Äntligen helg…

…och här sitter jag och arbetar med att sammanställa behoven i fem klasser inför ett möte med elevhälsoteamet på måndag. Mellan varven läser jag blogginlägg, artiklar och forskningsrapporter om diagnostisering och debatterar detta i olika forum. En mycket god kompetens-utveckling. Jag funderar också på hur jag bäst ska kunna stötta mina elevers kunskapsutveckling de kommande veckorna och letar material  på nätet, och så ser de flesta kvällar och helger ut.

Missförstå mig inte nu; jag beklagar mig inte. Det finns en frihet i yrket att till viss del själv disponera sin tid som jag verkligen uppskattar och jag trivs med det stora ansvaret, även om det i perioder tar alltför mycket tid i anspråk. Det jag vill ha sagt är att de som vill styra hårdare över lärarnas arbetstid och begränsa den till en vanlig 40-timmarsvecka inte kan ha något grepp om verkligheten…

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Läraryrket, skolpolitik och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Äntligen helg…

  1. Peter Ellwe skriver:

    40 timmars vecka är väl menat som arbetsplatsförlagd tid, medans tid utanför detta fås som komptid att ta ut vid tillfälle som passar verksamheten. Med andra ord kommer vi lärare kunna jobba dygnet runt även i framtiden.

    Jag har haft 40 tim vecka i 6 år (friskola) och tjänsten ryms inte inom dessa timmar om man avser att vara ledig något lov eller så. Verksamheten är ju inte anpassad för att lärare ska jobba större delen av sommarlovet samt alla andra lov med för den delen. Kommer krävas stor verksamhetsomläggning för att lärare ska kunna jobba ENDAST 40 tim per vecka 🙂 Jag snittar ca 47 timmar per vecka, men de 40 som är förlagda till skolan är fullsmackade med aktiviteter (undervisar 24 tim/v) så där finns inte mkt rum för reflektion och utveckling av verksamheten, läsa pedagogbloggar får jag göra på helger o kvällar, hehe.

    Så sant, rektorer kommer få ett helv–e att lösa hur en lärare ska kunna jobba 40 tim o inget mer. Själv anser jag att man slutar inte att vara lärare bara för att man går hem 🙂

    • Christermagister skriver:

      Ja, dessutom tror jag att kvaliteten skulle bli lidande. Läraryrket är ju ett kreativt yrke och personligen har jag svårt att vara kreativ på schemalagd tid (typ tisdag 15-16:30, ons 11-12 osv). De goda idéerna dyker ju ofta upp på kvällar och helger, men förutsättningen för att jag ska ta tag i uppgifter då är ju dels att jag inte är totalt slut av för mycket arbetsplatsförlagd tid och dessutom att jag känner att jag har en möjlighet att ta igen den tiden vid ett annat tillfälle.

      Liksom de flesta lärare har jag heller inte en egen arbetsplats med dator på jobbet, och det är ju en förutsättning för att kunna ta tag i många uppgifter.

  2. Peter Ellwe skriver:

    Åh, jag lever i en verklighet som jag tar för givet och det är just egen bärbar och egen arbetsplats, även om vi sitter trångt vi 6 i mitt arbetslag. Detta är förutsättningar för att jag ska kunna göra ett bra jobb men för dig och många andra är det fortfarande en utopi. Självklart fallerar 40 timmars veckor om lärarna INTE har tillgång till allt de behöver på arbetsplatsen och en dator med schysst internetlina måste ju vara ett krav idag, även om många inte har det.

    Hur undervisning (på gymnasiet) ska kunna vara aktuell och relevant utan internet som verktygskälla förstår jag inte…

  3. Trofinios skriver:

    Jag arbetar långt över 45 timmar i veckan. Utöver tiden på skolan jobbar jag några timmar varje kväll, och ofta både lördag och söndag. Den här hösten har hittills varit den värsta i mitt yrkesliv. Jag har 16 lektioner (70-minuters) per vecka, spritt över 5 olika kurser, och därutöver 2 intensiva handledningstimmar kl 16-17 två dagar i veckan. Mitt sociala liv har helt försvunnit och livskvalitén dramatiskt sänkts. Funderar på att sluta som lärare eftersom jag inte tycker det är värt allt slit (Dessutom är lönen alldeles för låg.). Kommer försöka hålla ut terminen ut för elevernas skull, sedan får vi se.

    På vår skola har varje lärare en dator i varje fall…

    • Christermagister skriver:

      Tråkigt, har du tagit upp det på ett medarbetarsamtal?

      • Trofinios skriver:

        Jag nämnde för chefen att min arbetsbörda är för tung och att jag skulle behöva bli av med en kurs. Chefen visade viss förståelse och lovade att återkomma, när det väl skedde löd det ”du fixar det ett tag till va?”. Jag grimaserade eftersom det lät som en vädjan och sa ”det vet i fan”, men vek mig sedan något. Det finns vissa omständigheter som gör situationen något krånglig, t ex att det är en liten och relativt ny friskola med ansträngd ekonomi. Jag tror jag tyvärr faller för trycket att ”det gäller att ställa upp nu i början så vi kan klara ekonomin och etablera en skola.”. Sedan är det några kollegor som också har det ganska tufft och det blir då att man försöker bita ihop. Jag gillar inte riktigt min feghet som väl bottnar i att jag inte vill vara till besvär när så många kämpar på tappert.

