Klass 9A – Säsong 2

Det har surrats om den nya säsongen av Klass 9A i ett par veckor nu och efter att ha sett premiäravsnittet måste jag säga att jag gillar den här säsongens upplägg bättre än i den tidigare. Att bli coachad (som det så modernt kallas) i klassrummet kan vara oerhört givande och effektivt.

Den förra säsongens resultathöjning visade sig tydligen vara ganska kortvarig och osäker (länk), kanske kan det här arbetssättet ge mer långvariga förbättringar?

Coaching är dock ett väldigt utlämnande arbetssätt som kan vara känsligt och det är viktigt att det görs med professionalitet och respekt; en viss ödmjukhet från coachen är på sin plats. Jag tror inte att det var en god idé av Gunilla att kritisera Johnnys manlighet redan i inledningen av processen… Att överhuvudtaget utge sig för att sitta inne med ”rätt” svar på frågan om hur god undervisning går till och hur en lärare ska agera är ganska magstarkt… Men, det är trots allt TV-underhållning det handlar om och jag ser fram emot nästa avsnitt med både spänning och bävan; alltid lär man sig något!

En artikel om Learning Study finns här.

Om Klass 9A i media: DN, DN 2, HD, Expressen, Sydsvenskan,

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Läraryrket, skolpolitik och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Klass 9A – Säsong 2

 1. Jag håller med dig Christer!

  Bra med coaching och genomskinlighet för att utveckla undervisningen, modiga lärare som utsätter sig för detta inför TV-kameror osv. Samtidigt håller jag också med om att det var otroligt okänsligt av Gunilla Säfström att kritisera den unge mattelärarens manlighet innan hon ens har hunnit bygga upp en förtroendefull relation med honom. Jag tänker också osökt på Helena von Scantz inlägg om skolan som matriarkat när jag hör fru Säfströms förnumstighet.

 2. Mats skriver:

  Jag håller med – men för Gunilla handlar det om något djupare än ett behov av att trycka ner ungdomen:
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/31/l-rarutbildare-klass-9a-har-en-sexistisk-inst-llning-till-pojkar

 3. f skriver:

  Själv ser jag fram mot att se spöstraff från Singapore. Förhandlingar pågår redan, har jag hört.

  • Christermagister skriver:

   Jasså, du har sett en preview? Jag väntar med kommentarer tills jag har sett själva programmet, det korta och sensationslystna TV-formatet gör det tillräckligt svårt att avgöra vad som händer.

 4. janlenander skriver:

  Den här serien sätter fingret på att coaching borde vara en naturlig del på alla skolor.

  Den sitter också fingret på att coaching är något som är svårt. Gunilla, Stavros mfl gör en hel del förståelig misstag med tanke på att coaching inte är något där svensk skola byggt upp någon större erfarenhetsbas.

  Min dröm är att det här programmet innebär att man tillföra resurser till alla skolor för att lycka införa mycket mer av coaching. Jag hoppas att det tas fram en hel del material kring coaching som diskuteras och förankras i alla skolor.

 5. Pingback: Klass 9A väcker känslor och debatt : Redaktionsbloggen

 6. Gunnila skriver:

  Denna Mickael skolan är en riktig skit skolan där finns det många fega lärare det är eleverna som härskar där och dom stökigaste eleverna jag upplevt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s