Varför jag blev lärare?

Spotify och YouTube har gjort att jag ibland hamnar i ett slags nostalgiflow och klickar fram en massa låtar som jag lyssnade på när jag var liten. Det händer att jag hittar någonting bra som jag nästan glömt, men ofta är det mest konstigt
…men ändå bra på något sätt… 😉

Ibland får jag frågan ”varför blev du lärare Christer?” och även om jag inte vill tro det så väcktes tanken när jag snubblade över låten ”Forelska I Lærer’n” med The Kids som jag lyssnade på i tioårsåldern; planterades ett lite frö redan då kanske?

Klicka på bilden för att titta och lyssna.

Det känns förstås ytterst tveksamt att använda trånande tonårsflickor för att locka fler män att bli lärare, men kan inte någon producera en annan musikvideo som framställer läraryrket i positiv dager?

P.S. Även om den här videon kanske planterade ett litet frö i mitt undermedvetna så var det förstås inte därför jag verkligen valde att bli lärare; det gjorde jag av två anledningar:

1) Jag hade haft så många dåliga lärare och en så oinspirerad skoltid att jag var övertygad om att jag kunde göra ett bättre jobb och att eleverna var värda något mer.

2) Jag upptäckte att det är ett förbenat roligt yrke!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Humor, Läraryrket, Musik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Varför jag blev lärare?

 1. Jan Lenander skriver:

  Jag har en annan utgångspunkt än du Christer men hamnar med liknande skäl.

  1. Jag hade mött så många bra lärare under min skoltid att det fanns många förebilder. En skola som hotades av obehöriga lärare etc. fick mig att vakna när jag hade döttrar i skolåldern. Eleverna är värda att möta engagerade och kunniga lärare.

  2. Jag upptäckte att lära ut var det roligaste som finns och att ungdomar lockar fram glädjen i en. Läraryrket är världen roligaste yrke.

 2. janne skriver:

  …kan man säga att man blev det som hämnd? Hade en hel del usla lärare, några enstaka bra. De usla skulle få se… det behöver inte vara så tråkigt eller meningslöst. Det kan vara kul, intressant, utvecklande och engagerande i skolan. Det var min startpunkt 1993 och är ännu min inställning…

 3. Mr Day skriver:

  Min dåvarande flickväns föräldrar var lärare och hade långa sommarlov. Det var min ingång till lärarvärlden och det var länge sedan. Idag är knappast loven det som driver mig i mitt jobb utan dessa möten med elever, kolleger och andra som far runt inom väggarna. Men ibland kan det kännas lite mycket.

 4. janlenander skriver:

  För att belysa det här med förebilder och drivkrafterna för yrket skriver jag om Gudrun Neil – en vanlig lärare och jag har inte valt någon av mina favoritlärare från skoltiden. Jag har valt en vanlig kvinna med många svagheter men hävdar att hon ändå är en hjälte, en bra lärare.

  Ett år under min skoltid hade jag en obehörig lärare och vi ägnade oss åt rita-gissa-spring istället för kunskap men resten av min skoltid har jag haft lärare som lärt ut något.

  Jag är lärare för att jag vill lära ut så mycket som möjligt till så många som möjligt.

 5. Anna skriver:

  Jag tror att jag blev lärare både för att jag haft bra och mindre bra lärare. Har aldrit haft någon obehagligt dålig lärare – bara såna som kanske själv skulle haft lite roligare om de vågat släppa taget lite. På samma sätt bottnar valet också både i kärleken till ämnena och för att det ju är så roligt.

  Min 67-åriga mamma som just pensionerat sig från läraryrket är mest rädd för vad som ska hända med henne när hon inte möter tonåringar varje dag – tänk om jag blir gammal nu!? Det säger mycket om vad yrket kan göra med en tycker jag – få en att känna att man hela tiden lever i den uppväxande generationen – trots att man samtidigt åldras och tar ansvar för att vara den vuxna på plats.

 6. Inga Magnusson skriver:

  Det där är en intressant rannsakning. Jag älskar verkligen mitt jobb. Men halkade nog in på det av en ren slump och i ärlighetens namn så var lärarjobb ett av få yrken som jag kände till. SYO var obefintligt på den tiden och de flesta arbeten helt osynliga för mig. Jag brukar säga att om jag vetat då, det jag vet idag så skulle jag har blivit jurist istället, för juridik är himla spännande. Men jag kan inte föreställa mig att det varit lika roligt. Och ju längre tid jag jobbat som lärare desto roligare blir det, jag kommer väl aldrig att vilja gå i pension. ;-)) ram emot ett politiskt beslut om rätt till jobb fram till 69 års ålder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s