Jag satt faktiskt precis och funderade på om jag skulle ta mitt miljöansvar och ta tåget till Södertälje nästa vecka (priset är ju ungefär detsamma), men nu har jag bestämt mig. Jag tänker inte ta risken att bli inspärrad i ett tåg utan AC och dryck i den här värmen! Chansen att få pengarna tillbaka är inte direkt ett argument som kan övertyga mig.
Eftersom SJ inte kan konkurrera med priset så måste man drastiskt minska driftsproblemen, annars är vi alla förlorare.
Word!
Jag läser minst lika mycket om trafikolyckor i sommartrafiken. Då kan man bli mycket försenad och skadad! En bok och en vattenflaska är lätt att ha med så reser man gratis vid försening och har det bättre än i bilen.
Jag hoppas jag aldrig behöver prova att få en vattenflaska att räcka sju timmar instängd i tåg utan luftkonditionering i stekande solsken. Jag tror att även om man väljer att inte dela med sig blir det svårt.
Jag håller med Christermagister – vi kan inte fortsätta så här. Det är en miljöfråga, en servicefråga, en framtidsfråga och en trafikfråga, och den måste lösas. Utan tövan.
Jag vill ha kraftigt utbyggt spårnät och incitatement för att öka servicenivån på tågen!
Fram till dess väljer jag ändå tåget, man kan ta med två vattenflaskor och lite matsäck när resan är längre.
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.408579-totalstopp-pa-e20-efter-krock
Du har en poäng där Jan…
Men SJ måste ju också lära sig att lösa problemen snabbare och smidigare när de väl uppstår. Hur kan de låta 23 st tåg åka förbi? Det rimliga vore ju att låta några andra vänta (de sitter ju i alla fall på en station) och genast skicka ett tåg till de nödsatta. ”Det tog tid att hitta ett bogseringslok”… De befann sig ju inte vid världens ände direkt! Och 200 Kr i värdecheckar är ju som ett slag i ansiktet. Även med sveriges modesta skadestånd borde det ju vara värt 2-3000 i alla fall (även om skadeståndet inte är huvudsaken i fallet).
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7463398.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7463394.ab
Det är dock som med läraryrket och vad som kommer att hända nu när Sverige tappar kunskapsmässigt gentemot de flesta andra länder. Det är förstås visat att lärarna är den viktigaste faktorn för att eleverna ska lyckas och inte vill jag klaga på någon av alla de härliga elever jag mött men vad snabbt lärarna blir syndabockar: http://www.expressen.se/ledare/1.2053565/larare-ta-ansvar . Ju mer man börjar ställa orimliga krav på lärare och klaga på dem desto sämre kommer de lärare som inte flyr till något annat yrke att bli. Se på intagningen till lärarutbildningen!
Låter man kritiken mot SJ växa sig alltför stor så kommer de duktiga konduktörerna tröttna och kvar kommer det bli mer av de som missköter sig. Massiv kritik, bojkotter, gnäll så kommer SJ bara ha personal kvar som ägnar sig åt dataspel när det är kris i tågtrafiken. Än så länge har de väldigt mycket trevlig och positiv personal som går omkring och lättar upp stämningen, letar upp gratisvatten, etc.
Ja, precis som med många skolfrågor så är ju det här en ledningsfråga, det är inte personalen på tågen det är fel på. Jag tror att ledningen har en policy som säger att det är bättre att några passagerare blir mycket försenade än att många passagerare blir försenade. Jag har själv blivit stående flera gånger och tvingats se en massa andra tåg susa förbi. Att man inte kan ”hitta” ett bogseringslok så nära Stockholm är också en ledningsfråga, liksom att man inte har extra vatten på tågen en så varm dag. Man måste helt enkelt bygga upp bättre rutiner för ”krishantering”. Personalen själva kallar ju detta en skandal och säger att det kunde ha lösts på en timme om man hade haft passagerarnas välmående i fokus.
Förra i tiden hade SJ gratis vatten i vackra flaskor på tågen. Det tycker jag egentligen borde vara en självklarhet! Kanske mindre av tjusiga glasflaskor men istället friskt och väl kylt vatten till alla.
Sedan beror det på. SJ kör tågen. Pajar de är deras problem. Men det är Trafikverket som fixar det övriga bland annat trafikklareringen – alltså vilka tåg som får åka eller inte. Så vilken budbärare som ska skjutas är frågan.
