Glädjande valresultat

På min arbetsplats fick Sverigedemokraterna endast 1.3% av rösterna i skolvalet.

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Skolvardag. Bokmärk permalänken.

43 kommentarer till Glädjande valresultat

 1. Plura skriver:

  Grattis att svinlopporna inte fick mer.

 2. Jah Hollis skriver:

  Det är 1,3 procent för mycket, men i alla fall mer att glädja sig över än det ”riktiga” valet. Vi verkar för övrigt bo i ett område där både de rödgröna och SD är starka. SD fick drygt 11 procent i mitt valdistrikt. 😛

 3. enligt O skriver:

  Svinloppor, sa Bill!

 4. Anders B Westin skriver:

  Läs då detta. Deppa ihop och fundera sedan en par dagar.

  http://www2.ungdomsstyrelsen.se:8080/skolval2010/resultat.jsp

 5. Kristian Grönqvist skriver:

  Jag tror fortfarande stenhårt på orsak och verkan. Sciala konstruktioner ger jag inte mycket för. Säkert ett resultat av mitt yrkesval.
  Om SD får 5-6% av rösterna och Ni fortsätter att kalla dem svinloppor så är de 10% i nästa val.
  Jag är så förbluffad över medelklassens självbedrägeri och selektiva blindhet.
  Det finns naturligtvis en orsak till att SD går framåt. Och en av dem stavas SKOLAN.
  En annan. UTANFÖRSKAP.
  Sen kan Ni kalla dessa loosers vad Ni vill.
  Om Ni inte börjar ta hand om dem och i stället kallar dem svinloppor, så blir de inte färre. Om Ni sluter ögonen och blundar, försvinner inte problemet. Ni får banne mig ta ansvar för Er lärarroll, om Ni vill åstadkomma en ändring.
  Ni är inte ensamt skyldiga, men Ni har bidragit…

 6. Kristian Grönqvist skriver:

  Om Ohlyckans beteende kan jag bara säga en sak. Fullständigt ovärdigt en partiledare och extremt kontraproduktivt.

 7. Jan Lenander skriver:

  Det är självklart bäst med ett konstruktivt sätt när det gäller att möta Sverigedemokraterna och om de ges tid att fundera kring motargumenten så lär de en efter en sansa sig. Jag är egentligen emot all slags lyteskomik men kunde inte motstå att förmedla detta klipp:

  • Anders B Westin skriver:

   Jan
   Du ser väl att grabben behöver kärlek och trygg anknytning.

   och jobb förstås och kompisar som har jobb förstås.

   Då åker han nog hellre MC eller skoter istället för att bry sig om SD.

   • Christermagister skriver:

    Härligt Anders, så talar en äkta ”flumpedagog”! 🙂

    • Anders B Westin skriver:

     Här är det inget flum.

     Det är pappa Anders som talar.

     Av erfarenhet. Stålhandske + kärlek.

     • Christermagister skriver:

      Jag kunde inte låta bli att skoja lite. Ingen av oss pedagoger som står för en annan syn än Björklund anser ju heller att vi är ”flummiga” i meningen ”orediga”, ”otydliga” eller ”med brist på vetenskapligt stöd” . Utan trygghet och en meningsfull vardag sker ingen utveckling, vare sig i det här fallet eller i något annat, och det var bara den kopplingen jag drog. Det Björklundska svaret hade ju varit att ta av grabben kepsen, förklara för honom att han har fel och sedan ställa högre krav på honom att uppfylla våra mål; kanske t o m tvinga föräldrarna att följa honom runt på stadens gator? 😉

      • Jan Lenander skriver:

       Ja, jag tror att Björklund är mer sådan flumpedagog än ni tror. Det är svårt att röra om i en gryta full av tabun. Tänk om lärlingar handlar om medkänsla, burkabegränsning ska öka frihet för lärare och andra elever och betyg är till för att möta elevers längtan efter rättvisa.

       • Christermagister skriver:

        Jag tror nog att det han gör grundas på omtanke, men problemet är inte bara vad han egentligen menar, utan också hur det landar i verksamheten. Flera av Björklunds förslag är ju menade att användas endast i extrema undantagsfall och efter att skolan har gjort allt för att lösa situationen på annat sätt, men jag ser hur dåliga pedagoger och svaga ledningar använder befogenheterna på fel sätt. Det finns också en risk att omtanken bakom att införa program utan högskolebehörighet förvandlas till krasst ekonomiskt tänkande i dagens konkurrensutsatta skola.

