Dokument utifrån (?)

Dokument utifrån (?)Tittar på Dokument utifrån, avsnittet Israel vs Israel, och slits mellan hopp och förtvivlan över mänskligheten. När jag sedan tar en tur i dagens mediarapportering funderar jag på hur länge vi kommer att kunna kalla dessa hemska rapporter för dokument ”utifrån”…

Förtryck och fattigdom skapar uppror, som skapar rädsla och leder till överdriven kontroll, som ökar på både förtrycket och rädslan. En galen ”katten på råttan”-ramsa som har hakat upp sig och där alla är förlorare. (AB, DN, SvD)

Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Privat och foto, reflektioner och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Dokument utifrån (?)

 1. Jan Lenander skriver:

  I efterdyningarna till SD’s inträde i riksdagen hörs många starka ord om förtryck och kontroll men det är verkligen inte något parti med någon renodlad sådan profil.

  Deras invandringspolitik är inte bra men bör kunna bemötas lugnt och städat. Alla de stabila partierna i mitten verkar ense om att hitta ett bättre gemensamt alternativ. De enskilda medlemmarnas övertramp i främlingsfientlighet tas lugnt och städat om hand i en debatt där medmänsklighet kan få vara slogan.

  I övriga frågor har de ytterst spridda åsikter både internt och när det gäller likheter med alliansen eller de rödgröna men faktiskt i stort sett inget som sticker ut nämnvärt. Mest pengar till pensionärerna men det är ju typisk populism kombinerat med en och annan glädjekalkyl kring intäkter, också populism.

  Christer, jag förstår inte alls varför du drar några parelleller mellan Sverige och Israel. Du brukar komma med mer genomtänkta saker än så.

  • Christermagister skriver:

   Nej, det var inte min mening heller, jag tänkte inte alls på inrikespolitiken. Jag funderade över parallellen mellan konflikten Palestina/Israel och terrordåden som riktas mot Europa och USA och hur vi besvarar detta hot. Liksom i Israel känns det som att vi börjar bygga murar runt oss och införa hårda gränskontroller för att ”hålla problemen utanför”, i stället för att adressera grunden till problemen; och det gäller hela västvärlden, oavsett politisk inriktning.

   • Jan Lenander skriver:

    Visst har vi ganska många åtgärder i FN’s regi som försöker addressera grundproblemen? Visst försöker Sverige fortsätta med gränser öppna för flyktingar och medmänskligt mottagande? Visst finns det många positiv trender i vår värld med förbättrad hälsa, minskad svält etc. ?

    Några strängare gränskontroller etc. är i det sammanhanget inte så skrämmande för mig. När det gäller Israel ser jag ett land på dekis, ekonomiskt, moraliskt och miljömässigt så det är tur att jag ser ytterst få likheter.

    • Christermagister skriver:

     Ja, förhoppningsvis är det så. Kan du se någonting positivt i dessa stora rubriker om ospecificerade terrorhot också? Jag känner bara att de ökar på rädslan, utan att göra någon nytta säkerhetsmässigt.

     P.S. Om du ser programmet Israel vs Israel så kanske du förstår min koppling bättre; det finns även inom Israel (och Europa/USA) olika individer och organisationer som drar åt olika håll och skickar ut olika signaler. Vilka är det de drabbade ser och påverkas mest av?

 2. Eva Berglund skriver:

  Hej Christer.

  Hittade händelsevis följande skolanalys som är jätteintressant.

  Varsågod

  http://www.viharraknatpadethar.se/2010/09/skolforslag-for-okad-social-rorlighet.html

  MVH

  – Eva

 3. Kristian Grönqvist skriver:

  Dilemmat än så länge är inte riktigt detsamma. Jag har bott därnere och kan intyga att problematiken är mycket mer komplicerad och att den religiösa fundamentalismen är bara ett av många problem. Varifrån man härstammar är också ett problem både för judar och palestinier, sekulär- till-fanatisk inrymmer en hel gråskala av åsikter och enligt mitt förmenande är det så, att kan man sy ihop ens två land av detta, så måste det vara piece of cake att fixa fred i resten av världen.
  Vår främlingsfientlighet är är en vindil i jämförelse. Och den bygger främst på faktiska, praktiska missförhållanden, som ett land av Sveriges kaliber kunde lösa, om man bara ville. Men vi vill nu inte kräva något av de invandrare, som kommer och de som försöker, klassas omedelbart som rasister. Det kan låta som en klyscha, men den kommer att upprepas tills någon tar den på allvar.
  Om man kallade alla föräldrar som försöker uppfostra sin barn, för barnmisshandlare eller barnhatare av ren reflex, så kunde det motsvara ungefär det svenska samhällets syn på invandrarfientligheten idag; och hyllade alla föräldrar, som får extremt vanartade barn, så skulle det visa på den pedagogik samhället utövar på problematiken.

  Sluta ursäkta invandrarna för något de inte behöver ursäktas för, men kräv samma delaktighet och solidaritet mot landet. Ge läkartjänster åt läkare, sopåkartjänster åt sopåkare, tjänster åt folk efter kompetens, sätt dem i arbete med en gång och klargör för alla att man måste bidra med arbete, annars åker man tillbaka.
  Vill man klä sig i burka eller syssla med annan kvinnoförnedring, så finns det länder där man får det, där det tom är rekommenderat och då kan man åka dit istället.
  Varför kom man hit i första hand? För att få det bättre?
  Varför ägna sig då åt det man flyr ifrån?
  Flera av läsarna får troligen kaffet i halsen, men så har det varit för oss andra inflyttade nysvenskar som har bott här hela vårt liv. Varför skulle det vara annorlunda för andra vuxna människor från andra länder?
  Själv som sagt invandrare från Finland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s