Dagens kalkon

SD vill tvinga skolor till kyrkan. (DN, SvD)

Sverigedemokraterna menar att skolorna bör vara skyldiga att anordna en traditionell avslutning i kyrkan om minst tio procent av eleverna och deras föräldrar önskar detta. Jag avstår vidare kommentarer!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Humor, religion, skolpolitik och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Dagens kalkon

 1. Anders B Westin skriver:

  Gränslös inkompetens.

  Men det finns annat som är skrämmande. Har du lyssnat på följande obehaglighet:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=3730773

  Lyssna speciellt på tilltalet hos den mycket obehagliga Jesus-Fascisten Joakim Lundqvist.

  Jag blir nästan livrädd ungefär på samma sätt som med Silvio Berlusconi.

  • Christermagister skriver:

   Jag vill inte förstöra en så fin dag, men jag ska lyssna någon annan dag (som redan är grå av någon anledning 😉 ). Bara ingressen är tillräckligt upprörande och väcker en svår fråga; hur hanterar vi elevernas påverkan av varandra?

 2. Micke skriver:

  Men jag fattar inte problemet…man har ju spolat avslutningar i kyrkan för att det kan finnas muslimer eller andra som inte gillar kyrkan, och det drabbas alla av, alltså alla de som av tradition tycker att man kör skolavslutning i kyrkan. Man har alltså plockat bort en svensk tradition för alla med avseende på att de som kommit till detta land kan finna det stötande. Inte för att det har varit någon närvaroplikt utan bara med hänvisning till att det kan finnas t.ex. muslimer. I skolan där min son går har man till och med plockat bort alla psalmer under skolavslutningen.

  Så varför i h-vete ska man inte ta hänsyn både till en svensk gammal tradition, och de som anser att avslutning i kyrkan är en del av skolavslutningen?

  Det är alltså någon form av diskriminering av några få (eventuellt) att köra psalmer och avslutning i kyrkan och de kanske tar illa upp (men de behöver inte närvara). Men det är inte diskriminering av flertalet svenskar som kanske vill köra psalmer och avslutning i kyrkan som man gjort i detta land i hundratals år enligt vår kulturtradition.

  • Christermagister skriver:

   För det första är det viktigt att komma ihåg att det INTE i första hand är av hänsyn till muslimer eller någon ”som kommit till detta land” som vi inte bör ha religiösa inslag i skolan, det är med hänsyn till att barnen har rätt till en religionsneutral skola, oavsett vilken religion deras föräldrar bekänner sig till och var de kommer ifrån.

   För det andra skulle det ju bli konstigt om 10% av föräldrarna skulle styra hur skolavslutningen ska se ut, i värsta fall får skolan ordna 10 st olika avslutningar.

   För det tredje; varför skulle skolan ordna ytterligare en avslutning ”senare samma dag”? Har skolan ens något krav på sig att ordna en avslutning överhuvudtaget? Ingår det i kursplanen? Om ett gäng föräldrar vill ordna en religiös avslutning på kvällstid så är det ingen som hindrar dem vad jag vet.

 3. Micke skriver:

  Skolan må vara religionsneutral, men vi har seder och bruk sedan urminnes tider i detta land, och vår kultur är till stor del baserad på kristendomen. Vi har midsommar, jul, påsk, och andra högtider, och det står var och en fritt att fira dem på sitt sätt eller inte alls. Alltså, en del av vårt svenska kulturav är att man sjunger psalmer och går i kyrkan vid skolavslutningar. Vill man inte närvara slipper man men det är lik förbaskat något som tillhör vår kultur sedan hundratals år. Undervisningen må vara neutral men det har inget att göra med vår kultur och våra seder.

  Att arrangera det på något sätt går säkert. Man kan ju ha en tid i kyrkan t.ex. efter den ordinarie skolavslutningen där man får delta om man vill. Det betyder väl inte att det skulle kunna bli tio olika avslutningar efter föräldrarnas önskemål. Man kan välja att avsluta i kyrkan eller ej.

  För att svara på din tredje fråga; det är väl bara för kyrkan och prästen att komma överens om en tid när man startar i kyrkan. Som sagt, det har fungerat i hundratals år. Larvigt att fråga om det är en del av kursplanen, tycker jag.

  • Christermagister skriver:

   ”Kultur”, eller ”seder och bruk”, förändras med tiden. Tidigare i vår historia hade den kristna kyrkan ett stort inflytande över samhället, men det har vi ändrat på (i en demokratisk process). I vårt moderna samhälle är en av de viktigaste principerna religionsfriheten, vilken inkluderar friheten att inte ha någon tro alls, och enligt alla lagar och förordningar ska skolan i detta samhälle vara religionsneutral. Varför skulle vi behålla delar av vårt ”kulturarv” som bygger på ett förgånget samhälle och strider mot vårt nuvarande, bara för att det kallas ”kulturarv”? Jag tror inte att jag behöver komma med några fåniga exempel över ”seder och bruk” som ingen skulle vilja ha tillbaka bara för att det är en del av vårt ”kulturarv”…

   Jag förstår inte vad skolan har med saken att göra om det sker ”efter den ordinarie skolavslutningen”… men om nu skolan skulle beordras att följa 10% av föräldrarnas önskemål i en ceremoniell fråga, varför är alternativen bara ”att avsluta i kyrkan eller ej”? Kalendern är full av religiösa högtider som det står var och en fritt att fira på sitt sätt eller inte alls, men det är ingenting som ingår i skolans uppdrag (jo, kunskap om dem, men inte deltagande i dem). Att vi behöver ledig tid har med helt andra saker att göra, som Anders skriver nedan.

