Budget

Skolinspektionen har genomfört en riktad tillsyn på Tolvåkersskolan i Kävlinge kommun. Tyvärr tror jag att Skolinspektionen gör bäst i att spara detta citat i ”urklipp” på datorn, för det kan nog användas när det gäller de flesta av landets kommuner:

Det finns en långvarig kultur i Kävlinge kommun där det är viktigare att hålla budgetmål än att leva upp till mål och kvalitetsnivåer i läroplan och skollag.”
(Sydsvenskan)

Jag skulle vilja se att skolorna hade en större möjlighet att använda begreppet budget i betydelsen prognos i stället för i betydelsen ekonomisk ram.

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Det här inlägget postades i Debatt och politik, skolpolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Budget

 1. Ja, antingen det, eller att man börjar se pengar till skola (inklusive skolmat, lokalhyra, lärarlöner, mediaavtal etc) som investeringar och inte som utgifter.

 2. Maths skriver:

  Jag tror vi kan datera början på den ”kulturen”: tidigt 90-tal. Efter avreglering av kronan, skatteomläggning och på det en ekonomisk kris vände det utför. Och vi har inte hämtat oss än. För det finns det nog ingen politiker som har modet att försöka göra något åt de grundläggande problemen.

  Sedan är det väl så, att skolinspektörerna har en annan agenda än kommunernas revisorer. Det blir en konflikt där. Kvalitet kostar och det har kommunerna inte råd med. Kanske är det så att inspektörerna måste börja väga in ekonomin i sin bedömning. Och då kan beröm från dem innebära att man lyckats bra med de ekonomiska resurser man har.

  • Morrica skriver:

   Nej.

   Kvalitet kostar och är det så att kommunerna inte anser sig kunna klara av att uppdraget får de säga ifrån, och staten får ta över. Samma sak om skolinspektörerna finner att kommunerna inte klarar av uppdraget. Börjar man glida i detta hamnar man väldigt snart långt ifrån den punkt man sade sig vara på väg emot.

   • Maths skriver:

    Jag vet inte om du har några trix att dela med dig av, men min lön sätter en stark begränsning för vad jag kan göra och var jag kan bosätta mig. Lever man dessutom med någon som jobbar inom demensvården, då inser man att ekonomin inte tillåter vad som helst.

    Samma sak med kommuner. Men här är det skatterna som är intäkterna. Och vill man inte höja skatten, kanske – hädiska tanke – återinföra den progressiva beskattningen och få ner arbetslösheten till den vi hade på 80-talet, då har man de ekonomiska ramar vi har idag. Därför ser läget inte ut som i slutet av 80-talet när pengarna flödade och vi enklare skulle kunna ha genomfört det som alla nu pratar om.

    Kvalitet kostar. Jag håller med dig. Men vad har vi råd med under de rådande ekonomiska omständigheterna? Och om inte heller staten har ”råd”, vem ska då ta över?

    • Morrica skriver:

     Har vi råd att låta elever gå igenom skolan utan att lära sig läsa tillräckligt bra för att kunna läsa en dagstidning? Utan att vara så säkra på matte att de kan göra överslagsräkning när de går och handlar? Utan att kunna svara om någon frågar dem på engelska hur man hittar till järnvägsstationen? Har vi råd att hålla oss med skolor där det regnar in? Med skolor där eleverna mår dåligt av stress och dålig luft?

     I synnerhet när medlen är begränsade är det viktigt att prioritera, och att prioritera bort vissa unga människor kan bli oerhört kostbart i längden. Har vi råd med det?

    • Jan Lenander skriver:

     Skolsatsningar har tydliga ekonomiska konsekvenser även om de är på lång sikt.

     Gör vi inte dem nu som kommer vi i framtiden få väldigt lite utrymme för sånt som vi idag anser självklart när det gäller vård, omsorg, sport, fritid och ekonomiska skyddsnät.

     Ifall vi idag inte kan göra besparingar på andra områden eller skattehöjningar så kommer vi drabbas av båda dessa saker i kvadrat om ett antal år.

 3. Jan Lenander skriver:

  Att se budget som enbart en ekonomisk ram och inte som en prognos är något som industriföretagen ägnat sig åt men också något som de flesta framgångsrika företag kommit vidare i från. Det vore på tiden att kommunerna ändrade tänk, snarast. Det här med att de tar lätt på skollag och kursplaner bör snarast hamna på historiens skräphög om vi vill ha en bra framtid för vårt land.

  Jag återupprepar min tanke om att alla bedriver skola skulle vara skyldiga att betala en försäkringspremie så att det snabbt fanns resurser att tillföra när någon skola fick anmärkningar av skolinspektionen etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s