Tre terminer

Såväl alliansen som Socialdemokraterna överväger att förkorta sommarlovet och låta läsåret bestå av tre terminer, på högskolan.
(DN, Aftonbladet, Sydsvenskan)

Jag tror att det är ett utmärkt förslag och hoppas verkligen att man kommer igång med en utredning. Jag hoppas också att man passar på att inkludera det övriga utbildningssystemet i denna utredning eftersom det redan ligger förslag om treterminerssystem på bordet. Jag har tagit upp en del för- och nackdelar med detta tidigare i ett par inlägg: länk 1, länk 2.

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Läraryrket, skolpolitik, Student och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till Tre terminer

  1. Johan Eckman skriver:

    Svinbra! Dela upp året och låt oss plugga sommaren också (fattar inte varför man ska vara ledig från högskolan). Då kan man bli färdig med utbildningen snabbare och slipper ett långt uppehåll mellan terminerna.

  2. Pingback: Tre terminer « You're no different to me

  3. Plura skriver:

    Vet inte hur det är nu för tiden på högskolor och universitet, men på fornstora dagar hade vi tre veckors utbildning och därefter en temavecka. De var utmärkt.

    Däremellan, jullov, påsklov och sommarlov. Tidpunkter man kunde jobba.

    • Christermagister skriver:

      Det är ju långt ifrån självklart att man får ett sommarjobb i dagens läge och sommarlovet är 3 månader långt… Däremot får man inget jullov eller påsklov.

      Att 32 000 studenter vill gå sommarkurser är ju ett tecken på vad de anser.

    • Plura skriver:

      Visst är det svårare idag.

      Jag hade fördelen av att jobba som väktare under hela min studietid. Därmed kunde jag jobba helger och lov. Det var så jag klarade av studierna utan att ta studielån. Och jag vet att det idag inte är lätt att göra så. Tråkigt.

  4. Stackars ungar, tänker jag. Sommaren är tillfälle att hinna i kapp för de som har för litet på fötterna eller av andra skäl inte klarar tentorna. Dessutom kan långväga studenter åka hem över sommaren, avbrott med jobb av helt annat slag kan också vara bra för studierna.

    • Christermagister skriver:

      För mig har de senaste två sommarloven (från MAH) varit jättejobbiga; inget jobb, en vecka ”hemma” räcker och inga omtentor att ta tag i… Jag klättrade på väggarna!

    • Jan Lenander skriver:

      Jag minns med stor glädje sommaravbrotten och arbetet på pappersbruket, raffinaderiet och inom vården. Det kanske har blivit så mycket svårare att få sommarjobb numera att det är nödvändigt men jag kan inte annat än att hålla med om att det känns sorgligt.

      • Christermagister skriver:

        Ja, om alla fick jobb, gärna inom ett område som hade med studiernas mål att göra, så skulle jag också vara av en annan åsikt. (Men inte i grundskolan, där jag tycker att vi ska öka det totala antalet timmar/år.)

        • Jan Lenander skriver:

          Jag förespråkar också fler timmar/år på grundskolan men skulle vilja vänta tills jag kände att de existerande timmarna täcktes in bättre med resurser. Att sprida ut befintliga lärare ännu tunnare känns inget något vidare.

  5. Kristian Grönqvist skriver:

    Faktiskt lite ambivalent om det där. Kan vara både på gott och ont. Men skam den som inte vågar nåt nytt. Kanske kommer man till slut fram till att två hastigheter är att föredra, en för långsammare och levnadsgladare, en för plugghästar och genier…

  6. Johan Rengstedt skriver:

    ”Att 32 000 studenter vill gå sommarkurser är ju ett tecken på vad de anser.”
    Får man inget sommarjobb så har man att välja mellan 0 kr varje månad eller fullt studiemedel. Där har du anledningen till att så många söker sommarkurser även om man säkert kan hitta någon som gör det av rent intresse.

