När jag bad om inspirationstips häromdagen föreslog Eva Berglund att jag skulle skriva om Veckans graf, som har publicerat två grafer som visar sambandet mellan andelen friskolor och elevernas medelbetyg. De två graferna visar varsin totalt motsatt ”sanning”, beroende på urvalet man gjort.
Klicka på bildlänken ovan och studera dem ett tag.
Informationen i anslutning till graferna är ju ytterst knapphändig (har någon mer information så tar jag tacksamt emot den) men kanske är det mest intressanta att fundera på hur lätt det är att bli lurad av statistik och grafer. Vi människor tycks ha en medfödd egenskap att anamma information som vi uppfattar som tydlig som en sanning.
Pedagoger, ni glömmer väl inte att lära eleverna att kritiskt granska information?! Det blir allt viktigare i dagens samhälle.
Länkar till andra bloggar om: skola, skolan, utbildning, friskolor, undevisning,
Det är väl inte bara barnen som har svårt för kritisk granskning. Även vuxna har det. Och det beror på att de inte har grundliga kunskaper i statistik och hur man väljer ut den för att bevisa de egna argumenten.
Så framför matematikkunskaper på bred front….
Hej
Det finns en liten liten länk på ”Veckans graf” till en professor som heter Bo Malmberg, och där finns mer förklaringar
http://blogs.su.se/bmalm/20100416/
Och … om jag förstår Malmberg rätt är det inte urvalet som ändrats utan att man tagit hänsyn till kommunernas utbildningsnivå. Den övre grafen speglar alltså att i kommuner med hög utbildningsnivå går fler elever i friskola, men i kommuner med låg utbildningsnivå går färre elever i friskola.
I sina analyser har professorn kontrollerat för denna faktor och då framgår det att betygen faktiskt sjunker med ökande andel friskolor.
Orsaken till detta är säkerligen ”segregationen” som friskoleutbyggnaden innebär. En faktor som skolverket tryckt på i sina analyser av svenska elevers prestationer.