Goda nyheter från Almedalen

Den rödgröna oppositionen presenterade i dag sin överenskommelse om betyg och skriftliga omdömen (DN) och Erik Ullenhag (fp) säger att man kommer att driva frågan om skolans återförstatligande hårt framöver (DN).

.
De rödgröna är överens om att betyg ska delas ut från år 7 och eftersom regeringens förslag är att de ska delas ut från år 6 framställer man saken som en valfråga. Själv tycker jag att det enda rätta i det här läget vore att låta skolorna själva bestämma om de ska dela ut betygen från år 6 eller 7; vid vilken ålder eleverna går över till skolans ”högstadieorganisation” skulle ju vara ett lämpligt kriterium. I vilket fall är det en ganska ointressant fråga och jag hoppas att vi nu kan få en debatt om viktigare saker i stället; förslagsvis de rödgrönas fokus på att öka antalet lärare i skolan som självklart får en rungande applåd från mig.

Mer i media: SvD, Sydsvenskan, Aftonbladet, Expressen,

Uppdatering: Ett nytt inlägg om Björklunds replik finns här.

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Goda nyheter från Almedalen

 1. Plura skriver:

  Sakpolitiskt är det ingen skillnad mellan blocken. Därför är enligt min syn skolan död som valfråga. Och det finns bara ett parti som driver förstatligandet. Tror inte tunga M-politiker med förre kommunalrådet Mats Gerdua kommer att driva den tesen. Där är allmänintresset rådande sedan linjetalet i söndags av moderatledaren.

  Det är bara särintresset LR och dess lakej Fp som är ensamma röster i öknen för en sådan lösning.

 2. Jan Lenander skriver:

  Skolans styrning borde bli en stor valfråga! Dubbla budskap från kommun och skolverk, orättvisor mellan landsdelar, en svällande kommunal skolbyråkrati, jävsituationer vid fördelning av skolpeng osv. listan blir oerhört lång.

  En statlig skola som innan kommunaliseringen tror jag inte är möjlig och debattens antingen eller känns sorgligt absurd men Christer har rätt när det gäller vikten av skolans styrning. Jag hävdar att det är den dåliga styrningen som är viktigaste orsaken till kunskapstappet i skolan.

  Betygsfrågan borde inte bli en centralfråga. Löjligt att det inte går att hitta en kompromiss. Vad som är mycket viktigare än betyg i 6:an eller 7:an är att vi ställer stora krav på vetenskaplig utvärdering av alla förändringar så att de inte blir evighetsfrågor. För mig vore den självklara varianten att genomföra förändringen så att skolor slumpmässigt urvalda satte betyg i 6:an, 7:an eller 8:an så att det gick att jämföra resultat. Beroende på valresultat kunde sen politikerna välja proportionerna efter sin personliga tro.

 3. Pingback: Nu öppnar vi dörrar för människor och skapar förutsättningar för ett livslångt lärande | www.perolsson.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s