Mission i skolan

Från noll till 10 000 medlemmar – på åtta år. Ungdomsorganisationen Ny Generation har precis varit ute på missionsturné i landets skolor. Den kristna föreningen har fler aktiva unga än något politiskt parti och har fått 34 miljoner i statligt bidrag. (Expressen)

Det här är en knivig fråga! Att vi inte släpper in utomstående för att missionera i skolorna tycker jag är självklart, men hur beter vi oss när det är skolans elever som själva missionerar? Kategoriska förbud är sällan bra och eleverna har ju rätt att uttrycka sin tro och sina åsikter, eller hur?

Att en elevförening bakar semlor och sprider budskap om rättvisa, respekt, kärlek, frihet och hopp känns ju ganska oförargligt, ja till och med positivt, men jag har en stark känsla av att religiösa budskap och missionerande strikt ska hållas utanför skolans område.

Jag avslutar med ett citat som antingen är gulligt eller skrämmande, jag är osäker:

– Vi bakade och delade ut 200 semlor i anslutning till semmeldagen. De flesta på skolan blev glada. Och vi känner att vi inte är ensamma i detta utan att vi får hjälp. Ta en sådan konkret sak som att vi hade köpt för lite grädde. Vi räknade ut att det skulle bli 0,3 deciliter per semla så vi bad till Gud att det skulle räcka. Det gjorde det och vi som var där är rätt säkra på att vi la på mer än 0,3 deciliter.
(Avgångselev vid Göteborgsregionens tekniska gymnasium i Torslanda.)

Med tanke på elevens ålder och gymnasiella inriktning är det nog mest skrämmande…

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annonser

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Det här inlägget postades i Debatt och politik, religion, skolpolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Mission i skolan

 1. Trofinios skriver:

  Be till Gud för att grädden ska räcka?! WTF!

  Nästa gång jag sitter och trycker på skithuset och märker att toarullen är på väg att ta slut, ja, då ska jag be till Gud om att pappret ska räcka. Räcker det, då vet jag ju att gud hör bön…

  Nivån på det kritiska tänkadet går inte av för hackor.

  Btw, tänk vilket ramaskri det skulle ha blivit om det hade varit islam istället för kristendom: ”Terrornätverket Al-Qaida försöker infiltrera svenska skolor och omvända svenska ungdomar…”

 2. metabolism skriver:

  Skrämmande gulligt, kanske? Hoppas eleven läser vidare, och lär sig att grunda sina slutsatser på bättre premisser än sådana falska som det att ”vi hade köpt för lite grädde, men det räckte” och därför måste bero på hjälp från högre makter. Att de sedan kunde ha tackat gud för att de köpt tillräckligt med grädde, det kan vara en annan sak, låt var och en bli salig på sitt sätt. Vem bekostade grädden och övriga ingredienser, finns det något här som kan räknas som otillbörlig sponsring inom skolan? /Janis

  • Christermagister skriver:

   Det var väl bl a du och jag som betalade semlorna eftersom de fått 34 miljoner i statligt bidrag…

   • Janis skriver:

    Jag betalar gärna skatt, men går mina skattepengar till missionssemlor i skolan … ja, då vill jag allt ha en semla själv, och med minst 0,3 dl grädde på! För att smaka om de smakar under-ligt eller under-bart.

 3. Morrica skriver:

  ”vi som var där är rätt säkra på att vi la på mer än 0,3 deciliter” vad är det för trams?

  Vad är det för mattelärare de har på den här skolan egentligen? Antingen mäter man exakt hur mycket man hade från början och räknar ut hur många semlor detta kommer att räcka till, och sen exakt hur mycket man lägger på varje semla och hur många semlor det de facto räckte till. Sen gör man om proceduren igen, för att kontrollera. Uppstår avvikelser får man göra om det en gång till, för att kontrollera, eller så har man inget att komma med. För större exakthet använder man därtill massa istället för volym, det är hur lätt som helst att fuska med volym när det gäller vispgrädde.

  Skillnaden på religion och vetenskap i semelformat.

