Lite då och då framförs åsikten att vi borde införa skoluniform i den svenska skolan. Argumenten brukar vara att skoluniformen signalerar att verksamheten är seriös, att det stärker ”vi-känslan”, att det suddar ut klasskillnader och stoppar mobbning. Jag tror att samtliga dessa argument i grunden är svepskäl och tycker att det är ganska naivt att tro att dessa problem skulle kunna åtgärdas med hjälp av en uniform. Undervisningens innehåll och pedagogiken i skolan bör kunna signalera att verksamheten är seriös utan några yttre attribut; attribut som i dagens samhälle snarare förknippas med hierarkiska organisationer där ”chefen bestämmer” än demokratiska verksamheter där man tar hänsyn till deltagarnas åsikter och egenart.
Att människor tycks ha ett behov av att gruppera sig, manifestera klasskillnader och utsätta andra för kränkande behandling är tragiskt och oerhört allvarligt, oavsett om det gäller skolelever eller vuxna personer, men att tro att uniformer skulle stoppa detta är som sagt naivt. Känner du själv samhörighet med en person bara för att ni bär samma kläder? Skulle likadan klädsel sudda ut de fördomar som du själv säkerligen bär på och tror du att det är mindre risk att du råkar ut för ett personrån, en misshandel eller ett hatbrott om du bär samma klädsel som förövaren? I så fall skulle vi ju kunna införa uniform generellt i landet och stoppa i stort sett alla sociala motsättningar!
Jag har besökt skolor i England där man har skoluniform och jag hade inga som helst problem med att se vilka elever som inte hade det så gott ställt och vilka som hade det. Kanske var det till och med tydligare där. Att vissa hade smutsiga, ostrukna och blekta kläder blev liksom tydligare när alla hade samma utgångsläge. Det var heller inte svårt att upptäcka andra grupperingar bland eleverna. De manifesterade sig bland annat genom smycken, smink och mobiltelefoner. Utan att ha någon som helst vetenskaplig grund för mitt påstående så vågar jag dessutom påstå att mobbning förekommer i samma utsträckning i länder där man har skoluniform. Att utgå från att mobbningen som vissa elever utsätts för beror på deras kläder är både kränkande och kontraproduktivt. Det är ju att lägga ansvaret på den mobbade och bortse från att grunden till mobbning oftast står att finna hos mobbaren.
Nej, jag tror att förslaget om att införa skoluniform snarast står för en önskan om att återgå till ett tidigare samhälle; ett lydnadssamhälle där eleverna skulle sitta tysta och stilla och tacksamt ta emot kunskapen som de matades med. Jag tror inte på att tackla nutida problem med hjälp av symboler från ett förgånget samhälle; vi behöver snarare anpassa skolan bättre efter dagens samhälle.
Uppdatering: En fortsättning på inlägget finns här.
Tidigare relaterade inlägg: Kepsförbudet, Mobbning
Om det trots allt blir aktuellt med skoluniformer så har redan Morrica krävt arbetskläder à la Hogwarts, och som en start på sommarens mer lättsinniga inlägg kommer här ett par exempel på hur jag skulle kunna se ut i uniform… Jag vet vilken Björklund skulle välja!
Länkar till andra bloggar om: skola, skolan, skolpolitik, skoldebatt, utbildning, utbildningspolitik, mobbning, skoluniform,
Erkänn att ni alla har närt en dröm om att vara Darth Vader som med fast hand ger order åt Imperiets vita soldater. Alla står på laserräta linjer och LYDER. Det bästa av allt är att Imperiets kejsare (rektor) håller sig bakgrunden och litar på sin generalissimus. Nåja, jag är glad om jag är Kapten ZOOM och kan styra Luke och hans raggiga polare från Alby.
Ärligt talat kan man undra vilka barnen lyder. Är det inte skolan som anför tonen så är det multinationella förretag som gör det. Ingen kan väl påstå att de företagen alltid har barnens bästa för ögonen.
En liten bonus.
