Vem vill bli rektor?

Med större ansvar och krympta resurser börjar rektorernas uppdrag bli omöjligt vilket syns i svårigheterna att rekrytera. Numera finns bara i snitt en sökande per tjänst, skriver rektorer tillsammans med chefsorganisationen Ledarna.
.

Att söktrycket till lärarutbildningarna minskar brukar framställas som ett stort problem, vilket det kanske är, men här har vi ett än större problem. Söktrycket till lärarutbildningarna ligger på 1,5 sökande till varje plats, men ute på arbetsmarknaden ser det helt annorlunda ut; till varje utannonserad lärartjänst finns det ganska många sökande. Det innebär att arbetsgivaren har stor möjlighet att hitta någon som passar in i organisationen, men hur många rektorer tillsätts för att de är de enda som finns att tillgå?

Två problem men antagligen samma lösning; villkoren måste förbättras så att uppdraget känns hanterbart. Ingen vill ha ett omöjligt uppdrag.

Läs även inlägget Rektors ledarskap.

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annonser

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Det här inlägget postades i Debatt och politik, skolpolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Vem vill bli rektor?

 1. Mats skriver:

  Vad är det för inställning? Defaitism – för bövelen. Nu vill jag se lite äkta hjältemod och entusiasm. Vi stormar bastiljen!

  Jag säger som Gunde…

 2. Plura skriver:

  Nej, det är svårt att tjäna två herrar. Men det ska ju inte vara ett problem framgent med nya skollagen som sätt halt för arbetsgivaren vid skolgrinden.

  Sedan får väl arbetsgivarna ta till knepet som i privat sektor att betala för rektorstjänste kanske det lockar den yngre generationen. För duktiga ledare växer inte i träden precis.

  • Jan Lenander skriver:

   Förbättringar av styrningen av skolan så att rektor får ett tydligare uppdrag och rimligare krav. Det finns många lärare med både ledarförmåga och pedagogisk kompetens och ifall de slapp sitt i knät på hobbypolitikerna skulle det snabbt kunna komma ett stort tillskott av sökande till rektorstjänsterna.

 3. Kristian Grönqvist skriver:

  Det är nog inte alldeles lätt att vara ledare för ett gäng människor, som anser att just de är Gud gåva till mänskligheten heller…

  • Jan Lenander skriver:

   Någon som ska stå framför trettio elever och leda dem över svåra hinder kan inte vara helt timid. Jag oroar mig över att lärare i allmänhet håller på att tappa självförtroendet inte över att de tror sig själva om för mycket.

  • Plura skriver:

   Bästa Eva, nu är du nog ute och cyklar.

   Det finns inte IG idagens betygssytem på grundskolenivån.

   Däremot dyker det upp från och med ht11 med det nya betygssytemet. Där är F just det betyget. En stor ideologisk skillnad mot nu.

 4. tråkmagistern skriver:

  Att vara rektor i Sverige ÄR ett omöjligt uppdrag. Rekommenderar du dina vänner att söka? Det skulle inte jag göra.

 5. Monika skriver:

  Jag vill inte bli rektor eller få en annan typ av ledarposition. Det är mycket roligare att leda undervisningen än att försöka leda bångstyriga medarbetare som aldrig vill göra som man vill – skämt åsido.

  Ett stort problem är det nog att rektorerna är pressade och att de skall nå upp till många gånger omöjliga krav. De mer än lärarna skall vara till för alla.

  Vi hade en studierektor under många år som var fullständigt otrolig. ”Hon fanns alltid där … och man blev behandlad utifrån den man var. Men hur många orkar med detta, med alla andra uppdrag.

  • Jan Lenander skriver:

   Jag tycker inte att huvudmannen, kommunen, är speciellt duktiga på att uppskatta sina duktiga rektorer. Här kan de ha någon som får verksamheten att snurra riktigt bra och ändå ska de in och pilla med sina amatörfingrar.

   • Plura skriver:

    Ja, Jan så är det.

    Men om mindre än sju månader är det minerad mark.

    Taskmörtarna till hobbypolitikerna får stå och dräggla vi skolgrinden och inte komma in på den gröna sidan från och med då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s