Skolan får godkänt av sina elever

Lärarna får godkäntSveriges elever är nöjda. Åtta av tio trivs med sitt skolarbete och nio av tio med sina lärare, visar Skolverkets senaste attitydundersökning. Undersökningen visar också att var tredje lärare under det senaste året allvarligt har övervägt att byta yrke. (DN)
.

Trots att vi brottas med sjunkande kunskapsresultat inom vissa områden så tror jag att vi ska tolka dessa siffor som att lärarna lyckas riktigt bra med sitt uppdrag i en hård verklighet. Det är kanske dags att arbetsgivare och politiker koncentrerar sig på att ordna drägliga arbetsförhållanden för personalen i stället för att ställa ytterligare krav…
Man kan bara jobba i motvind till en viss gräns.

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Det här inlägget postades i Debatt och politik, Läraryrket, skolpolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Skolan får godkänt av sina elever

 1. Min äldste son gick ett år i Italien, åtta i Sverige och håller nu på att avsluta det femåriga gymnasiet i Italien. Hans jämförelse mellan svensk och italiensk skola var klart och tydligt till förmån för den svenska. Det som förvånade mig mest när vi diskuterade frågan var hans åsikt om lärarna: de svenska lärarna upplever han som betydligt mer förberedda och engagerade.

  Endast en av många åsikter, men en som bekräftar Skolverkets undersökning.

  Tilläggas bör kanske att de italienska lärarna har fått det allt sämre på senare år. Berlusconis regering har inte gynnat den statliga skolan utan den privata, som dessutom är avgiftsbelagd.

  • Christermagister skriver:

   Intressant. Tack och lov har vi inte avgiftsbelagda privatskolor ännu i alla fall.

  • Mats skriver:

   En cynisk dag funderar jag på om avgiftsbeläggningen inte kommer tillbaka. Idag fungerar inte sorteringen fullt ut och det händer att barn med lågt kulturellt och socialt kapital hamnar på det som är tänkt som elitskolor.

   En liten avgiftsbeläggning skulle nog återskapa de skarpa gränser mellan som finns i samhället även inom skolans ramar.

   • Jan E skriver:

    Jag är övertygad om att ”elitskolorna” finns. Skolorna tar inte några avgifter av eleverna men har små extra avgifter för alla jätteroliga sidoaktiviteter. Sättet att tala och andra sociala koder gör att många elever dra sig från att gå i vissa skolor. Det behövs inga speciella avgifter för att skapa nya isolerade samhällsöar. Vanligt rivirskvättande räcker gott i det flesta fall.

   • Christermagister skriver:

    Ja, jag har träffat pedagoger som jobbar på en friskola där föräldrarna har schemalagda städdagar och matlagningsdagar; det är ju en slags dold avgift som antagligen sorterar ansökningarna en hel del.

 2. Eva Berglund skriver:

  Det som är bra med föräldramedverkan är att det blir ett riktigt bra föräldranätverk. Det är vad jag tror vore den bästa vägen att förebygga mobbning och diverse andra problem, som exempelvis alkoholkonsumtion hos yngre tonåringar.

  Man ska nog se positivt på föräldramedverkan även om det kan selektera lite.

  • Christermagister skriver:

   Ja, för den aktuella skolan och dess elever ska man nog det, men för principen om att alla ska ha tillgång till en likvärdig utbildning är det förödande. Jag skrev precis i en kommentar till inlägget ”En skola”:

   ”…att man ofta ser en markant skillnad på skolornas slitage och grundstandard beroende på stadsdel är också förödande. Hur ska eleverna kunna dra någon annan slutsats än att de värderas olika beroende på bostadens placering och föräldrarnas status?

   Det är samma princip när det gäller detta; sortering och segregation leder till spänningar i samhället som är förödande.

 3. Kan tillägga om Italien att även den statliga skolan på gymnasienivå är avgiftsbelagd. Skillnaden mot de privata gymnasieskolorna är avgiftens storlek. På grundskolenivå behöver man ”bara” betala läroböckerna (om det inte ändrats sedan jag bodde där).

  Min son funderar nu på att läsa vid det statliga universitetet, men även där är avgifterna skyhöga, så vi vet inte riktigt om det fungerar ekonomiskt.

  När jag i slutet på 1980-talet arbetade i Nicaragua hade man såväl statliga som privata skolor av olika slag, ofta mycket bra katolska skolor. I detta lilla fattiga land under sandinisternas regeringsperiod satsade man dock på utbildning för alla och skolavgifterna (och tvånget att bära den dyra skoluniformen) slopades helt på de statliga skolorna. Landet fick också UNESCOS:s pris för en mycket framgångsrik alfabetiseringskampanj. När sandinisterna förlorade valen 1990 infördes skolavgifter och skoluniform igen. Nu har de åter avskaffats i och med att sandinisterna vann valen för några år sedan.

  Slutsats: Vi har ett skolsystem i Sverige som jag tror fler skulle uppskatta om de visste hur det ser ut i andra länder. Men också ett skolsystem som vi måste värna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s