Har en vän som fastnade ett par timmar efter Hässleholm för någon dag sedan. Och hon var inte nådig om kommentarerna om SJ.
Säkrast du tar bilen. För när du kommer till civiliserad trakter är ju inte pendeln särdeles bättre. Och ska du åka i till huvudstaden åk södra vägen, E4 har för bedrövliga köer med allt vägarbete och bilister som helt plötsligen hittat bromspedalen.
Sommaren är ingen bra tidpunkt om man vill undvika vägarbeten och deras problem. De har ställt till mycket mer problem för mig än tågförseningar. Ta tåget!
Kan man bara planera lite i förväg så är vägarbeten på sommaren ett icke-problem. De enda skäl jag kan se till att ta tåget istället för bilen är miljön och nostalgin.
Eftersom jag nästan aldrig ska från centralstation till centralstation, så blir det vare sig snabbare eller billigare att ta tåget. Jag åker i för sig sällan så långt som till Göteborg, men om man ska knöka en hel familj ner dit så blir det bilen.
Det viktigaste skälen för att ta tåget är att man kan röra sig under färden, att man inte behöver köra utan kan göra annat och att tåget går fortare.
Lite planering och reservproviant så är tågförseningar ofta lättare att förbereda sig för en vägarbeten.
Du har rätt, om alla tar med sig tre liter vätska per person så finns det så man kan dela med sig åt den som glömt (det är inte mer än två stora läskflaskor trots allt) och restaurangen är villig att dela ut käk om det blir stora förseningar (och de är de uppenbarligen) så kan vi härda ut med dessa förseningar.
Men både SJ och banverket bör omedelbart skärpa sig ändå. Samt, som kompensation för sitt ständiga strul, halvera priserna med omedelbar verkan.
För miljön, för framtiden och för sin trovärdighets skull.
Ja, priset borde absolut vara lägre. Att det blir ungefär detsamma med bil trots att man åker som ensam student är ju heltokigt.
Fullständigt vansinnigt!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7469028.ab. En död igen …. !!!!
Oj! När du argumenterar så argumenterar du verkligen!
Men du har rätt, trafiken, särskilt dagar när vädret inte är optimalt för bilkörning, vilket det väl är max tio dagar per år, är farlig och bör behandlas med många gånger större respekt än vi gör.
Ok Jan, du har rätt, jag tar tåget! 🙂
😉
JAG FÅR BE OM URSÄKT! Som västeråsare. Som ju tågeländena handlar mycket om X2000-tåg. ..som ju byggs här i Västerås. –Oaktat att JAG inte har något direkt med tågbyggandet att göra.
-Eländen som inte förvånar mig. –Som hela Västerås lokalsamhälle, alltså som vi svenska folk har kommit överens om, lagtecknat, att benämna ”kommun”, Västerås kommun är ett elände. -Inte minst som ledande västeråsare går runt om benämner kommunen Västerås ”stad”.
–Ju rent nazistiskt! Som ju kommunen innefattar både stadsboende invånare OCH! landsbygdsboende och att man ju inte kan benämna landsbygd för stad. Att de ledande skiljer på oss västeråsare, vi –fina- stadsboende och –de skitiga, bön´erna- landsbygdsboende.
-Alltså visst finns också våra städer, med sina gator, höga hus och dålig luft. Med att den lokala samhälls gemenskapen av oss invånare benämns ”kommun”.
Och ta t.ex. när ABB var på fallrepet i tidigt 1980-tal. Och Percy Barnevik kom hit. Med att han –kunde- reducerade antalet anställda på företaget och höjde produktionen; med de mindre antalet anställda.
-Saken handlar mycket om en högst bristande kommunikation mellan oss västeråsare. Som vår lokaltidning, Vestmanlands Läns Tidning (VLT), kör journalistiken som i forna Sovjettunionen.
…sen berodde ju inspärrandet, … sex stycken timmar, på att tågägaren SJ, hellre lät ett deras eget lok komma och dra bort tåget, än att behöva betala nån krona mer för ett annat trafikbolags lok, som visst fanns halvtimman bort.
..sen var det visst inget med instängt tåg. Som tågdörrarna öppnades, passagerarna kunde och gick av tåget, ut på banvalen. Och jag har ju också drabbats av tågstopp. Nån halvtimma. Med att jag därefter tog mitt bagage och gick upp för banvalen, ut i den övriga naturen och ringde efter en taxi.