

Fortbildning, ökad tid till att koncentrera sig på undervisningen och åtgärder för att minska klyftorna är högaktuella frågor. Som jag skrev i kommentarerna till inlägget Lgr 11 – organisationen så måste vi försöka hamra in en tanke om att vi ska investera i en resultatökning; att samhället helt enkelt måste ”köpa” bättre resultat. Att försöka klara av det här genom enbart omfördelningar av resurser och genom de förändringar som gjorts i Skollagen och Läroplanen tror jag kommer att ta många långa år. Har vi tid med det?
Har vi råd med det?

Länkar till andra bloggar om:
, , , , , ,

Annonser

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Det här inlägget postades i Debatt och politik, skolpolitik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Dagens citat

 1. Plura skriver:

  Håller med Christer. Men du underskattar dynamiken i vad den nya skollagen kommer att sätta för krav på ombyggnationen av skolan. Nu är det rektorerna som har makten över den inre organistaionen med ny delegationsrätt.

  I övrigt se mina tankar på samma ämne här
  http://pluraword.blogspot.com/2011/04/sexitals-svang.html

 2. Kristian Grönqvist skriver:

  Förmodligen kommer jag att rösta borgerligt bara för att Björklunds goda början inte skall få ett abrupt slut…

  • ChristerMagister skriver:

   Vad jag vet är inte S och Fp direkt oense om någonting inom skolpolitiken just nu. Då är det nog större skillnad på Fp och M… Att man skulle riva upp några av reformerna finner jag helt otroligt.

 3. Kristian Grönqvist skriver:

  Vänta bara…

 4. Anders skriver:

  I ljuset av John Hatties mastodontstudie, Visible learning: a synthesis of over 800 meta-analyses relating to achievement (en liten sammanställning här: http://www.fhi.se/sv/Handbocker/Uppslagsverk-barn-och-unga/Skola—effekter-av-skolans-utformning/), blir jag lite bekymrad över Juholts uttalande. Varför envisas politiker med att pådyvla skolan sådant som inte gagnar eleverna kunskapsutveckling?

 5. Kristian Grönqvist skriver:

  Läs gärna Majciej Carembas artikel om Tolvåkersskolan, ett haveri som saknar motstycke i den kommunala skolvärlden, det var inte bara ont om pengar, det var pedagogiska omstruktureringar av galningar, som inte ens förstod sig på undervisning,
  Lekmän som helt saknar förstånd. Och dåligt utbildade lärare som blir förtjusta i nya pedagogiska metoder det inte finns täckning för. Beskrivningen är på gränsen till outhärdlig. Dit hoppas jag Sverige aldrig hamnar. Men med pedagoger som Moira von Wrong är det en potentiell möjlighet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s