Konfessionella friskolor

Skälbyskolan är en kristen friskola som vill ”visa evangeliet” genom handling i stället för ord och därför har man valt att driva en icke-konfessionell skola. I 17 år har det gått bra, men när skolan nu vill starta undervisning även för år 7-9 säger Skolinspektionen nej.
….Ett alternativ kan nu vara att ansöka om att få starta en konfessionell friskola där religiösa inslag får finnas i skolan men inte i undervisningen.

Då uppfyller skolan stiftelsens ändamålsparagraf men klarar ändå skollagen, säger Gudrun Rendling på Friskolornas riksförbund.

Låter det snurrigt? Ja, det tycker jag också. Menar Skolinspektionen att stadgar som är olämpliga för tonåringar är helt OK om det gäller yngre barn?

Som jag skrivit tidigare tycker jag att det här med att tillåta konfessionella skolor där deltagandet bygger på frivillighet är helt fel tänkt. Små barn har ingen reell frivillighet i förhållandet till vuxna. De väljer varken skola eller vilka aktiviteter de deltar i. Skolor ska överhuvudtaget inte förmedla någonting annat än det som står i läroplanen och kursplanen. På Skälbyskolan hävdar man att det man förmedlar ”handlar om grundläggande mänskliga värderingar som även den svenska skolan bygger på” (den ”svenska” skolan?) och det må så vara, men eftersom man har satt en religiös etikett på den människosynen hamnar saken i ett annat läge.

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, religion, skolpolitik och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Konfessionella friskolor

 1. Emma skriver:

  Själv är jag lite rädd för religion i allmänhet och konfessionella skolor i synnerhet. Det kan bli så fel, små barn har ingen möjlighet att säga nej. Eller teoretiskt kanske men det blir ju som du skriver ändå.

  Men nu har vi ju friskolor och då får vi leva med det men jag hoppas att fler inte kommer att få tillstånd att starta en friskola med någon sorts religiös koppling alls, även om den bara består i att varje klassrum har ett kors på väggen (eller vad det nu kan vara). Vem vet vilken slags friskolor som kommer sedan?

 2. Kristian Grönqvist skriver:

  Redan det att man ansöker att få starta en religiös friskola säger ju redan allt…

 3. Pingback: Hemundervisning | Christermagister

 4. Pingback: Kristen friskola brister i värdegrundsarbetet | Christermagister

 5. Pingback: Piercad nekades plats på friskola | Christermagister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s