    Försök se från studentens perspektiv. Kan man kräva att en student som inte har någon lön ska studera med lika mycket semester som en arbetande? Därtill så tar man bort den enda möjligheten många studenter har att faktiskt arbeta och komma in i arbetslivet. Det måste väll ändå vara viktigare än att få sin examen lite tidigare. Vad hände med debatten om ungdomsarbetslöshet och anställningsbariären för högutbildade.

    • Christermagister skriver:

      Ja, men de 32 000 studenterna som söker sommarkurser har antagligen inte fått något sommarjobb….

      Jag ser det faktiskt från en students perspektiv. Jag har studerat på högskola de senaste två åren. 3 månaders uppehåll utan en krona och ingenting att göra (och inga pengar att göra något för) var för mig inget vidare. Jag hade gärna pluggat på sommaren, men det fanns inga kurser som var relevanta för min utbildning. Visst hade jag kunnat läsa 15hp Harry Potter eller något för att få studiemedel, men det känns inte riktigt rätt…

      • jomabivi89 skriver:

        Håller med att tre terminer vore bra. Det handlar ju inte om att ”ta bort” sommaren… ”semestern” blir bara som den hade varit om man haft ett heltidsjobb.. (4-5 veckor)

        +! Som du hade jag gärna läst kurser på sommaren, men tyvärr är ju de flesta kurser som erbjuds under den tiden ”flumkurser” eller som professorn på nyhetsmorgon sa: ”som man läser för att det är kul”. Man lär ju ha nytta av kurserna också (?), jag vill då inte dra på mig massa lån för en kurs i ”Harry Potter”.

        • Christermagister skriver:

          Nej, och samhällsekonomiskt är det ju inte så bra att en massa studenter läser kurser de inte har någon större nytta av bara för att få studiemedel.

          • Morrica skriver:

            Vem vet vad man har nytta av i framtiden? Det kan tyckas, vid en hastig blick, att en blivande läkares nytta av att läsa om Harry Potter är mycket begränsad, men tänk om h*n så småningom kommer att jobba med långtidssjuka barn? Blivande lärares nytta av det tänker jag inte ens nämna, så självklart är det, för att inte tala om blivande bibliotekariers, förskollärare, littvetare, journalister etc.

            Men poängen att det är fånigt med utfyllnadskurser under sommaren och att det vore rimligare att ta steget fullt ut och lägga om skolåret istället är god.

        • Jan Lenander skriver:

          Livserfarenheten man får genom att vara ute och göra någon syssla som andra behöver är verkligen mycket stor. Jag skulle verkligen önska att samhället satsar på att många ska få sommarjobb istället för att erbjuda studiemedel som ska betalas tillbaka till mängder av ungdomar som behöver ett avbrott för att inte tröttna på sina studier.

  7. Jan Lenander skriver:

    Vad kostar det här? Blir det inte bara mer utbildning som resultat och ungdomar som inte kan få mogna och känna sig för på andra områden än skolan? Flexibelt ska det också vara så att den som hittar ett sommarjobb ska kunna välja det eller? Ska lärarresurserna på högskolan tunnas ut ännu mer? Högskolorna drabbas av en stor andel inställda och dåligt belagda utbildningar redan nu och sommarkurserna är värst?

    • Christermagister skriver:

      Nej, jag ser nog gärna att den totala utbildningstiden är densamma, men att man kan lägga till ett par veckor/läsår… Flexibilitet är bra…

      Jag har inte tänkt igenom alla alternativ, det är därför jag hoppas att de startar en utredning. Läs gärna Morrica i samma ämne:

      http://curiousheathen.wordpress.com/2010/07/22/tre-terminer-2/

      • Jan Lenander skriver:

        Tanken är nog att utöka undervisningen, det är vad jag har läst.

        De har provat flexibelt sportlov i någon kommun med katastrofalt resultat. Flexibilitet är inte alltid bra. Någon annan måste oftast anpassa sig till ofta vaga besked.

      • Christermagister skriver:

        Det som är aktuellt nu gäller ju högskolan och där är det uttalade målet att förkorta utbildningstiden: ”Se det som en åtgärd bland flera att få ut studenterna i arbetslivet fortare, säger högskoleminister Tobias Krantz (FP).” I de tidigare förslagen om grundskolan har man däremot talat om att öka den totala studietiden.

