I Sydsvenskan finns en artikel som handlar om att datorer kan utgöra ett hinder i utvecklingen för barn. Jag tänker att datorer är bra till mycket, men att barnens datoranvändande har gått ut över tiden som läggs ner på att läsa böcker. Det går antagligen att visa ett starkt samband mellan de försämrade resultaten i skolan och tiden som barnen lägger ner på läsning hemma. God läsförmåga är ju ändå grunden till framgång i skolan, och den utvecklas inte i första hand i skolan utan hemma med en bok i handen.
Årets vinnare av Lärarpriset heter Nomi Cohen, och om läraryrket säger hon:
”Jag gillar inte lönen och tycker att betygssättning är fruktansvärd. Man arbetar hela tiden med att peppa och hjälpa eleverna och sen ska man stå där med bödelyxan.”
(Sydsvenskan) Den här dimensionen av betyg diskuteras alltför sällan; som jag skrivit tidigare har jag upplevt en oerhörd skillnad på kvaliteten av undervisningen beroende på om jag är betygssättande lärare eller inte.
I Essunga kommun har en ny syn på eleverna gett toppresultat (DN) och Rossana Dinamarca kommenterar Jan Björklunds nya språkförslag i Aftonbladet. Jag har skrivit om förslaget här, och vid den tidpunkten trodde jag faktiskt inte att han menade att bara franska, tyska och spanska ska ge extra poäng, men jag har inte sett något uttalande som säger någonting annat….
Länkar till andra bloggar om: skola, skolan, skolpolitik, skoldebatt, utbildning, utbildningspolitik, språkundervisning, moderna språk, pedagogik, specialpedagogik, betyg,
Vad det handlar om med datorerna tror jag dock inte alls är just att barnen har tillgång till datorer, utan hur de använder dem. Självklart utvecklas man mindre i läsningsfärdigheter om man spelar datorspel hela dagarna, jämfört med om man läser böcker hela dagarna. Men man kan också i många datorspel (Svea rike, Europa Universalis, et cetera) lära sig mycket annat, såsom historia, geografi och liknande. Och om man använder datorn som jag, det vill säga huvudsakligen att läsa och skriva, hjälper det ens utveckling mer än om man spelar luffarschack på fysiska papper hela dagarna.
Att säga att det är datorernas fel håller alltså inte. Det finns snarare en oförmåga att hitta lärorika och intressanta datoraktiviteter som barn vill lägga tid på.
God läsförmåga utvecklas när man läser, oavsett om det är på papper eller skärm.
Ja, det håller jag med om, det gäller väl att hitta balansen mellan de delar där datorn kan vara utvecklande och läsandet i vardagen helt enkelt. Undersökningen visar också att ”datorernas negativa effekter blir mindre om de används under övervakning av föräldrar”.
Åh, äntligen någon som gjort som jag tycker är rätt: fler lärare samtidigt i klassrummet och samtidigt höga förväntningar på eleverna. Måtte Essungas exempel spridas!
Tyckte det var en stor lättnad när man var fler vuxna i klassrummet och hann med fler elever mycket lättare, kunde bolla idéer mellan varandra etc. Det var mig förunnat några av mina lärarår.
Pingback: Kluven « You're no different to me
Språk utvecklar du väl inte bara genom att läsa?
Ser jag på mig själv är det väl förmågan att formulera argument och skriva ned dessa i kombination med läsning som gör att språket utvecklas. När du har den förmågan kan du börja med det gamla trista sättet att se på språk som man fick lära sig i skolan. Och de som hade toppenbetyg i språk platsar bara på redaktioner och förlag som redaktörer.
Med sociala medier och webben har vi till förn inte haft en mer verbalt skrivande generation. Är det avund hos 40+, 50+ och 60+ vi ser i diskussionen????
Men Plura, vad är det du säger 😉
Det kan man undra över.
Men tittar jag på min egen generation inte är det skriftspråkligt verbala. Snacka kan de, men sätta det på pränt, nja.
Jo, snacka kan de sannerligen. Lyssna är det ibland sämre med, tycks det, och att sätta saker på pränt på ett rationellt och begripligt sätt är också ett bekymmer, det har du så rätt i.