 4. Christermagister skriver:

  Man får ju hoppas att han inte tänker på samma sätt i framtiden när han ska bygga en bro eller något liknande: ”hmm, det blev lite tunn betong det här, men jag kör på och ber till gud att det ska hålla…”.

  • Plura skriver:

   Den bron skulle aldrig bli godkänd av Trafikverket och kom inte längre än till skrivbordstadiet. Branschen är nerlusad med statliga normer för hur man få konstruera bro och andra byggnadsverk.

   Men det du belyser är intressant ur ett perspektiv som jag hörde av Helle Klien. Religionen är på stark tillväxt och det som är skrämmande är att ordet tvivel sitter inte i högsätet för den framväxande religiositet ovasett om den stavas kristendom, judendom, islam eller någon annan världsreligion. Det är en form av radikalisering som håller på att ske och som man bör vara strakt observant på.

 5. Kristian Grönqvist skriver:

  No comments, men haft detta på känn länge…

 6. Anders B Westin skriver:

  Vad värre är:

  Organisationen är startad och ledd av värsta sortens hysterisk religiös mytoman med koppling till Livets Ord.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Joakim_Lundqvist

  • Morrica skriver:

   Gräddfuskarorganisationen? Inte särskilt förvånande, och inte heller svenska skolors beredvillighet när det gäller att släppa in gruppen. Det finns en tendens att tro alla som flaggar kristendom om gott, tills motsatsen bevisats om och om igen.

   Men har vi en ickekonfessionell skola så har vi, och då bör ingen mission alls, inte från någon religiös grupp, inte ens fd statskyrkan, förekomma.

   • Christermagister skriver:

    Jag håller med, men det blir ju en besvärlig situation när de missionerar på sin egen skola. Vad säger vi när en grupp elever berättar att de planerar att bjuda på semlor nästa vecka? Eller när de organiserar möten på rasterna? (Det har jag varit med om.)

    • Morrica skriver:

     Man förklarar för dem att de inte får organisera missionsmöten på rasterna heller, eftersom även rasterna är skoltid. Om de ändå gör det får man upplösa mötet, helt enkelt, och förklara sakernas läge. Det är inte alltid så att man kan vara den gulliga snälla vänliga kompisen som lärare, ibland måste man vara auktoritär och upprätthålla satta gränser. Inte så kul, men en del av det ansvar man tagit på sig när man tagit anställning som lärare.

     • Christermagister skriver:

      Vad grundar vi oss på när vi säger att de inte får då? Skollagen säger väl bara vad lärare och skolledning får och inte får göra? Finns det något skrivet om vad eleverna inte får göra i anslutning till detta?

      Kommunala skolor får inte vara konfessionella (i friskolor får de vara det utanför lektionstid), men kan man ens räkna mission som konfessionell verksamhet? Det kan ju lika gärna ses som ”reklam” eller ”information”…

     • tråkmagistern skriver:

      Ja, och om det inte räcker måste man införa förbud för varje samling av fler än tre elever. Om fyra eller fler elever står tillsammans utan att ha förhandsanmält det måste stränga åtgärder vidtagas.
      De kan ju prata om Gud!

      Men hur förbjuder man tankar om Gud? S.k. tyst bön kan ju pågå utan skolhuvudmannens vetskap. Förskräckligt!!

      • Morrica skriver:

       Tråkmagistern, för diskussionens skull kommer jag att låtsas att du missförstod av misstag, inte med vilje.

       De får prata om vad tusan de vill, de får be hur mycket de vill, men de får inte propagera för sin tro och försöka sälja den till andra, vare sig med semlor, löften om himmelrike och paradis eller hot om evig fördömmelse. De får inte locka med att den som går med dem kommer att få bättre betyg eftersom Jesus kommer att ge dem lugn i själen (autentiskt exempel!) eller att deras akneproblem kommer att bli mindre genom bön (lika autentiskt exempel)

       Förstår du skillnaden?

       Ut med månglarna ur skolan, helt enkelt.