        Flexibiliteten tänkte jag mig mest på högskolenivå. Den sista terminen består ofta av att skriva uppsats, och det kanske man i stället kunde välja att göra under ”loven” för att bli klar tidigare?

        • Jan Lenander skriver:

          Ja ambitionen att få ut studenterna fortare enligt Tobias Krantz förslag och en viss flexibilitet kan absolut vara bra men jag vill alltjämt uttrycka min oro för att det här framför allt kommer att användas av elever som hade mått mycket bättre av ett sommarjobb.

  8. SunshineBlind skriver:

    Jag skulle vilja veta om de sett på det hela ur vissa sommarjobbs perspektiv också.

    T.ex asylboenden som ofta tar in socionom T3-or och över för sommarjobb, eftersom en viss kunskap behövs för att jobba där som inte går att få tag på på gymnasiet. Om vi ska plugga under sommaren, vilka ska de då anställa?
    Och när ska jag tjäna ihop mer pengar än 8200 i månaden?

    • Jan Lenander skriver:

      Treterminersförespråkarna har nog inte tänkt igenom dina synpunkter speciellt mycket. Alliansens förslag innehöll någon typ av valfrihet men det var svårt att se att det skulle fungera i praktiken.

    • Christermagister skriver:

      Ja, det är ett av perspektiven jag har funderat på…

      I första hand tror jag att ett treterminerssystem skulla vara bra i grundskolan och på gymnasiet av pedagogiska skäl, när det gäller högskola/universitet tillkommer dessa ”problem”…

      Jag vet inte riktigt vad jag anser faktiskt… Det är ju långt ifrån alla som får ett sommarjobb och i stället skulle tjäna en massa pengar på att ha en kortare ledighet. Det bästa skulle kanske vara om man munde välja, men hur ska man få ihop det med utbildningsprogrammen? Det enda jag kommer på är att man kan välja att skriva uppsatser under sommaren och på så sätt korta ner sin utbildning.

      Var arbetsmarknaden får tag på sina anställda tycker jag inte riktigt har med utbildningssystemet att göra, det får de sköta i sin organisation.

      • Jan Lenander skriver:

        Vi måste få till ett bättre samspel mellan arbetsmarknad och skola och i det sammanhanget är frågeställningen kring var får de personal relevant i den bredare diskussionen. Skolan har förstås inte ansvar för att förse någon med arbetskraft.

  9. Christermagister skriver:

    Ett annat alternativ är ju att lägga in ordentliga sommarkurser som påbyggnad till de olika utbildningarna. Då skulle den som inte fick (eller valde att inte ta) sommarjobb ha arbetat sig upp till en högre akademisk nivå när utbildningen avslutades, och arbetsgivaren skulle få avgöra om h*n prioriterade den högre akademiska nivån eller arbetslivserfarenheten om två personer stod mot varandra…

    • Jan Lenander skriver:

      Det känns som ett tänkbart upplägg även om jag om och om igen återkommer till att det bästa för en överväldigande majoritet vore att de fick sommarjobb.

      • Christermagister skriver:

        Ja, ett samarbete mellan utbildning och arbetsmarknad där alla studenter garanterades ett sommarjobb med någon slags beröringspunkt till utbildningen hade väl varit det ultimata, men hur troligt är det?!

        Att gå sysslolös 3 månader i sträck varje år, under flera år, är inte speciellt bra för någon tror jag…

        • Jan Lenander skriver:

          Att garantera alla elever sommarjobb känns lite som en utopi. En del elever har ett sätt som gör att de passar dåligt på en arbetsplats Att många skulle kunna få sommarjobb känns däremot inom räckhåll, några förenklingar och enkla ekonomiska morötter för arbetsgivare kunde kopplas till en större öppenhet och fler sommarjobbserbjudanden. Att jag känner till flera som skulle nappa på detta ser jag som ett tecken på att det kan finnas många.

          Någon typ av av sommarkurser kunde fånga upp de som blev kvar för jag håller med om att 3 månaders sysslolöshet är fruktansvärt destruktivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s