Lärares arbetstider

Debatten om lärarnas arbetstider fortsätter och det verkar inte troligt att SKL och lärarfacken kommer överens i den här frågan inom en snar framtid. (DN, SvD)

En anledning till detta är antagligen att SKL är så luddiga i sina motiveringar och uttalanden; vad är det egentligen man vill åstadkomma, och vad menar man med sina uttalanden?

”Dagens system med 45-timmarsvecka under terminerna innebär att arbetstiden blir ojämnt fördelad över året”. (SKL)

Det är väl snarare skolans uppdelning i två terminer, med en markant ökning av arbetsuppgifter i slutet av dessa, som gör att arbetstiden blir ojämnt fördelad! Att gå över till 40-timmarsvecka utan att organisera om hela skolåret skulle innebära ett enormt övertidsuttag under vissa perioder och det finns ingen anledning för mig att utveckla detta, jag hänvisar i stället till Morrica.

I sitt förra utspel talade SKL om flexibilitet och om att olika lärare har olika villkor som gör att arbetstiden inte nödvändigtvis behöver se likadan ut för alla lärare; det håller jag fullständigt med om! Att en lärare som har 15 elever i sina grupper och inga nationella prov att rätta har lika många undervisningstimmar som en lärare med 30 elever i grupperna och nationella prov att rätta är rent utsagt löjligt; men det har med fördelningen av arbetsuppgifterna att göra, inte den totala arbetstiden. I denna fråga lämnar jag över ordet till Ulf Blossing som skrivit klokt i två aktuella inlägg (1, 2).

Som så många andra frågor är detta en svår fråga… För mig står det i alla fall klart att SKL´s förslag inte är rimligt utan andra stora förändringar i skolsystemet, men jag vill inte heller att vi ska klamra oss fast vid ett gammalt system som faktiskt är ganska stelt och orättvist.
….Så, vad vill jag då, är antagligen din rimliga fråga?

Jag tycker att man ska skissa på ett förslag om ett treterminerssystem, som innebär runt två veckors ökad skolgång för eleverna och framförallt leder till en rimligare arbetsfördelning under året för både lärare och elever. (Morrica och jag har utvecklat de tankarna i detta inlägg.) Under de förutsättningarna tycker jag nog också att 40-timmarsvecka är rimligt, men det förutsätter förstås att skolledningen utgörs av pedagogiskt kompetenta ledare, att alla lärare får en modernt utrustad arbetsplats och att skolorna har förutsättningar för att sätta in kompetenta ersättare när personalen väljer att ta ut sin semester eller att plocka ut sin övertid. (Tidigare diskussion om 40-timmarsvecka här)

Uppdatering: En fortsättning finns här

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Läraryrket, skolpolitik och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Lärares arbetstider

  1. Pingback: Morötter, morötter, morötter… « Tysta tankar

  2. Plura skriver:

    Visst går det lika bra med potatis. Den är i varje fall variationsrik beroende på sort.

    Läs gärna mina kommentarer hos Mats eller hos Anne-Marie på http://korlingsord.se/?p=5570#comments

  3. Pingback: Tvångströja kväser skolan. | annarkia

  4. Anders B Westin skriver:

    Nu var det länge sedan min mamma var småskolefröken.
    Men mitt dominerande minne av min mamma mellan 60-80 talet var att hon satt vid köksbordet varje kväll och rättade barnens arbete och förberedde lektioner.
    Skall jag gissa hennes arbetstid så var den garanterat över 60 h i veckan.

    Men hon var väl överambitiös med dagens synsätt.

    • Christermagister skriver:

      Det är fortfarande vardagen för många lärare.

    • Jan E skriver:

      Ja! Tänk att få rätta elevers arbeten och planera undervisning! Vilken dröm! Vad gör man nu? Lyssnar på undermåliga föredragshållare, skriver på skolans miljöpolicy, protokollet med fagra ord, arbetslagsmöten och annat nonsens som stjäl tid. Låt lärare gå hem efter lektionerna och göra sitt arbete!

  5. Pingback: Lästips! | Marie E

  6. Pingback: Lärartimme: kostnad eller värde? « Välkommen till verkligheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s