Framgångsrecept

Ett resursteam med god överblick

Engagemang

Individuella planer

Stöd i klassrummet

Läxhjälp

Flexibilitet

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Läraryrket, Pedagogik, skolpolitik och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Framgångsrecept

  1. Morrica skriver:

    Och så själva fundamentet – ”Skolan har bestämt sig för att jobba i enlighet med vad forskningen säger”

    • Christermagister skriver:

      🙂 Ja, det de säger från Nossebro är en ganska exakt beskrivning av vad jag fick lära mig under specialpedagogutbildningen och jag är tämligen säker på att det är vad de har förmedlat i minst 15 år.

      • Morrica skriver:

        Det gläder mig att se att en dagstidning faktiskt lyfter fram just detta – jobbar man i enlighet med forskningen (och det är väl vad specialpedagogutbildningen förmedlar också) så fungerar saker och ting. Alltför ofta hör man i media motsatsen förmedlas från skolans sida – forskningen är världsfrånvänd, inte evidensbaserad, har inget med den verkliga skolvardagen att göra etc.

        Det här är ett viktigt reportage, jag hoppas det är det första av många.

      • Mats skriver:

        Jag önskar att den här enkla bilden av ”forskningen” vore sann. Även om specialpedagogiken har präglats av det här förhållningssättet under de senaste 15 åren råder det strid om innehållet på alla nivåer. Satsningen på speciallärare (inte specialpedagoger) och individuella stödinsatser är ett exempel på ideologiska pendelrörelser.

        • Morrica skriver:

          Hur menar du, Mats, när du sätter forskningen inom citationstecken?

        • Christermagister skriver:

          Men Mats, finns det verkligen någon som säger tvärtemot med hänvisning till forskning? Är inte motstådet snarare baserat på skepsism och misstankar; ”er forskning är inte riktigt forskning”. Man säger att detta inte är vetenskapligt bevisat, men kommer samtidigt själv inte med några vetenskapliga belägg för att motsatsen skulle vara effektiv eller att utsagorna inte stämmer. Rörelsen tillbaka mot speciallärare och segregerande lösningar är väl snarare politiskt driven än pedagogiskt?

  2. Pingback: Tweets that mention Framgångsrecept | Christermagister -- Topsy.com

  3. Pingback: Den flumpedagogiska skolan i Nossebro « Flumpebloggen

  4. Jan Lenander skriver:

    Lärarsamarbete är ett starkt redskap, förändringsprocesser där man får med lärarna på hur man ska göra nytt är vägen framåt och en skola baserad på forskning är det enda långsiktiga alternativet.

    Sen finns det fortfarande mycket skolforskning som inte ger en bra vägledning. Det finns dålig forskning men framför allt forskning som drar för breda slutsatser och då krävs det mycket av den som ska tolka den. När man ska generalisera ett enskilt exempel är det viktigt att man bara generaliserar det som man är riktigt säker på. Stor heder till artikelförfattaren i sydsvenska för den snygga strukturen.

    Det finns en hel uppsättning av alternativa och kompletterande strategier som exempelvis som i olika blandningar kan vara det rätta för olika skolor. Vi ska lära av det positiva från Nossebro och sätta samman det med andra saker där vi har riktigt torrt på fötterna.

  5. Plura skriver:

    En stilla undra. Vad ska vi göra med all beprövad erfarenhet?

    Enligt skollagen är det just det och vetenskaplig grund undervisningen ska vila på inte bara det ena.

    • Christermagister skriver:

      Motsäger de varandra menar du?

    • janlenander skriver:

      Forskning och beprövad erfarenhet borde samverka. Det är därför jag tycker att det är så synd att svensk skolforskning satsar så mycket på breda resultat istället för tydligt avgränsade med hög kvalitet. Då skulle varje skola kunna använda sin beprövade erfarenhet förädlad med bra forskning, vilket just är det som Nossebroskolan gjort. Andra skolor med andra erfarenheter skulle kanske ha mer nytta av något annat forskningsresultat.

    • Morrica skriver:

      Plura, med den ‘beprövade erfarenheten’ gör vi, om vi är kloka, samma sak som vi gör med forskningen – vi granskar den kritiskt, ifrågasätter den, prövar om den verkligen är giltig eller om den snarare är applicerbar på en värld som inte längre är. Och det gör vi kontinuerligt, om och om igen. Därefter, och först därefter, bestämmer vi oss för om vi skall behålla den eller lägga den åt sidan. Ty världen förändras, förutsättningarna förändras. Gårdagens svar besvarar inte dagens frågor, och för dagens frågor måste vi söka svar på nytt.

      Att vördnadsfull inför de känslor som kan dölja sig i ‘den beprövade erfarenheten’ låta bli att ifrågasätta den är orätt mot eleverna, mot skolan och mot framtiden.

  6. Pingback: Så blev vi en toppkommun | Christermagister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s