Lukes like Robin Hood… Hrm
Det finns en uniform för varje tillfälle. Robin Hood-uniformen tar jag på mig när jag besöker kommunkontoret! 🙂
Twittrar med Ahrenfelt som jobbar på en engelsk skola där man har skoluniform, och han tycker inte heller att uniformerna gör någon skillnad. Det finns bl a olika sorters skjortor, vilket gör att klasskillnaderna syns i alla fall. Rent praktiskt behöver man också två olika uniformer, en för sommar och en för vinter, och jag funderar på om man inte behöver minst två av varje; hinner man tvätta och torka skoluniformen till dagen efter om (när) man spiller köttfärssås på den?
Jag föreslår en riktig svenska klassiker, M 58. Vadmalsuniform som river dödsskönt i skinnet och impregnerade med alla de klassiska bekämpningsmedlen. Tål garanterat köttfärssås, blåbärssoppa och tuggummin. För ingen vill väl förknippas med Angus i AD/HD heller!
Jag förstår trots den raljerande och totalt ovetenskapliga tonen. Belägg finns tydligen inte heller utom ett muntligt från en vän… 🙂
‘Men man kan ju fundera på varför man har det i andra länder. Är Ni säker på att vi alltid vet bäst? Det måste finnas en anledning till att det förekommer rätt allmänt i världen.
Jag säger som Muhammed Ali. Det är svårt att vara ödmjuk när man vet att man är bäst! Ärligt talat tror jag att det inte hänger på en uniform. Suomi-Finland har pli på sina glin och mig veterligen behövs inga uniformer.
Uniform är inte för pli… det ger vi dem stryk för. I Finland alltså.
Utan för att slippa det där tramset:
”Pelle har såna jeans och jag kan inte gå till skolan om jag inte har jeans för 1000 kronor, dojor för 1000 och skjorta för 500. Och jag kan absolut inte ha samma kläder i morgon heller. Vaaad skall folk tro? Det där ser ju som om ni köpt det på Kupan!!”
Eller:
”Byxorna ska hänga där och eftersom kalsongerna syns måste de vara från Armani eller Yves Saint Laurent så märket syns i linningen.”
Det hörs någonstans att Ni inte haft den diskussionen därhemma än.
Visst har vi haft den diskussionen, och den blossar upp ibland, men i huvudsak hoppas jag att vi snarare har kommit lite längre så att vi kan koncentrera oss på lärandet i skolan, vilket vissa kommentatorer här på bloggen i vanliga fall brukar vara de första att påpeka att det är vår uppgift… 😉
Den där diskussionen är föräldrarnas att ta.
Snacka om tvättestugeretorik! Jag veeet vem du e. Ta bort
luddet i tumlarn! Anonym.
?
Jag har den diskussionen hemma. Visserligen är det inte tal om Armani eller Gucci men väl Björn Borg och Salming. Jag brukar säga att det okej att de har Gällivare-häng på hemmaplan men i skolan är det svångrem som gäller. Skolan är en offentlig plats och med det gäller vissa saker. Jag tycker att man ska vara klädd efter situation och sammanhang. Om jag går omkring på min tomt med min fleecefrack så är det en sak men jag skulle aldrig göra det i andra sammanghang. Det handlar om respekt.
Jag vet inte vad det är med uppfattningen om pli. För mig är innefattar inte pli fysisk bestraffning utan ordning. Min erfarenhet är att elever gillar att det är ordning, att du som vuxen anger tonen i klassen eller gruppen. Pli är inte kadaverdisciplin eller slavisk lydnad.
Precis, ordning i klassrummet skapas i grunden av att läraren presenterar relevanta uppgifter på ett strukturerat och begripligt sätt.
Ibland är man otroligt humorfri, ibland raljeras det om skolklädsel. Det är inte särskilt konsekvent i mitt tycke. Diskussionen handlade om skoluniform. Finns det verkligen ingen här på bloggen som kan svara på varför man har skoluniform i andra länder, utom att de förmodligen förtrycker barn och att man i Sverige vet bäst.? Är det samma visa om alla pedagogiska grepp i skolan, att man förfaller till tyckande i största allmänhet, eftersom fakta verkar vara svårt att finna?