   Eftersom det bara är ”för kyrkan och prästen att komma överens om en tid när man startar i kyrkan” så förstår jag inte vad problemet är på de orter, eller bland de grupper av föräldrar, där man tycker att en kyrklig avslutning är viktigt. Kör hårt, men lämna skolan utanför!

 4. Micke skriver:

  Förresten. Om skolan ska vara religionsneutral kan vi ju stryka jullov och påsklov. Det är ju religiöst förankrade lov, och ska det vara helt religionsneutralt är det bara för lärare och elever att fortsätta undervisningen som vanligt.

  Söndagar förresten, det är ju en kristen ledig dag, emedan judarna tycker lördagen är dagen då man inte ska göra något. Ska det vara religionsneutralt får väl skolverket besluta om en annan dag i veckan som är ledig, och då är det väl lika bra att flytta ledigheten på lördagar därefter.

 5. Anders B Westin skriver:

  Micke
  I ett modernt sekulärt samhälle är vi lediga för att vila och för att få ha det lite trevligt.
  Fattar du inte att det endast är vetenskapen som kan rädda människan från det eviga destruktiva grälet.

  Med ditt resonemang rättfärdigar du andra antiintellektuella åsiktsbildningar som islam, genusteori, kommunism och postmodernism.

  Dvs det eviga flummiga grälet.

  Läs: ”Den själviska genen” och ”Illusionen av Gud” så kan du kanske komma på andra tankar.

  • Jan E skriver:

   Ha, ha! Du låter som en riktig svavelosande predikant! Du har bara ersatt en bok med annan och ett prästerskap med ett annat. Jag som trodde ”vetenskapen” var en förklaringsmodell hur Livet har uppkommit. När ”vetenskapen” förvandlas till en absolut Sanning så svävar den i samma ovisshet som alla andra religioner. Inte ens Dawkins vet om Gud finns eller inte. Han tror att Gud inte finns. Precis lika mycket som många människor tror att det finns en högre makt. Vem som har rätt återstår ju att se.

 6. Tweedelee skriver:

  Nu är det ju inte alla skolor som av tradition firar skolavslutning i kyrkor, rätt många gör det i aulor, klassrum och sporthallar och har så alltid gjort. Min skola använder kyrkan pga den stora lokalen, hade vi haft en stor aula hade säkert den använts istället. När jag gick i skolan var det både en gymnstiksal, musiksal och en kyrka som gällde, allt detta gick lika bra och var lika högtidligt var det än var.

  Ska man dessutom vara petig har vi inte haft skolavslutningar i hundratals år, folkskolan infördes 1844 och troligen hade man på den tiden sin avslutning i klassrummet, jag kan aldrig tänka mig att mina förfäder vandrade miltals till en kyrka någonstans för att sjunga ”Den blomstertid” och få sina betyg.

  • Anders B Westin skriver:

   Tweedelee
   Byggnaden är en trivialitet.
   Det är det eventuella sagobudskapet som är det centrala. Skolan skall förmedla kunskap och om det berättas sagor är det en plikt att först berätta att detta är en saga eller en liknelse myt.

   Annars är det en postmodernistisk manipulation.

 7. Janne skriver:

  En lösning kunde förstås vara om det gick att låna lokalen, men låta prästen ta ledigt. Huvudproblemet är ju trots allt inte den traditionstyngda byggnaden i sig, utan det religiösa budskap som i de allra flesta fall ingår (i skolavslutningar som hålls i kyrkor).

  Med andra ord; om man kan hålla en skolavslutning i en kyrka utan att ge ritualen ett religiöst innehåll, är det väl okej. Men i likhet med Anders tror jag det är en smärre omöjlighet.

 8. Mats skriver:

  Om man nu verkligen hålla på traditioner så röstar jag för en liten tretimmarsmässa på latin! Det borde lära ungarna att veta hut och kanske dessutom skapa lite nyttig fosterlandskärlek.

 9. Anders Erenius skriver:

  Suck!
  Religion bör vara en privatsak.
  Skolan bör därför inte vara konfessionell överhuvud taget. Precis som den inte skall vara politisk.
  Skolan skall stå för tolerans och alla människors lika värde. Det räcker så.

 10. Religion och skola skall hållas isär. Därför borde det inte heller finnas religiösa friskolor. Men ibland är det svårt att hålla isär religion och tradition. En avslutning utan ”Den blomstertid” skulle kännas litet konstig måste jag medge. Att vara i kyrkan brukar inte störa eleverna så länge avslutningen sköts av skolan och inte av en präst.

 11. janne skriver:

  Skolavslutning i kyrkans händer, varför då?
  Det gick ju bra i Bjästa…*ironi*
  Skolavslutningen (och skolan) ska inte byggas på religösa ceremonier. Vi kan studera religionen, kyrkan och tro, fast om man tillämpar och påtvingar religionen i skolan tappar vi objektiviteten.
  Om majoriteten på en skola var med i Livets ord, Jehovas vittnen eller Guds barn, skulle det vara ok att de höll i avsluningen? I mina ögon: NEJ lika lite som jag vill ha en präst från svenska kyrkan, en imam från muslimska församlingen eller liknande som ledare för ceremonin. Som gäster kan de väl komma och vara med, allihop…
  Jag tycker att avslutningen ska styras och hållas i skolmiljö av skolpersonal på samma sätt som undervisnineg ska styras av läraren, inte av gästföreläsaren. alltså även om jag har besök från Jesu Kristi Kyrka av Sista dagars heliga så ansvarar jag för undervisningen och innehållet, eller?
  Personligen vill jag inte ens arbeta/engageras synligt i politiken eftersom jag har svårt att kombinera min roll som objektiv samhällslärare med att öppet ta ställning, kanske larvigt med jag vill inte att eleverna ska se mig mer som politiker än som lärare. Jag har sett exempel på det och det blir inte bra om lärare inte kan skilja på rollerna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s