        • Christermagister skriver:

          Det låter som en tuff situation. Trots att jag tycker att vi som kollektiv borde sätta ner foten och protestera när arbetsvillkoren är bedrövliga så är det klart att man vill kämpa vidare för både arbetsplatsens, kollegornas och elevernas skull…

          Mitt enda råd är att se till att chefen verkligen förstår allvaret i din situation, prata öppet om att den är så svår att du funderar på att lämna yrket. Förhoppningsvis inser chefen att personalen är skolans starkaste kort i konkurrensen…

          Lycka till!

        • Jan Lenander skriver:

          Jag som är ytterst tveksam till den stora friskoleutbyggnaden och de försämrade arbetsvillkoren som följt med har svårt att tycka du gör rätt.

  4. Björn skriver:

    Det enda sättet att få lärare att hinna med sitt jobb på 40 timmar är att anställa fler lärare. Tveksamt om det kommer att hända va? Det viktiga blir, om vi får 40-timmarsvecka, att faktiskt gå hem prick och inte göra massa obetalt extrajobb för att visa systemets ohållbarhet!

  5. Jan Lenander skriver:

    Kreativ motivation kräver frihet, erkännande och befogenheter. Det här är inget viljestyrt utan inbyggt och det är vetenskapligt bevisat att det påverkar hjärnans förmåga.

    Dumupplägg som ska minska lärares makt leder tilll kraftiga försämringar.

  6. Plura skriver:

    Spännande inlägg i tråden över några lärares arbetssituation. Om det är knöligt att få uppgiften att gå ihop idag hur ska det bli om nio månader?

    Nio månader vad är det för speciellt med den tidpunkten. Jo, då kommer förskollärare och lärare att leva under en ny lagstiftning som i mångt och mycket kräver nya upplägg på lärandet. RUT och ROT måste till för att förskolan och skolan ska fungera i den nya världen. Då går det inte att köra fast i gamla hjuspår som denna diskussion handlar om.

    • Christermagister skriver:

      Det där får du nog lov att förklara lite närmare.

    • Plura skriver:

      Det central i mål- och resultatstyrningen i skolan är systematiskt kvalitetsarbete.

      Från och med 1 juli 2011 har vi 4 kap i Skollagen SFS 2010:800 där det är huvudmannens ansvara att planera (resurstilldelning, lokaler, mm), följa upp och utveckla utbildningen. Observera inte genomföra för det ska förskollärarna och lärarna göra med sin undervisning som bygger på att förskolchefer och rektorer skapat den inre organisationen på förskolan och skolan.

      Förskolechefer och rektorer har ansvaret för att det bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbetet. Men genomförande och dokumentationen ska göras av förskollärare, lärare, övrig personal och elever.

      Och det jag kan se av vad som kommer ut av 26 kapitlet i skollagen kommer tillsynen att baseras på förskolans och skolans egna självvärdering och gjorda dokumentation av kvalitetsarbetet på hur verksamheten tillämpar styrdokumenten. Till detta kommer kvalitetsgranskningar att göras av speciella områden.

      Enligt Skolinspektionens granskningsrapport 2009 har fyra av fem skolor inte dokumenterat sitt kvalitetsarbete. Arbetet sker genom punktinsatser där rutiner för hur arbetet ska bedrivas finns i begränsad omfattning och att detta arbete mycket sällan dokumenteras.

      Samtidigt kan jag ju lägga till att du har lagliga krav på skriftliga omdömen och även där bristen på dem. Tre av fyra grundskolor brister i IUP och saknar innehåll om skriftliga omdömen. I det senare är det hela två av tre skolor som brister.

      Och hur jag än vrider och vänder på detta innebär det att skolan måste städa och bygga om för att klara kraven att inte trampa igenom golvet som lagen ställt upp. Och om inte detta påverkar innehållet i lärarnas yrke har jag nog förstått väldigt lite.

      • Christermagister skriver:

        Visst påverkar detta lärarnas arbete (är det detta du menar med RUT och ROT?), men hur kopplar du det till mitt inlägg? Tror du att vi behöver mer eller mindre styrd arbetstid? Tror du att läraryrket blir mer eller mindre kreativt? Att vi inte kan köra på i samma gamla hjulspår som tidigare när det gäller kvalitetsredovisningen är en sak, men jag tror att alla pedagoger i tråden skriver mest om hur vi planerar den dagliga undervisningen med eleverna; ser du några stora förändringar i detta i och med den nya skollagen?

        Det jag kan se är att vi kommer att behöva än mer tid till annat än undervisning, håller du med om det?

  7. Jan Lenander skriver:

    Kvalitetsarbete är en investering i framtida förbättringar och kostar då initialt extra tid för lärare.

    I ADHD tråden har man med emfas lyft fram att lärare ska bli bättre på att möta den elevkategorin och alla andra också.

    Det förs också fram krav på att lärare ska dokumentera betygsunderlag etc mer och olika typer av dokumentation av eleven har redan utökats.

    Arbetsbördan går ständigt upp och effektiviseringsförslagen är rena dumheter. Håhåjaja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s