Jag sitter inte här och bloggar för att jag är lärare utan för att jag är förälder och farförälder och intresserad av vilka bevekelsegrunder som gäller för skolan och lärare i allmänhet…
Nu har jag tappat bort er båda tror jag… (Antagligen är det det skrivna ordets begränsningar som ställer till det.) Vad är det som är humorfritt (jag tyckte att diskussionen var fylld av humor)? Vem raljerar om skolklädsel?
Ja, tyvärr får du ”samma visa” från mig, jag anser att både kepsförbudet och önskan om skoluniformer handlar om att man tror att man kan vrida samhällsutvecklingen tillbaka och lösa komplicerade problem med hjälp av symboler från en svunnen tid i stället för att ta tag i de verkliga problemen. Båda kan fungera delvis, men står för en inställning som jag inte tycker att vi ska ha i skolan.
Jag tror tyvärr inte att du kan få någonting annat än tyckande i den här frågan. Hur skulle det gå till att bevisa det ena eller andra med forskningens hjälp? Det är samma sak med många andra frågor, det är svårt att forska på barn och för att få relevanta resultat måste man behandla en stor grupp barn olika och följa dem nära under 15-20 år.
Att man har skoluniformer i andra länder tror jag dels beror på gamla traditioner, och dels på att man har en annan syn på lärande; eleven är i skolan för att lära sig lyda och för att lära sig vissa fakta utantill. Inte för att utvecklas till självständigt tänkande individer med en demokratisk grundsyn som upptäcker hur saker fungerar i samverkan med omgivningen. (Fritt från Lpo94)
Christer
Vad är gammalt? Det finns inget som säger att skoluniform inom 20 år är det nya.
När vi tillsammans inser att det rabiata individuella spåret leder fram till avgrunden och ”viets” upplösning.
Det är möjligt. Om 20 år kanske jag behöver den där Iron man-dräkten eftersom jag svävar fram mellan klassrummen… 🙂
Jag blev alldeles matt av diskussionen, så jag nöjer mig med att till Christer säga: Hear, hear!
Och visst finns det studier av skoluniformernas verkan, hittar inte den jag själv läst men den här fann jag när jag googlade som säger detsamma:
Mandatory uniform policies have been the focus of recent discourse on public school reform. Proponents of such reform measures emphasize the benefits of student uniforms on specific behavioral and academic outcomes. Tenth grade data from The National Educational Longitudinal Study of 1988 was used to test empirically the claims made by uniform advocates.
The findings indicate that student uniforms have no direct effect on substance use, behavioral problems, or attendance. Contrary to current discourse, the authors found a negative effect of uniforms on student academic achievement. Uniform policies may indirectly affect school environments and student outcomes by providing a visible and public symbol of commitment to school improvement and reform.
http://www.gate.net/~rwms/UniformBrunRock.html
Så vitt jag vet finns det en hel del idéer om det potentiellt goda med skoluniformer men inga studier som kunnat påvisa dessa goda effekter, däremot studier som indikerar att de saknar betydelse. Anledningen till att det saknas vetenskapliga bevis på skoluniformernas positiva påverkan kan också vara att skoluniformen ofta bara är en del av en hel, medveten, (ny)organisation och (nya) arbetssätt runt värdegrund och normer.
/Janis
Tack!
Janis
Tack för ett, i alla fall, försök till redogörelse.
Det man ofta gör inom pedagogiken är att använda sig av medicinsk- och psykologisk forskning för att sammankoppla de resultaten/erfarenheterna med vad vi vet från skolan. Det finns en hel del forskning som handlar om hur relationerna mellan barn och vuxna och lärandet påverkas av olika faktorer. Juul och Normell är två författare som har skrivit flera böcker om detta och just kopplar samman forskning från flera olika discipliner.
http://www.bokus.com/b/9789144051345.html
http://www.bokus.com/b/9789147020607.html
Pingback: Skoluniform | Christermagister
Pingback: Jämtin tar över stafettpinnen « metabolism