Gott och blandat

Vänsterpartiet har utnämnt en ny jämställdhetspolitisk talesperson, Josefin Brink. Jag vet inte riktigt vad det har med jämställdhet att göra, men hennes första förslag handlar om att föräldrar kunna köpa hämtmat till självkostnadspris från förskolor och skolor med egna kök. (DN) Jag tycker att man kan ta ut en liten extra summa och på så sätt göra det möjligt för fler förskolor och skolor att behålla sina egna kök. De där svarta lådorna som drabbar våra gamla och sjuka verkar inte speciellt lockande…

Debatten om friskolornas vinster rasar vidare med nya inlägg både för och emot. Som jag uttryckt tidigare har jag svårt att lita att på riskkapitalister är stabila och bra ägare. Risken att vinstintresset går ut över verksamheten är överhängande. Därför tycker jag att Mp verkar ha bra förslag till en kompromiss som motverkar att vinstintresset drabbar verksamheten. (Filippa Mannerheim skriver som vanligt vasst och roligt om detta)

Att kommunaliseringen av skolan, friskolesystemet och konkurrenssituationen har medfört oacceptabelt stora skillnader i elevernas villkor runt om i landet är ingenting nytt. I Lunds kommun ”varierar antalet elever mellan 165 och 1305 per heltidsanställd skolsköterska.” (Sydsvenskan) Kommer de nya tätare och hårdare inspektionerna att räcka för att fixa till det här, eller behöver vi ange någon slags generell minimistandard?

Slutligen: regeringen backar om de nya antagningsreglerna till högskolan och därmed är det bara vissa som tänkt plugga i höst som drabbas av deras iver att genomföra reformer. Mats oroar sig för andra framstressade högskoleprojekt.

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annonser

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Det här inlägget postades i Debatt och politik, skolpolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Gott och blandat

  1. Jan Lenander skriver:

    Det borde finnas en stabil linje i mitten när det gäller friskolorna och här känns mp:s tankar som att de ligger rätt. Jag brukar i övrigt tycka att mp:s skolpolitik är ogenomtänkt. Tänk om vi kunde få en mittenlinje kring skolpolitiken, bort från v:s orealistiska drömmar och bort från fundamentalistiska friskolekramare.

  2. Plura skriver:

    Till avdelning gott och blandat kan jag bidra med att förskolan idag har begåvats med en ny läroplan att gälla från 1 juli 2011, samma dag som skollagen ska börja tillämpas. Mycket nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s