Landa mjukt lille vän

Hur ser skyddsnätet ut?En fristående grundskola som startades 2008 har sedan dess dragit på sig 9 anmälningar om brister i verksamheten och nu har Skolinspektionen funnit så ”allvarliga och omfattande brister” att man har ”beslutat att återkalla skolans tillstånd”. (SI, DN)

”– Vi uppmanar föräldrar och elever att så snart som möjligt ta kontakt med sin hemkommun för att få veta hur kommunen planerar för fortsatt skolgång i andra skolor. Det är viktigt att varje elev så snabbt som möjligt får sin fortsatta utbildning säkrad, säger Kjell Hedwall, avdelningschef Skolinspektionen.”

På tre veckor ska nu 188 elever i årskurs 4-9 hitta en ny plats i tillvaron och sedan finna ro att fortsätta sitt avbrutna skolarbete. Jag hoppas verkligen att föräldrarna och de kommunala skolor som får agera skyddsnät kan hitta smidiga lösningar så att de drabbade eleverna landar mjukt!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, skolpolitik, Skolvardag och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Landa mjukt lille vän

  1. Plura skriver:

    Christer, visst får vi hoppas det.

    Men detta är ju en sida av valfriheten när skolor inte klarar kraven. Och tyvärr måste jag nog säga att kommunal skolor lever fredat i nio månader till. Därefter kommer vi att se samma sak där.

    Det viktiga trots allt är att kommunen, som myndighet, hanterar situationen på ett moget och ansvarsfullt sätt.

    • Christermagister skriver:

      Problemet för kommunens del, och i ännu högre grad för de enskilda kommunala skolorna, är ju att en sådan här sak helt kan kasta omkull verksamheten eftersom man får så kort varsel. Dagens system innebär att kommunen måste ha en beredskap för liknande fall, man måste vara beredd att agera skyddsnät åt den privata verksamheten, och sådant kan bli väldigt dyrt och besvärligt. Jag var med om en liknande händelse för några år sedan. Då fick vi fyra dagar på oss att bereda plats för ca 40 st nya elever i blandad ålder, och det var riktigt tufft; omställningen tog hela läsåret i anspråk.

      Dessutom tycker jag att det är anmärkningsvärt att ett så nytt tillstånd har så kraftiga brister (har det sålts vidare?) och är oroad över att ansvaret för att lösa situationen lämnas över till föräldrar och kommuner; det är ju Skolinspektionen som både har beviljat och dragit in tillståndet, bör man inte införa rutiner för att hjälpa till att reda upp sådana här härvor?

      • Jan Lenander skriver:

        Där finns förstås en skillnad. Kommunen måste tillhandahålla skola till alla oavsett omständighterna medan friskolor kan köra bära brista strategin.

        Ibland beklagar sig alliansföreträdare, i första hand moderater, över att friskolor missgynnas när det gäller skolpeng men ansvaret för att täcka upp för skolor som går i konkurs gör det rimligt med större peng till den kommunala skolan.

  2. Pingback: Landa mjukt… | Christermagister

  3. Pingback: Förlorare när privata aktörer går i konkurs | Christermagister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s