        Jag tycker mig se en brist på helhetssyn och en övertro på skolinspektionens förmåga att upptäcka och rätta till felaktigheter.

      • Plura skriver:

       Oops!

       Det är väl inte Skolinspektionen som ska rätt till fel utan huvudmännen. Och från 1 juli 2011 blir det straffbart att inte göra det.

       Och jag måste säga att jag blir ytterst skrämd när jag läser Skolinspektionens rapport över gjorda inspektioner under 2009. Det finns påpekande om brister som huvudmännen fullständigt struntat att åtgärda de senaste tjugo åren.

 8. Jan Lenander skriver:

  Nu har jag undersökt argumentationsläget en hel del. Eleverna som förespråkar SD är ju en utmaning så jag har hittat några SD röstare och pejlat lite hur de fungerar.

  Partiets huvudbudskap innehåller inte någon rasism (valfilmen undantagen), inte ens främlingsfientlighet och deras väljare är välskolade i detta. De har tränat in detta. De vill bara begränsa invandringen (med hänsyn till invandrarnas situation, hmm) och de vänder och vrider på statistiken så att de kan hävda att bara 5% är riktiga flyktingar. De hävdar att de kommer öka ulandsbiståndet dramatiskt för att hjälpa i hemländerna men jag ser inget konkret som gör att de kan bli bundna till det som ett löfte.

  Maud Olofsson tog en debatt och jag måste säga att hon inte lyckades helt bra. Det blev alldeles för mycket av att ni tycker så och svaret från SD att ”det gör vi inte alls i partiprogram, valmanifest mm så står det så här”.

  Det här kommer inte bli lätt! En lärare är dessutom bunden till en öppenhet för olika politiska ståndpunkter och kan bara angripa rena kunskapsluckor, eller sådant som strider mot skolans värdegrund. Hjälp hur gör man? Förhoppningsvis har jag inte så många i mina undervisningsgrupper. Många kollegor gick med i den stora antirasistiska demonstrationen men jag är så tveksam till om inte det skapar ännu mer av en vi och dom känsla och leder åt fel håll. Hjälp!

  • Anders B Westin skriver:

   Framtidstro är lösningen. Allt annat är bara kvicksand.

  • Plura skriver:

   Som vanligt måste man har större kunskaper om motståndaren än de själv för att ha argumenten. Det gällde lika mycket som på 70-talet när flummet föddes och Maos lilla röda var husbibeln. Lika farligt då som nu när vi har kantringen åt andra hållet.

   Och som alltid, det gäller inte att vinna striden utan kriget.

  • Christermagister skriver:

   Att demonstrera mot rasism är en sak (helt rätt tycker jag), men att medvetet ge sig in i en diskussion med målet att ”omvända” elever i deras partipolitiska sympatier är en helt annan sak. Som jag ser det är det enda man kan göra att granska partiernas officiella program (misstankar om bakomliggande åsikter kan man ju inte ta med på annat sätt än som i en öppen diskussion om bakomliggande syften till olika förslag) och i så fall måste man ju granska alla partiers program på liknande sätt.

   Värdegrundsdiskussioner (fristående från politiska partier) kan man ju däremot alltid ha och hoppas på att elevernas politiska ståndpunkter påverkas av detta.

