När vinstintresset får styra

Förskolan Lilla Ny i Gamla stan har fått sitt tillstånd indraget med omedelbar verkan.

Verksamheten vid Lilla Ny är av så undermålig kvalitet att det var ett självklart beslut för mig att fatta. Barnens säkerhet och behov av en bra pedagogisk verksamhet har varit vägledande i mitt beslut, säger Lotta Edholm. (Metro, DN)

Utbildningsförvaltningen har bland annat kritiserat att barnen får äta för 2:50 kronor per måltid medan förskolan plockat ut en halv miljon kronor i vinst.

I tidigare diskussioner om friskolor (de senaste 1, 2, 3) har åsikten att även ledningen för kommunala skolor kan ha en anledning att spara pengar på elevernas bekostnad förts fram, men jag tycker ändå att det är stor skillnad på den motivationen och den som en eller två privata ägare kan ha. I dessa fall går ju vinsten direkt ner i den privata fickan.

Länkar till andra bloggar om:
, , , , , , , ,

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, skolpolitik och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till När vinstintresset får styra

 1. Jan Lenander skriver:

  Vi har förstås sett egenintresset i kommunerna innebära sorgligt stora bortprioriteringar av det som inte påverkar valet av kommunfulllmäktige. Jag fascineras dock av hur något dåligt kan användas som argument för att förvärra situationen med något värre.

  • ChristerMagister skriver:

   Det tål att upprepas att de som är ansvariga för oegentligheter eller misslyckanden måste kunna ställas till ansvar. Om de är folkvalda så måste folket få veta att det är de som är ansvariga för misslyckandet, men vem hänger man ut i media? Lärare och rektorer, men sällan politiker.

   • Maths skriver:

    Ja, det är intressant. För om en förskolechef skär ner på matransonen för att schablonen från kommunen är för liten, vem är då ansvarig? Kommunen sätter ett ekonomiskt tak och blir förskollärarna många och väl avlönade kan man kanske frestas att skär i maten, så att säga. Är det då kommunens eller chefens fel? Vem har misslyckats? Ansvarsfrågan blir enklare med den privata förskolan.

    Fast för Lilla Ny var maten bara en del. Man framhöll även den dåliga säkerheten och en del annat smått och gott.

    • ChristerMagister skriver:

     Ja, matkostnaden är mest intressant för att det är en konkret summa. Om jag förstår saken rätt är den normala livsmedelskostnaden på en förskola runt 10 kr per måltid.

     • Maths skriver:

      Jag vet inte hur mycket våra måltider kostar, tyvärr, men det är catering från en restaurang. Det blir dyrt, minns jag att chefen sa. Men det smakar bra och är av god kvalitet! Och om det känts att vi inte fått tillräckligt, så har vi ökat antalet portioner något. 🙂

 2. tråkmagistern skriver:

  När senast drog man in tillståndet för en kommunal skola? Aldrig. Av det frar vi slutsatsen att kommunala skolor alltid fungerar.

  • ChristerMagister skriver:

   Självklart gör vi inte det, men vad är det för skillnad på att ”dra in tillståndet” för en kommunal skola och på att byta ut rektorn eller ledningsgruppen? Vad ska man mer göra? Stänga skolan i en stadsdel/kommun och inte bedriva någon skolverksamhet?

  • Maths skriver:

   Därför att kommunen är skyldig att se till att alla barn i kommunen får gå i skola. Den skyldigheten har inte riskbolag. Och visst finns det dysfunktionella kommunala skolor och även enskilda lärare, men där får man lösa problemen på annat sätt.

   • tråkmagistern skriver:

    Men hur många är det? I mina ögon de flesta. Om vi struntar i skolinspektionens synpunkter på bristande jämlikhetsplaner och annan idioti, hur många kommunala skolor fungerar inte? Om jag inte minns fel hade skolverket synpunkter på Livets ords skola för att det var för lugnt i klassrummet. Om det nu inte bara var tidningsskriverier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s