Just nu försöker jag förmå de olika ämneslärarna på min arbetsplats att samarbeta mer aktivt med att öka språkförståelsen hos eleverna. Skolans slöjdlärare och idrottslärare kan t ex öka elevernas matematikförståelse genom att använda vissa ord och begrepp på ett medvetet sätt, men de behöver bli inbjudna i samarbetet. Bjuder ni in dem på era skolor?
Länkar till andra bloggar om: skola, skolan, utbildning, pedagogik,
Om det inte fungerar med att bjuda in dem – pröva med att bjuda ut dem!
Det skulle kunna fungera, men kan lätt missförstås… 😉
Vi har i peroioder haft många spännande språkutvecklingsarbeten som involverar ALLA lärare. Det bästa var nog när vi hade ”bokcirkel” om ”Stärk språket, stärk lärandet” av Pauline Gibbons. Den går hem hos alla! (Boken och min syn på att alla lärare är språklärare har jag skrivit om här: http://nyisvenskaskolan.blogspot.com/2008/11/svenska-som-andrasprkslrare.html)
Anna, ett boktips även jag tackar och bockar för!
Lycka till!
När du lyckas (ty det är jag övertygad om att du gör, bara du håller ut) så berätta gärna hur du gjorde. Då kommer jag helt utan att skämmas det minsta att sno din metod rakt av, men kalla den Christermetoden =)
🙂
Christer det där låter som en lyckad form av ämnesintegrering. Inte så konstruerat som det i den vägen jag stött på. Ungar som går på fordonsprogrammet vill till exempel inte lära sig fackord på engelska för att de vet att de kommer att ha nytta av det. För att de ska vilja lära sig fackord på engelska är det faktiskt nödvändigt att de behöver dem här och nu. Så antingen är det bättre att ge dem en allmän språklig kompetens så att de reder sig när situationen uppstår eller också får man bygga in en behovssituation som gör att de frågar efter orden självmant. Hoppas det där inte blev för luddigt. Jag är trött. 🙂
Helt OK, jag förstår! 🙂
Att bygga in behovssituationer i vardagen är en stor del av vårt arbete…
När det gäller de mer innehållsförmedlande orden handlar det mer om att använda samma ord i olika situationer så att betydelsen, och nyanserna, framgår tydligt.
Som jag skrev, klokt. Ämnesintegrering bör helst ha motivationshöjande effekter, inte bara tidsbesparande sådana. Men här handlar det om att omsätta teori i praktik på ett konsekvens sätt. Det är vi faktiskt skyldiga våra elever i deras snuttifierade skolvardag.