 9. Kristian Grönqvist skriver:

  Det verkar nog som Ni ännu inte riktigt fattat vad som håller på och händer. Det växer upp ett nytt parti, med budskap som är solklara, lättbegripliga och utan flummiga dimmor. Det kan vem som helst räkna ut att om man föder färre ”invandrare” så blir det mer pengar över till ”svenskar”. Speciellt pensionärer och såna med dåliga gymnasiebetyg.
  Inflyttade som jobbar häcken av sig och betalar skatt, de är bra inflyttade. Lättbegripligt.
  Inflyttade som inte jobbar och får bidrag är dåliga inflyttade.
  Också lättbegripligt.
  Inflyttade som inte vill lära sig svenska och som har burkor är dåliga inflyttade.
  Andra är bra.
  Hemspråksundervisning på Iranska i Sverige är både onyttigt och dyrt. Man skall ju lära sig svenska.
  I Sveg är den närmaste polisen på kvällen 19 mil ifrån. Den som lovar mer poliser kommer att bli uppskattad. Får de kriminella lite hårdare straff, är det inte heller alldeles ur vägen.
  Inte ett enda flumbudskap.
  Ser Ni verkligen inte det galanta i pedagogiken, så är Ni värdelösa lärare.
  Man behöver inga gymnasiebetyg för att se det fina i kråksången.
  Det är som i USA:
  ”En död indian är en bra indian”. Låt vara att det var på 1800-talet.
  Tror Ni verkligen att folk är så mycket klokare nu?
  Tror Ni verkligen att Ni är auktoriteter i alla lägen?
  Se på skolvalet för tusan.
  Vad väntar Ni Er skall hända när de får rösträtt?
  Att de lyssnar på Er eller sina föräldrar?
  Gjorde Ni det -68?
  Jag gjorde det inte…

  Det är lite mer än ett enkelt tvåpiporsproblem mina herrar…

  • Plura skriver:

   Man lyder aldrig sina föräldrar i den ålder. Det tillhör ungdomen, en sjuka som går över med åren.

   Problemet är att okunskap och bredkäftade groddor kväker. Det är bara att se på den omogna valvaka SD hade i söndags. Som värsta supporter mötet efter en vunnen fotbollsmatch.

 10. Kristian Grönqvist skriver:

  Plura gör det största felet av alla här. Han är inte ens bekymrad.
  Alla tänker inte på samma sätt som Du, Plura.
  Du tror fortfarande att man kan resonera sig ut ur det här.
  Det kan man inte.
  Folk är trötta på andra människor som resonerar med dem… och så händer ingenting.
  De ser sig omkring, ser att det förändras, blir räddare, fattigare och ingen lyssnar på dem.
  Vad tror Du de gör, Plura?
  Vänder sig till Reinfeldt, som nyss snodde deras pengar?
  De lyssnar på alla de andra partierna. Begriper absolut ingenting. Det är halvsanningar och undanflykter, alla vill liksom vara nästan lika, men ändå olika. Själv förstod jag inte i alla lägen vad de menade…
  Men det finns ett parti som inte går att missförstå. De vill bara tre saker. ”Och tänker man lite efter, så är det ju egentligen inte så tokigt, det han säger. Lättbegripligt…”

  Du behöver nog gå en kurs i pedagogik, helst i det militära, Plura, för Du verkar inte förstå Dig på enkel pedagogik.
  Det fina med enkel pedagogik är Plura, att man inte behöver gymnasiekompetens för att förstå den..
  Och vi har gott om svenskar i Sverige nuförtiden, som inte har tillstymmelsen av gymnasiekompetens.

  • Anders B Westin skriver:

   Kristian

   Kan det inte vara viktigt att betona skillnaden mellan de som röstar på SD och de ledande i SD som syns i rutan.

   Din teoribildning om orsak och verkan stämmer i första hand på dem som röstar på SD. Vissa av ledarna kan också bära på det som vi kan benämna som olika former av biologiskt betingade personlighetsstörningar.

   Vi glömmer ofta att det är flera dimensioner av orsaker som samverkar.

   Idiot är i vart fall en effektiv dimridå för komplexa orsakssamband.

   Jag har p ett sätt betydligt svårare att första dem som röstar på Moderaterna än dem som röstar på SD. Hos SD väljarna kan jag identifiera mänskliga frustrationer. Hos M väljarna grandiositet.

   Av någon anledning så har jag alltid haft lättare att förstå mig på frustrationer och underlägsenhetskänslor än grandiositet och självgodhet.

  • Jan Lenander skriver:

   Jag håller med dig om hur lätt det är att falla in i SD’s argument och jag har till och med stött på flera invandrare som stöder dem i tysthet. Jag hör också debatten med grandiosa moderater och folkpartiet som rasistiskt parti och inser att i den floden av invektiv är det svårt hitta rätt.

   Som lärare vill jag däremot inte att elever ska falla i lättvindiga fällor av okunskap.

   Som person är jag en stark förespråkare av det öppna samhället med möjligheter att resa och arbeta överallt. Det här är en av mina mest grundläggande värderingar och fylld med starka känslor.

