Tänk på högskolan lille vän

Under gårdagens möte med lärarna i år 4 och 5 kom valet till högskolan upp. Det är dags att informera eleverna och föräldrarna om det viktiga valet av ”modernt språk”; ett felval nu kan innebära att högskolestudierna stoppas. Det känns ganska overkligt när en stor andel av eleverna inte ännu når målen i svenska och engelska.

Att flera elever dessutom redan läser ytterligare ett språk som inte kommer att ge dem några meritpoäng känns ännu konstigare; kommer de inte att ha lika stor nytta av arabiskan som om de väljer spanska?

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Det här inlägget postades i Debatt och politik, skolpolitik, Skolvardag och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Tänk på högskolan lille vän

 1. Ping: Tweets that mention Tänk på högskolan lille vän | Christermagister -- Topsy.com

 2. Jan Lenander skriver:

  Tidig valfrihet ska inte förknippas med att man redan börjar välja framtid inriktning. Det här bör vara en rejäl varningslampa för att tona ner språkvalets meritvärde.

 3. Ingemar skriver:

  Med tanke på vilka språk som dominerar bland Sveriges utlandsfödda, så borde det vara mer värdefullt att kunna finska, arabiska eller något balkan-språk, än de språk som går under benämningen tyska, franska och spanska. Sedan är förstås frågan varför man ska börja traggla främmande språk innan man lärt sig att behärska sitt modersmål…

 4. Pernilla skriver:

  Åh vad jag håller med dig Christer. Det gör jag iofs oftast i det du skriver, men det här har jag verkligen tänkt mycket på. Hur är det möjligt att vi 2010 prioriterar jävla TYSKA som merit inför högskolestudier. Just i Tyskland pratar ju nästan varenda kotte engelska, och övriga tyskspråkiga länder gör väl också så? (kanske har missat något)

  Jag skäms också över att vi inte erbjuder mer heta språk i språkvalen, just kinesiska eller arabiska vore ju toppen att kunna erbjuda redan i sexan. Och som sagt, de elever som redan har ett annat modersmål än svenska, satsar järnet på svenska och engelska men ska ”straffas” för att deras eget modersmål inte räknas?

  Nä, det där är helt jävla bisarrt om du frågar mig. Tänk om – tänk rätt!

  • Jan Lenander skriver:

   Språket i ett stort grannland som är framstående inom mängder av områden är förstås något positivt även om jag har svårt för tyska. Det mesta som Björklund presenterar brukar vara bra när man har tänkt efter men den här gången blir det tvärtom meritpoängen leder åt fel håll och gör ett tidigt val allt för dramatiskt. Jag är en förespråkare för tidig valfrihet mellan riktiga och viktiga kunskapsområden men påverkar de i allt för hög grad gymnasieintagning har vi ett jätteproblem med att ungdomars mognadsutveckling skiljer sig så mycket att det är totalt olämpligt med för tidig inriktning. En större bredd i språkvalet skulle avdramatisera det istället och få det att bli mer av något man gör av intresse än som ett tidigt karriärtrappsteg och onödig sortering.

 5. janne skriver:

  Men omoderna språk då?
  Kanske ryska för framtida handelsutbyte eller hindi för att konkurrera om jobben.
  Om man styr upp framtida val för hårt i tidiga år riskerar vi att hamna i samma sits som man gör i Turkiet där man väljer väg i åttan och om man senare vill byta från t e x teknik till humaniora så är det omöjligt. Man måste då fortsätta i det spår man valt. Det är ingen bra idé tycker jag… Om jag mognar sent och inser vad jag vill bli så ska chansen finnas även om jag var usel i språk eller matte i femman, sexan eller åttan. Utan andra chansen i form av folkhögskola vore jag inte lärare idag, då satt jag kvar i en lastbilshytt…

  • Jan Lenander skriver:

   Spännande valfrihet, roligt om grundskolorna tävlar med varann om att erbjuda spännande språkval så att den som redan i grundskolan är språkintresserad kan få känna på en inriktning. Ju större möjlighet att stilla nyfikenheten med något riktigt och viktigt desto bättre men ju mer begränsande i gymnasievalet desto sämre. Bort med de extra meritpoängen och minska styrningen mot vissa språk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s