Nej, språk och kommunikaton är en mycket vidare process, det håller jag med om, men jag talade om läsförmågan och artikeln talar om läsförmåga och matematik. Jag tänker mig att det främst är barnen i åldersspannet 5-12 år som riskerar att utveckla en sämre läsförmåga (den rent tekniska aspekten av läsandet) om de i första hand inte möter skrivna texter tidigt och i andra hand bara möter kortare texter. Jag tror att alla lärare skulle hålla med om att elevernas förmåga att självständigt läsa texter och få ut någonting av dem har sjunkit dramatiskt de senaste 10-15 åren (?). Frågan är om det är färre elever än tidigare som är läskunniga när de börjar skolan… Någon som har en uppfattning om det?
Läsandet utvecklar synapser i hjärnan som används till även annan informationshantering, och jag antar att det är så matematiken kommer in i bilden.
Det funder jag skarpt på.
Försöker jag vandra tillbaka till min egna tid med traglandet med ord så var det inte långa stycken jag hade förmågan att läsa i unga år. Det var först på gymnasiet det kom, när man Gud ske lov, inte fick hörde att man var dum.
Jag är kluven till detta. Idag massor av böcker senare vet jag inte om man blir klokare av debatten om läsandets förträflighet av långa texter. Vad jag tror barnen behöver höra att de är ”good in enough”. Det där med textläsning kan man reparera i vuxen ålder. Är själv ett exempel på det.
Själv är jag en sådan där som läste Sagan om ringen på mellanstadiet…
Jag ser två olika delar av läsandet, förutom som ett rent nöje. Dels att kunna ta in information effektivt och så det där med att utveckla synapser. Jag var på en intressant föreläsning en gång där de visade hur de hade ”filmat” hjärnans aktivitet vid olika tillfällen, och det som gav överlägset bäst ”hjärnträning” var läsningen. De förklarade det med att det var hjärnans aktivitet medan den omvandlade det skrivna ordet till bilder som gav en så bra träning och byggde upp synapser. Så fort man hade bilder kopplade till texten (TV eller dator) sjönk hjärnaktiviteten med typ 90%. Så man kan se läsningen som ren ”styrketräning”, och det spelar ingen som helst roll om det är hästböcker, Biggles eller Dostojevskij man läser ur den synpunkten.
Jag kanske också skulle påpeka att jag inte har någonting emot datoranvändande. Jag skulle rekommendera att barnen börjar använda datorer så tidigt som möjligt, men att man styr in dem på de mer utvecklande programmen och att man ser till att de också läser böcker. Det borde inte finnas ett motsatsförhållande här. Men detta med läsningen är ju rena spekulationer från min sida, jag vet inte vad de säger i undersökningen, om de säger mer än vad som står i sammanfattningen.
Vem har sagt att man utvecklar språkfärdigheter bara genom att läsa?
Ingen, vad jag vet, jag tror bara att Plura läste lite för fort.
Det ser inte ut som att man kan få tillgång till hela undersökningen som privatperson, men den tycks vara gedigen. Man har följt 150 000 elever under 5 år och jämfört resultaten före och efter de fick en hemdator, och mellan grupper med och utan hemdatorer. ”The negative effects on reading and math scores were ”modest but significant”.
http://www.dukenews.duke.edu/2010/06/divide.html
Jag tror man lätt går i tidningarnas förenklingsfälla. Datorn kan vara alldeles ypperlig för läsning. Jag tror inte alls att den står i någon motsats till boken. Har själv en son som är en duktig läsare och som med glädje läser massor av böcker. Men han kompletterar det med läsning på datorn. Manga framförallt på nätet.
Problemet är väl de unga som inte läser. Vare sig böcker eller på datorn. Visst kan man säga att det är mycket lättare att välja bort läsning idag än säg på 1940-talet men det är inget vi kan ändra på utan är något vi måste förhålla oss till.
Man kan väl dra slutsatsen att lärarna i de tidigare åren har fått en med tiden allt viktigare uppgift i att hjälpa eleverna att bli goda läsare. Konkurrensen har ju blivit tuffare med alla andra nöjen som står till buds.
Sedan tror jag förstås att dagens unga läser väldigt mycket fast kanske inte på samma sätt som tidigare. Jag frågade en av mina klasser om de läste och de svarade nej. Men när jag förtydligade att jag menade allt vad gäller text så kom de på att de läste en hel del. TV, tidningar och inte minst på datorn.
Vad gäller kvalité på det de läser så är det såklart en helt annan femma. Säga vad man vill om det sjundeklassare skriver på chatten men det kan knappast kallas litteratur.
Pingback: Elevdatorer | Christermagister