Välstånd

Helgens karamell består av ett citat. Hela texten finns i Expressen.

”Varje samhälle klamrar sig fast vid sin egen myt. Vår myt är den ekonomiska tillväxten. Under de fem senaste årtiondena har jakten på tillväxt blivit det enskilt viktigaste politiska målet över hela världen. Ekonomisk tillväxt förmodas leverera välstånd. Högre inkomster anses betyda ökade valmöjligheter, rikare liv och höjd livskvalitet för oss alla. […] Att ifrågasätta tillväxten tycks dömt att vara förbehållet dårar, idealister och revolutionärer.
Likväl måste vi ifrågasätta den. Välstånd för ett fåtal till priset av ekologisk ödeläggelse och ihållande social orättvisa är inte en grundval för ett civiliserat samhälle. […] För när allt kommer till kritan är välstånd något som måste gå före materiella hänsyn. Välståndet ligger i vår livskvalitet och våra familjers hälsa och lycka. Det består av vår förmåga att blomstra som människor – inom en ändlig planets ekologiska gränser. Utmaningen för vårt samhälle är att skapa de betingelser som gör detta möjligt.”

Sug på den!

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Privat och foto, reflektioner. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Välstånd

 1. Magnus Andersson skriver:

  Snömos… Ekonomiska resurser är inget självändamål för någon människa i ett marknadsekonomiskt samhälle — inte heller för mig som är 100 procent förespråkare av marknadsekonomi och emot att politiker intervenerar i den fria människors verksamhet som marknadsekonomin i själva verket är –, utan resurser och tillväxt är möjligheten till livskvalitet på alla sätt och på alla områden! Ekonomiska resurser i form av pengar är ointressant i sig men helt nödvändigt för välstånd. Därför är ekonomisk tillväxt helt nödvändig för
  .
  Detta borde alla människor intuitivt fatta och förstår alla som lever i verkligheten. Du som anställd av kommunen kanske kan tillåta dig att ha en annan syn på saken.
  .
  Slutligen måste jag ändå uppriktigt uttrycka att jag hoppas att du inte lär ut till elever denna vanföreställning om ekonomins roll och tillväxt som du tycks ha. Den är bara skadlig genom att vara en osann och förljugen ideologi som försvagar samhället. (Och som i Orwells Djurens gård, eller dess motsvarighet i verkligheten, den socialistiska världen, vet vi att det inte är lösningen på maktproblem, tvärtom!)
  .
  Tyvärr är min upplevelse att det finns portvakter inom lärarskrået mot de som är för fri marknadeskonomi och har borgerliga och konservativa preferenser.

  Magnus Andersson

  • Christermagister skriver:

   Oj! Här har vi tagit en hel påse karameller tror jag! 😉

   Personligen rör sig mina tankar mer i banorna av ”behöver jag verkligen en TV i varje rum för att vara lycklig”, men karameller påverkar oss alla olika.

   • Plura skriver:

    Vad har lycka med att göra att du har en teve i varje rum?

    • Christermagister skriver:

     Det är så jag tänker kring det här med våra förväntningar på tillväxt och ”ökat välstånd”; det känns som att vi generellt kräver mer och mer saker varje år för att uppleva ”framsteg” och ökat välstånd. Det vi hade varit nöjda med ett år känns hopplöst otillräckligt året därpå. Hela tiden ska vi ha fler och bättre prylar för att må bra, och som sägs i texten är det svårt att få det att gå ihop med ekologisk hållbarhet och global social rättvisa.

 2. Plura skriver:

  Vadå suga? Finns det några motsättningar mellan tillväxt och ekologi? Måste vara pladermostrar som inte kan teknik och nturvetenskap som säger så.

 3. Christermagister skriver:

  Jag läste någonstans att kostnaden för att se till att alla barn i världen fick gå i skola motsvarar hälften av den summa som vi spenderar på glass i Västeuropa… Antagligen ett tillspetsat påstående, men det får en att tänka efter. Många av oss lever ju i ett sjukt överflöd när man jämför med andra delar av världen.

 4. Anders B Westin skriver:

  Jag tänker mest på hur naturlig och sexuell selektion utageras i kulturer som inte hänger med.
  Av någon anledning tänker jag på Östra Kongo.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4101146

  och där vill varken jag och Gudrun leva.

  Halleluja för teknik och kreativitet. Våldsdiskursens diametrala motsats.

 5. Jan Lenander skriver:

  Magnus har en poäng i att tillväxten i ekonomiska termer kan spegla väldigt olika scenarion för hur vi använder resurserna. Det jag och Tim Jackson och många andra också är helt överens om är att en bilpark, en hemstandard och ett offentligt rum som hela tiden kräver mer metaller, mer bränsle, mer av alla slags resurser riskerar mänsklighetens långsiktiga överlevnad. Tyvärr kommer länder som satsar på att tillväxt är en myt snabbt att konkurreras ut av de som fortsätter rovdriften på naturen så det behöver tänkas ytterligare ett steg innan vi har lösningar på vår planets problem.

  • Christermagister skriver:

   Ja, men om man ens försöker tänka ett steg åt det hållet påstås man försvara ”en osann och förljugen ideologi som försvagar samhället”… Som Jackson skriver: ”Att ifrågasätta tillväxten tycks dömt att vara förbehållet dårar, idealister och revolutionärer”.

  • Jan Lenander skriver:

   Ja, min poäng är just att samhället försvagas av en ensidig kritik av tillväxt och då menar jag inte det globala samhället utan nationalstaten eller gruppen av stater (USA, EU, ..). Det som behöver åstadkommas är ett agerande där vi skiljer på ökad resursanvändning och tillväxt för att söka metoder för tillväxt som inte ger resursslöseri. Tillväxt inom miljöområdet kan absolut fungera både som en konkurrensfördel globalt sett och som ett sätt att minska resursförbrukningen. Sen är det förstås inte riktigt så enkelt eftersom det är svårt att definiera vad som är bra miljöarbete. De stora fanfarerna för etanol klingar allt mer tveksamt och GM’s visioner om miljövänlig massbilism baserat på detta är lyckligtvis numera helt begravna.

 6. Christermagister skriver:

  Jag kastar in en ny tanke; befolkningsökningen då? Kan vi överhuvudtaget hoppas på att lösa dessa problem om folkmängden fortsätter att öka?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s