   • Plura skriver:

    Om jag fattat galoppen riktigt så regler inte nuvarande skollag detta. I den kommande är alla skolor för det första skyldig att följa nationella läroplaner. I Lgr11 är ju kursplan integrerad. Timplanen gäller också. Så jag får nog hålla med att skoltid ska raster och hålltimmar betraktas som skoltid och all konfessionella inslag är förpassad till före och efter skoltiden.

    Och detta är definitivt inte bara ett problem för kristna fristående skolor ut mer för islamska som har bön mitt på dagen i samband med lunchen när en iman oftast kommer till skolan.

    • Christermagister skriver:

     Om jag fattat rätt så kan friskolor även i fortsättningen bedriva religiös verksamhet både före, efter och under skoldagen så länge det inte sker under lektionstid (inom timplanens reglerade undervisning). Jag har sett exempel på att det är skolornas lärare själva som bedriver den religiösa verksamheten, och att då påstå att det inte är att påverka eleverna i någon riktning är ju bara löjligt. I ena stunden undervisar man enligt kursplanen och i den andra leder man morgonandakten och bordsbönen….

     Men detta gäller ju fortfarande bara hur personalen agerar, finns det något om hur eleverna får agera?

 7. Kristian Grönqvist skriver:

  Okey, lite komment då.

  Det är det här med kunskapsrelativismens intåg på utbildningsmarknaden. Symptomatiskt var tex Moira von Wrongs val till rektor för Södertörns högskola.
  Att man tillåter en kunskapsfientlig människa att bli rektor på en högskola, visar precis åt alla som vill se, vilken status kunskap i Sverige har. Att kunskap helst inte skall mätas är en annan sak. Slapphet i underhållet och kontrollstationerna.
  Kärnkraftverken är sämst i hela världen. Järnvägarna näst sämst underhållna i hela Europa. Kollektivtrafiken obefintlig. Byggfusket häpnadväckande. SAS säljs bort.
  Barnens kunskapsnivå i europajämförelse beklämmande. Har vi något annat att vara stolta över än naturen?
  50 år gamla tåg, tas ur museet för att ploga statens järnvägar.

  Är det verkligen ingen annan som ser det extrema förfallet? Skulle Er far ha tillåtit dylikt missbruk. Eller mor?

  Posten finns knappast, bankerna tar betalt för att låna våra pengar,

  Om man för 3 år sedan köpte Erikssonaktier för 100.000 kronor så har man idag kvar kapital för 4600 kr, om man köpte Telecom har man 791kr. Om man istället för detta gick till systemet och köpte starköl för 100 000 och levt livet i tre år hade man fortfarande kvar tomburkar för 6741 kr.

  Det är därför killarna på parkbänken kallas för A-laget.

 8. tråkmagistern skriver:

  Jag försöker att förstå dig Morrica. Men tydligen är vi så oändligt långt ifrån varandra att det är hart när omöjligt. Så citerar jag dig:

  ”De får prata om vad tusan de vill, de får be hur mycket de vill, men de får inte propagera för sin tro”

  Man får alltså prata om Gud men inte säga att den som tror har det bra? Jag håller med Christer i ”Det är ju ingen lätt gränsdragning mellan samtal och mission direkt.” Kan man dra en sådan gräns? Ska det vara tillåtet att på raster framföra politiska åsikter i avsikt att påverka eller är det bara religiös påverkan som bör vara förbjudet?

  Jag är helt allvarlig, om det nu missförstods.

 9. Killfröken skriver:

  Idag hade jag en lång diskussion med mina elever om lärares uppgift att undervisa i just religion. (Eftersom vi idag startade ett tema om de fem världsreligionerna.) Det började med en elev som ifrågasatte lärares ”rätt” (enl. kursplanerna en skyldighet) att undervisa om religioner.

  Hans argument var att det finns en för stor risk för indoktrinering. Jag håller med men förklarar att kunskap är det bästa botemedlet mot indoktrinering. (Han log.)

  Jag tänker att man kan uppmana elever att göra samma sak: lova att istället för att pitcha en viss religion för sina kompisar istället uppmanar till fördjupande diskussion. Det kan vara en lösning.

  //K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s