 11. Kristian Grönqvist skriver:

  PS Plura. Varifrån tror Du denna okunskap och dessa bredkäftade grodor kommer? Från vår svenska fantastiska skola…!!!

  • Plura skriver:

   Förenklat kan du säga så i den meningen att vi alla oavsett ålder har gått där.

   I botten på mitt uttryck ett hårddragen karekatyr av rädslan som den starka drivkraften hos människor som saknar nyfikenheten över det som är nytt och annorlunda.

   Möjligen har skolan varit en bidragande orsak till att släcka nyfikenheten att skaffa sig vidgade vyer.

   Detta är också en bild av det stora skrämmande att vi idag inte kan fatta ensidiga beslut i Sverige. Bryssel påverkar vår politiska agenda i mångt större grad än vad vi tror. Inte ens skolan går fri från påverkan på utbildningssystemet. Lagar som stiftats i Sverige är på ett eller annat sätt påverkade av de EU-direktiv som kommit till. Ett exempel på detta är diskrimineringslagen. Det raderade i ett penndrag alla speciellagar som fanns inom detta område.

   Och det är som sagt detta med en mer komplicerad värld som ligger som en skrämmande täcke för dom som har svårt att ta in att tillvåron är större än Sverige. Och ger sitt uttryck i partier som SD.

   Men man måste också se på dess rötter där övervintrade nassar vågar visa sitt fula tryne. Sverige har en förskräckande historia på det området under andra världskriget.

 12. Christermagister skriver:

  Kristian, visst ser jag ”det galanta i pedagogiken”, men jag blir så trött på att allt som händer i samhället alltid är ”skolans” fel. Det är ”samhällets” fel, och skolan bär sin del av bördan eftersom det är en del av samhället, men långt ifrån allt. Eftersom vi lärare i vår undervisning är lagbundna till att vara objektiva i politiska frågor skriver jag ovan hur jag tror att vår enda möjliga väg att tackla problemet ser ut (att granska samtliga partiers officiella program och föra diskussioner om dessa samt att föra allmänna värdegrundsdiskussioner), ser du något annat alternativ?

  Vi lärare känner oss nog ofta dessutom ganska förvirrade av politikernas och samhällets reaktioner; om vi talar om att det är viktigt att utveckla elevernas värdegrund och demokratiska sinne kallas vi ”flummiga” (”ni ska syssla med ”kunskaper”, ingenting annat. Att uppfostra eleverna är föräldrarnas sak”), men så fort något sådant här visar sig i samhället är det skolans fel eftersom vi inte har fokuserat tillräckligt mycket på att utveckla elevernas värdegrund och demokratiska sinne…

 13. Kristian Grönqvist skriver:

  Jag håller med Dig Anders. Men vi får tänka på den romerska diktaturen:
  ”Giv folket bröd och skådespel”
  m.a.o. ”resten sköter vi själva”. Strategin har alltid funnits.
  Bloggarna för de intellektuella har blivit ett slags trottoarcafeer i Paris, där allt avhandlas och där konsensus uppnås på ett helt annat sätt än i den politiska verkligheten. Det fria ordet där, är fortfarande helt fritt och låt oss hoppas att det förblir så.
  I min kritiska kommentar ville jag bara betona skolans roll, vilket jag också påpekade, problemet är mångfacetterat och skyldiga finns på många håll. Hybris överhuvudtaget är ett av samhällets största fiender.
  Problemsökarna vill så förbaskat gärna påstå att det är dumskallarnas fel att det har blivit så här, men felet är ju naturligtvis inte hos dem. De reagerar bara på det enda sätt de kan. Felet finns att söka i klyftorna. Att en bankdirektör kan åka på pension med 750.000 kr i månaden, sticker inte bara i ögonen, det är monstruöst.

 14. Jan Lenander skriver:

  ag har startat en Facebook-grupp: “Varför jag vill ha fler invandrare” som en omformulering av den enda åsikt där SD sticker ut ordentligt. SD vill inte ha fler invandrare utan bromsa rejält. I övrigt kan man i och för sig kritisera dem för ett hop-plock av populistiska åsikter men det är i stort sett ingen åsikt där de inte har något parti som tycker samma.

  En intressant fundering är hur många svenskar som vill ha fler invandrare? Det kan ju vara lättare att skälla på ett uppstickarparti än att verkligen ha motsatt åsikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s